Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Banany – właściwości i wartości odżywcze

Banany – właściwości i wartości odżywcze
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Banany – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
  2. Banany w diecie – kiedy jeść banany?
  3. Banany przepisy – kulinarne inspiracje

Banany to jedne z najczęściej wybieranych owoców na świecie. Ich słodki smak i delikatna konsystencja sprawiają, że są idealnym dodatkiem do śniadań, deserów czy zdrowych przekąsek. Ale czy banany są zdrowe? Zdecydowanie tak! Te egzotyczne owoce kryją w sobie mnóstwo witamin, minerałów i prozdrowotnych właściwości, które od wieków doceniają ludzie na całym świecie.

Banany – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Banany to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które wspierają organizm w codziennym funkcjonowaniu. Przeczytaj o wartościach odżywczych bananów:

  • witamina A – korzystnie wpływa na wzrok i wspiera odporność. Ponadto odpowiada również za prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci.
  • witamina C – jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest silnym antyoksydantem, a więc pomaga zwalczać wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się organizmu. Co więcej, przyspiesza proces gojenia się ran i ma działanie przeciwnowotworowe.
  • witamina E – pomaga w zmaganiach z trądzikiem pospolitym oraz różowatym. Ma także korzystny wpływ na działanie układu nerwowego oraz mięśniowego.
  • witamina K – odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi – ma działanie przeciwkrwotoczne, a poza tym: przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe oraz antybakteryjne.
  • witaminy z grupy B (B6, B9) – witamina B6 łagodzi napięcie nerwowe, wspiera produkcję serotoniny i hemoglobiny, a kwas foliowy (B9) wspomaga prawidłowy rozwój komórek.

Banany zawierają również wiele cennych minerałów:

  • potas – to jeden z najważniejszych minerałów dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Reguluje ciśnienie krwi, wspiera serce i układ krążenia. Odpowiada w dużej mierze za dotlenienie mózgu oraz komórek.
  • magnez – zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób serca i układu krążenia, wzmacnia odporność oraz łagodzi bóle menstruacyjne.
  • fosfor – odpowiada z mocne kości oraz zęby. Podobnie jak wapń.
  • żelazo – pomaga w walce z anemią, wspiera transport tlenu w organizmie – przeciwdziała niedotlenieniu mięśni i przyspiesza proces ich regeneracji.

Przeczytaj, jak przechowywać banany, żeby opóźnić lub przyspieszyć ich dojrzewanie.

Ze względu na witaminy i składniki odżywcze w nich zawarte odpowiadają za:

  1. regulację ciśnienia krwi – dzięki wysokiej zawartości potasu (360 mg w 100 g owocu) banany obniżają ciśnienie.
  2. wsparcie układu krążenia – zawarty w bananach m.in. magnez czy potas wzmacnia serce i wspomaga pracę układu krążenia.
  3. lepsze trawienie – zawarty w bananach błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia zaparć.
  4. poprawę odporności – witaminy A, C i B6 wspierają układ immunologiczny.
  5. łagodzenie bólu miesiączkowego – magnez i witamina B6 działają relaksująco na mięśnie.
  6. poprawę samopoczucia – banany zawierają tryptofan, który jest prekursorem serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
  7. wsparcie dla wzroku – witamina A i przeciwutleniacze chronią przed chorobami oczu.

Banany – właściwości i wartości odżywcze

Ile kalorii ma banan?

Średni banan bez skórki (ok. 100 g) dostarcza około 90 kcal. W porównaniu do innych owoców banany mają nieco więcej kalorii, ale wciąż są zdrową alternatywą dla słodyczy. Oprócz kalorii dostarczają węglowodanów (ok. 20–24 g w 100 g owocu), które szybko uzupełniają energię, co czyni je idealnym wyborem dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.

Banany w diecie – kiedy jeść banany?

Banany możesz spożywać o każdej porze dnia – wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Banany są lekkostrawne, jednak zawierają węglowodany, które mogą dostarczyć więcej energii, niż potrzebujemy przed snem. Dlatego lepiej jeść je wcześniej – na przykład jako dodatek do śniadania lub drugiego śniadania.

Zobacz, co zrobić z dojrzałych bananów.

Banany przepisy – kulinarne inspiracje

Banany to wszechstronny składnik, który możesz wykorzystać w wielu daniach. Oto dwa przepisy, które warto wypróbować:

Przepis na bananowe smoothie

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 200 ml mleka (może być roślinne)
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zblenduj na gładką konsystencję.
  2. Podawaj w wysokiej szklance, udekorowane plasterkiem banana.

Bananowe smoothie

To baza, którą możesz dowolnie modyfikować, dodając np. szpinak, jarmuż, czekoladę, masło orzechowe, owoce: truskawki, jagody, maliny. Możliwości jest wiele – ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.

Wypróbuj: Banany Foster.

Przepis na ciasto bananowe (chlebek bananowy)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 75 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • Opcjonalnie: orzechy, żurawina.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć banany na puree i wymieszaj je z roztopionym masłem.
  2. Następnie dodaj cukier, lekko roztrzepane jajko i wymieszaj.
  3. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i dodaj szczyptę soli. Dodaj posiekane lub pokrojone orzechy oraz żurawinę. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
  4. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 50–60 minut lub do suchego patyczka.

Chlebek bananowy

Banany to nie tylko smaczny, ale i zdrowy owoc, pełen witamin i minerałów wspierających nasze zdrowie. Zasługują na stałe miejsce w naszej diecie – sprawdzą się jako przekąska, dodatek do posiłków czy składnik deserów. Spróbuj naszych przepisów i ciesz się ich wyjątkowym smakiem oraz korzyściami dla zdrowia!