Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Konfitura z żurawiny to doskonały dodatek do mięs, pasztetów czy wędlin. Dobrze smakuje z wołowiną, wieprzowiną, drobiem, dziczyzną, a także z różnymi odmianami sera.

Składniki

500 g - żurawiny świeżej lub mrożonej
200 g - cukru
100 ml - wody
- sok z cytryny

Opis wykonania

1

Żurawinę opłucz i umieść w garnku o grubym dnie. Dodaj sok z cytryny z cukrem. Dodaj pół szklanki wody i zagotuj.

2

Gotuj na małej mocy płyty grzewczej, mieszając co jakiś czas, aż owoce zaczną się rozpadać, woda odparuje, a całość zgęstnieje.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Umieść w wygotowanych słoikach, zakręcić, odwróć do góry dnem, przykryj ściereczką. ​

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Uwielbiam jako dodatek do serów, fajnie zrobić samemu!
Monka
Najlepszy dodatek do grillowanych serów
Pafwvcio
Z pasztecikiem wyborne! Makłowicz by się nie powstydził!
Marzenna
Sprawdza się super jako dodatek do mięsa,serów oraz różnych wypieków.
Lalaxo
Do mies i wędzonych serów spisuje się świetnie
monosan9
Najlepsza żurawina. Zamiast soku z cytryny dodałam soku z pomarańczy i jest rewelacja.
Ewusia1222
Pyszna żurawina- idealny dodatek do wszystkiego. Mięsa, serów
fiziowaaa
Świetny przepis, polecam! Osobiście uwielbiam łączyć z serami
bsylvia
Domowa konfitura z żurawiny to zawsze dobry pomysł - polecam!

Powiązane przepisy