Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi i jak je lepić?

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi i jak je lepić?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Ciasto na pierogi – niezbędne składniki
  2. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi – krok po kroku
  3. Jak lepić i gotować pierogi?
  4. Jak zamrozić ugotowane pierogi?

Pierogi to charakterystyczne danie kuchni polskiej. Nic więc dziwnego, że jest tak popularne. Ich sekret tkwi w delikatnym cieście i wyrazistym farszu. Jak zrobić ciasto na pierogi, żeby było elastyczne, miękkie i nie rozpadało się podczas gotowania? Dowiedz się z naszego poradnika!

Ciasto na pierogi – niezbędne składniki

Sztuka przygotowania dobrego ciasta na pierogi wymaga wprawy, ale z odpowiednim przepisem i naszymi wskazówkami nabierzecie jej bardzo szybko. Oto lista wymaganych składników, bez których żadne ciasto się nie uda.  

Niezbędne składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 450–500) – najlepiej sprawdzi się mąka dedykowana do pierogów lub makaronów;
  • 250 ml gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Opcjonalnie możemy dodać 1 jajko ub 1 łyżkę oleju, które zwiększą elastyczność naszego ciasta i delikatnie je wygładzą.

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi – krok po kroku

Jeżeli macie w domu wszystkie potrzebne składniki, możecie przystąpić do kolejnego etapu, czyli wyrabiania ciasta. Oto nasz sprawdzony przepis na ciasto na pierogi:

  1. Zaczynamy od przesiania mąki wraz z solą. Ten krok jest niezwykle istotny, ponieważ napowietrza mąkę i sprawia, że ciasto na pierogi będzie lżejsze i bardziej puszyste.
  2. Do przesianej mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę, jednocześnie mieszając masę widelcem lub nożem. Gorąca woda sprawia, że skrobia w mące pęcznieje, dzięki czemu ciasto na pierogi staje się elastyczne i nie klei się.
  3. Kiedy składniki się połączą, przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy ręcznie przez około 10–15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i jednolite. Jeśli ciasto na pierogi jest zbyt twarde, można dodać odrobinę wody. A gdy jest zbyt klejące, podsypujemy je mąką.
  4. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie ciasto „odpocznie” i nabierze odpowiedniej konsystencji.

Sprawdź również: Przepis na pierogi z kaszą gryczaną.

Jak lepić i gotować pierogi?

Lepienie pierogów to sztuka i tak naprawdę każda gospodyni ma swoją ulubioną technikę. Poniżej przedstawimy nasze metody, który są zarówno proste, jak i po prostu dobrze się sprawdzają.

Kobieta w różowym szlafroku siedzi przy stole i lepi pierogi.

  1. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i tworzymy cienki placek (około 2-3 mm grubości).
  2. Za pomocą szklanki lub specjalnej foremki wykrawamy z ciasta kółka.
  3. Na środek każdego kółka nakładamy porcję farszu (np. z mięsa, kapusty i grzybów, sera, owoców).
  4. Zlepiamy brzegi ciasta, formując pierogi. Możemy to zrobić palcami lub za pomocą widelca, tworząc ozdobny wzorek.
  5. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzątku wkładamy partiami pierogi i gotujemy je przez około 35 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sprawdź: Przepis na pierogi z brukselką i kuskusem.

Ugotowane pierogi odcedzamy na durszlaku. To, z czym je podamy, zależy od rodzaju farszu. Pierogi ruskie najczęściej podajemy z cebulką, skwarkami i śmietaną, mięsne ze skwarkami i cebulką, a owocowe ze słodką śmietaną.

Jak zamrozić ugotowane pierogi?

Zamrożenie przygotowanych wcześniej pierogów to doskonały sposób na to, by cieszyć się ich smakiem w każdej chwili. Aby nasze danie po zamrożeniu zachowało prawidłową strukturę oraz swój smak, musimy je odpowiednio przygotować.

Po ugotowaniu należy dokładnie odsączyć nasze pierogi, a następnie w pełni je wystudzić. Najlepiej rozłożyć je na tacce wyłożonej papierem. Ważne, aby ułożyć je tak, by się ze sobą nie stykały. Dzięki temu się nie skleją.

Dwa surowe pierogi na białym tle. Gdy pierogi wystygną, przekładamy je do zamrażarki wraz z tacką. Dopiero gdy zamrożą się, możemy przełożyć je do woreczków lub szczelnego pojemnika. Tak zabezpieczone pierogi najlepiej spożyć w ciągu 2–3 miesięcy.

Podsumowując, nie ukrywamy, że przygotowanie idealnego ciasta na pierogi wymaga doświadczenia. Jesteśmy jednak pewni, że z naszym przepisem sprostacie temu zadaniu i z czasem dojdziecie do perfekcji. Warto być przy tym cierpliwym i spokojnym. W ten sposób szybko opanujecie sztukę wyrabiania ciasta na pierogi.

Pamiętajcie, że równie ważny w pierogach jest farsz, dlatego także należy na nim skupić swoją uwagę. To właśnie farsz jest nośnikiem smaku, a opakowany w idealnie ulepione ciasto będzie kwintesencją polskiej kuchni.