Konfitura z żurawiny
![Konfitura z żurawiny](https://akademiasmaku.pl/storage/7801/conversions/konfitura-z-zurawiny-4983-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Konfitura z żurawiny to doskonały dodatek do mięs, pasztetów czy wędlin. Dobrze smakuje z wołowiną, wieprzowiną, drobiem, dziczyzną, a także z różnymi odmianami sera.
Składniki
500 g - żurawiny świeżej lub mrożonej
200 g - cukru
100 ml - wody
- sok z cytryny
Konfitura z żurawiny
Konfitura z żurawiny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9882/conversions/KDLtBEkEm1GK86-thumb.webp)
Żurawinę opłucz i umieść w garnku o grubym dnie. Dodaj sok z cytryny z cukrem. Dodaj pół szklanki wody i zagotuj.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9883/conversions/zE6Cwq8axUNdEB-thumb.webp)
Gotuj na małej mocy płyty grzewczej, mieszając co jakiś czas, aż owoce zaczną się rozpadać, woda odparuje, a całość zgęstnieje.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9884/conversions/LHev0nwK74ssOF-thumb.webp)
Umieść w wygotowanych słoikach, zakręcić, odwróć do góry dnem, przykryj ściereczką.
Komentarze