Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Żurawina

Żurawina

Żurawina jest rośliną zaliczaną do rodziny wrzosowatych, która dobrze wykształca się na wilgotnym, a nawet podmokłym terenie. Jej dojrzałe owoce zbiera się od połowy września aż do listopada i...

Czytaj więcej
Żurawina
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Żurawina jest rośliną zaliczaną do rodziny wrzosowatych, która dobrze wykształca się na wilgotnym, a nawet podmokłym terenie. Jej dojrzałe owoce zbiera się od połowy września aż do listopada i ceni się je przede wszystkim za bogactwo leczniczych właściwości. Zawierają bowiem mnóstwo substancji antyoksydacyjnych, dzięki którym organizm wolniej się starzeje. Ponadto, żurawina wykorzystywana jest w medycynie. Jej regularne spożywanie wpływa na poprawę wzroku, obniża stężenie cholesterolu oraz zwiększa elastyczność stawów. Ma także działanie przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne i chroni przed szkodliwym działaniem... promieniowania ultrafioletowego.

 

Żurawina – przepisy na przetwory i nie tylko

 

Właściwości żurawiny sprawiają, że to owoc wart uwzględniania w menu przynajmniej kilka razy w tygodniu. Szczególnie dobrze żurawina działa na drogi moczowe. Co prawda Akademia Smaku to specjaliści od… smaku, ale jeśli możemy jeść jednocześnie smacznie i zdrowo, to dlaczego tego nie wykorzystać? Zatem co zrobić z żurawiny, by jednocześnie zrobić coś dobrego dla ciała, jak i dla ducha?

 

Jak suszyć żurawinę i co z niej zrobić?

 

Takie pytania lubi Akademia Smaku! Przychodzimy z pomocą! Żurawinę suszy się w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami w temperaturze 40-50 st. Należy co jakiś czas sprawdzać stan żurawiny, ale z pewnością suszenie nie może trwać krócej niż godzinę lub dwie. Jeśli nie do jedzenia samodzielnie, to co innego można zrobić z żurawiny? Przede wszystkim stosuje się ją jako dodatek do dań, szczególnie tych wytrawnych. Świetnie podkreśla smak mięs, np. indyka, ale świetnie dopasowuje się też do kaczki. Ciekawym połączeniem smakowym jest żurawina i dziczyzna, na przykład w burgerze. Żurawinę można dodawać też do sałatek, zarówno tych idących w wytrawnym kierunku, sałatek z mięsem, jak i typowo słodkich sałatek owocowych. Nie zapominajmy jednak, że żurawina, szczególnie suszona, najlepiej sprawdza się w słodkich daniach. Właściwości żurawiny suszonej sprawiają, że idealnie przełamuje typowo słodkie aromaty, na przykład w domowych batonikach czy ciastkach i ciasteczkach wszelkiej maści.