- Szybkie przygotowanie posiłków
- Dobra konserwacja
- Łatwa dostępność i cena
- Brak ograniczeń w sezonowości produktów
- Brak odpadów
- Domowe mrożonki – jak je przygotować?
Mrożenie jest jednym z najzdrowszych sposobów przechowywania żywności. Pozwala przechowywać owoce, warzywa, mięso, grzyby oraz całe potrawy przez kilka miesięcy. Zamrożone produkty nie tracą właściwości odżywczych i nie zawierają konserwantów.
Szybkie przygotowanie posiłków
Mrożonki sprzedawane w sklepach są już umyte, obrane i podzielone na porcje. Możesz sięgnąć po gotowe mieszanki warzywne, z których w prosty sposób przygotujesz ciepłe danie. Taki zestaw warzyw wystarczy podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do nich ulubione przyprawy i podawać z ryżem. Wiele zestawów mrożonek sprawdzi się do przygotowania pysznych, pełnowartościowych zup gotowych do spożycia w kilka minut. Wystarczy tylko wrzucić je do bulionu i chwilę gotować, a na końcu przyprawić ulubionymi ziołami. Natomiast mrożone owoce świetnie nadają się do przygotowywania koktajli, ciast i deserów. Czas przygotowania posiłku z użyciem mrożonki skraca się o 40-80%.
Dobra konserwacja
Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie produktów wraz z zachowaniem ich wszelkich wartości odżywczych, smaku i aromatu. Jeśli procesom mrożenia zostaną poddane warzywa i owoce tuż po ich zebraniu – zachowają one całe bogactwo witamin, makro – i mikroelementów oraz pierwiastków w nich zawartych. Dlatego zimą sięgaj po mrożone warzywa oraz owoce, gdyż są bardziej wartościowe od tych przechowywanych w chłodniach i magazynach. Im dłużej produkty te są przechowywane i wystawione na działanie tlenu, światła oraz pokojowej temperatury tym większe ponoszą straty witamin i przeciwutleniaczy. Mrożenie pozwala w większym stopniu niż np. marynowanie zachować zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą. Kolejną zaletą jest to, że mrożonki mają podobny smak po rozmrożeniu do świeżych owoców i warzyw.
Przeczytaj: Mrożone owoce i warzywa
Łatwa dostępność i cena
Wiosna i lato to czas, kiedy świeżych, pełnowartościowych warzyw i owoców jest pod dostatkiem. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem również w okresie jesienno-zimowym to dobrym pomysłem jest mrożenie. Najdojrzalsze świeże i pachnące warzywa i owoce warto zamrozić i zimą jeść je jak świeże. Jeśli nie udało Ci się zrobić zapasów na zimę, bez obaw. W sklepowych zamrażarkach można dziś spotkać spory wybór mrożonych warzyw i owoców. Możesz wybierać produkty jednorodne lub mieszanki wieloskładnikowe. Ceny mrożonek są stabilne i nie zależą od sezonu, w porównaniu do świeżych produktów.
Brak ograniczeń w sezonowości produktów
Dzięki mrożeniu warzyw, owoców czy grzybów możemy pozwolić sobie w posiłkach jesienią/zimą na korzystanie z produktów niesezonowych. Dzięki takiemu rozwiązaniu tort truskawkowy, tarta z malinami czy zupa szparagowa w zimie nie będą już niemożliwe do wykonania. Warto sięgać po mrożonki zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy zmniejsza się dostępność świeżych warzyw i owoców, a przez to codzienna dieta staje się mniej urozmaicona. Zdarza się, że brakuje w niej ważnych witamin i składników odżywczych. A jak wiadomo warzywa i owoce stanowią cenne uzupełnienie diety. Chodzi szczególnie o mrożone warzywa i owoce, których zbiór nastąpił latem, w okresie największej koncentracji witamin i składników mineralnych.
Brak odpadów
W przypadku mrożonek nie ma potrzeby mycia, obierania, a nawet krojenia. Wyciągamy z zamrażarki gotowy produkt, który w całości zdatny jest do wykorzystania, dlatego nic się nie marnuje. Wystarczy tylko rozmrozić, podgrzać, usmażyć lub ugotować. W przypadku świeżych owoców i warzyw odpady pozostałe po obieraniu mogą stanowić nawet 30-40% początkowej masy. Pozwala to zaoszczędzić pieniądze i czas oraz zmniejszyć ilość wyrzucanych resztek.
Domowe mrożonki – jak je przygotować?
Procesowi mrożenia możesz poddać prawie wszystkie warzywa (szparagi, groszek, fasolka szparagowa, brokuł, kalafior, marchew, bób papryka – bez gniazd nasiennych, brukselka) i owoce (maliny, truskawki, jagody, jeżyny, wiśnie, agrest, porzeczki, poziomki, czereśnie, banany, śliwki, jabłka, gruszki). Musisz pamiętać, by wybierać te produkty, które mają zwartą strukturę i małą zawartość wody – dzięki temu, masz pewność, że po rozmrożeniu będą wyglądały tak samo smakowicie jak przed. Dlatego do przechowywania w zamrażarce nie nadają się: sałata, pomidor, ogórki, rzodkiewka, seler naciowy, arbuz, kiwi, papaja, pomarańcze, grejpfrut. Proces mrożenia również źle znoszą cebula i czosnek, robią się miękkie, a czosnek dodatkowo gorzknieje. Mrożenie to świetny sposób na przechowanie świeżych grzybów. Mrozić można grzyby o zwartym miąższu, takie jak podgrzybki, kozaki, prawdziwki maślaki, kurki, rydze, kanie. Jak przygotować produkty do mrożenia? Przed zamrożeniem produkty należy dokładnie przeglądnąć czy nie są zepsute lub obite. Następnie należy je umyć i osuszyć.
Przeczytaj: Mrożenie żywności – w czym i jak długo można mrozić?
Niektóre warzywa takie jak: brokuł, kalafior, groszek, fasolka szparagowa, czy szpinak można poddać blanszowaniu, zachowają dzięki temu intensywną barwę i będą twardsze. Małe owoce, warzywa i grzyby można mrozić w całości. Duże można pokroić, np. w kostkę lub plasterki. Zamrożoną żywność należy przechowywać w odpowiednich, szczelnie zamkniętych pojemnikach lub woreczkach foliowych nieodpornych na działanie ujemnych temperatur (usuwając z nich powietrze). W przypadku pojemników mamy do wyboru wiele rozmiarów i kształtów. Pojemniki wykonane są z tworzywa lub szkła. Warzywa i owoce najlepiej podzielić na mniejsze porcje - ułatwi to rozmrożenie ilości niezbędnej do przyrządzenia danego posiłku. Przed umieszczeniem w zamrażarce warto nakleić na produkty etykiety z nazwą i datą zamrożenia.
Przeczytaj: Jak mrozić warzywa i owoce?
Domowe mrożone jedzenie może być równie smaczne i zdrowe, jak świeże – pod warunkiem, że dobrze je zamrozimy i prawidłowo rozmrozimy. Warto skorzystać z naszych wskazówek, dzięki którym możesz mieć wiosnę na talerzu o każdej porze roku.