Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierogi w naszych kuchniach goszczą od dawna. Mamy ruskie, z mięsem i na słodko. Mój pomysł na pierogi przedstawia się trochę inaczej.

Składniki

0,5 kg mąka
0,5 l letnia woda
10 szt. brukselka
1 szt. czerwona cebula
0,5 szklanka kuskus
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta tabasco habanero

Opis wykonania

Ciasto na pierogi można robić na wiele sposobów. Ja wyszedłem z założenia, że zrobię ciasto najprostsze – zrobione z mąki i ciepłej wody. Zasada zrobienia jest jeszcze prostsza. Wysypujemy mąkę i dolewam wody, dopóki ciasto nie będzie elastyczne. Po rozwałkowaniu wycinamy kółka, nadziewamy i zaklejamy. Do zaklejenia można użyć odrobiny wody do posmarowania krawędzi. Zaczynamy od przysmażenia posiekanej w drobną kostkę cebuli. Następnie dodajemy poszatkowaną brukselkę i smażymy jeszcze kilka minut. Zarówno cebula jak i brukselka powinna być szklista. W międzyczasie kuskus zalewamy wodą (ja dodałem do niego także domowej „jarzynki”). Dodajemy na patelnię i mieszamy. Warto doprawić solą i pieprzem. Ja dodałem także kilka kropli zielonego Tabasco i szczyptę suszonej, sproszkowanej cebuli. Smakują doskonale "z wody" jak i "z patelni".

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych