Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mrożenie żywności – w czym i jak długo można mrozić

Mrożenie żywności – w czym i jak długo można mrozić
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co można mrozić?
  2. Rodzaje pojemników do mrożenia
  3. Jak korzystać z zamrażalnika?
  4.  
  5. Jak mrozić grzyby?
  6. Jak mrozić zupy?
  7. Jak mrozić chleb?
  8. Mrożenie jedzenia a wartości odżywcze

Mrożenie pozwala przechowywać produkty przez wiele miesięcy. 

 

Co można mrozić?

 

  • Warzywa i owoce. Proces mrożenia nie zmienia smaku i wyglądu warzyw i owoców, a przy tym pozwala w maksymalnym stopniu zachować wartości odżywcze i witaminy. Odpowiednio zamrożone produkty mogą znajdować się w tym stanie nawet przez rok.

  • Mięso i ryby. Do mrożenia nadaje się każde surowe mięso. Czas mrożenia mięsa wygląda następująco: wołowina i cielęcina do 8 miesięcy, wieprzowina do 6 miesięcy, mięso mielone do 2 miesięcy, schabowe, gulasz do 6 miesięcy, ryby słodkowodne od 3 do 4 miesięcy, mięso drobiowe – możesz przechowywać najkrócej bo do 3 miesięcy (zawiera dużo tzw. tłuszczów nienasyconych, które łatwo się utleniają).

  • Gotowe dania. Aby nie marnować gotowych potraw można je zamrozić. Jakie dania można przechowywać w zamrażarce? Gotowe spody do pizzy lub też gotowe domowe pizze z dodatkami, pierogi, placki, naleśniki, klopsiki, krokiety, zapiekanki, sosy itp.

 

Rodzaje pojemników do mrożenia

 

Zamrożoną żywność należy przechowywać w odpowiednich, szczelnie zamkniętych pojemnikach lub woreczkach foliowych (są np. woreczki nadające się idealnie do mrożenia np. dania z sosem, do których dołączone są specjalne zamknięcia). W przypadku pojemników mamy do wyboru wiele rozmiarów i kształtów. Pojemniki wykonane są z tworzywa lub szkła. Należy pamiętać, by potrawy płynne wlewać mniej więcej do ¾ wysokości pojemnika, ponieważ zamrożona ciecz zawsze zwiększa swoją objętość.

 

Jak korzystać z zamrażalnika?

 

Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiednio niskiej (minimum to -18°C) i niezmiennej temperatury w zamrażarce: rozmrażana i powtórnie zamrażana żywność może być niebezpieczna dla zdrowia. Skuteczną ochroną przed ryzykiem zatruć pokarmowych jest technologia FreshSense, stosowana w chłodziarko-zamrażarkach marki Bosch. Dzięki systemowi czujników, urządzenie utrzymuje stałą temperaturę chłodzenia i zamrażania.

Kolejnym dobrym rozwiązaniem w produktach marki Bosch jest BigBox, czyli szuflada na mrożonki ułatwia składowanie pojemników i dużych mrożonek.

 

Jak mrozić grzyby?

 

Mrożenie to świetny sposób na przechowanie całych świeżych grzybów. Do mrożenia nadają się nawet mniej szlachetne gatunki, takie jak podgrzybek. Przed zamrożeniem należy je oczyścić. Do zamrażarki włóż grzyby ułożone luźno, np. na piankowych tackach. Potem przesyp je do foliowych torebek. Tak przygotowane grzyby można przechowywać ok. 6 miesięcy.

 

Jak mrozić zupy?

 

Zupy najlepiej zamrażać w przystosowanych do tego plastikowych pojemnikach. Bulion możesz zamrozić w kostkarkach na lód. Należy pamiętać, aby nie wypełnić cieczą pojemników po brzeg, gdyż podczas mrożenia zwiększają swoją objętość.

 

Jak mrozić chleb?

 

Bardzo skutecznym sposobem na przedłużenie trwałości i przechowywanie pieczywa jest mrożenie. Wystarczy, że świeży chleb zapakujesz w foliową lub papierową torebkę i zamrozisz. Tak przygotowany chleb można przechowywać ok. 3 miesięce.

 

Mrożenie jedzenia a wartości odżywcze

 

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie produktów wraz z zachowaniem ich wszelkich wartości odżywczych, smaku i aromatu. Pozwala w większym stopniu niż np. marynowanie zachować zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą.