Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Cebula – rodzaje i zastosowania

Cebula – rodzaje i zastosowania
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Rodzaje cebuli – najpopularniejsze odmiany
  2. Cebula – właściwości lecznicze
  3. Właściwości odżywcze cebuli

To niepozorne warzywo jest podstawą naszej kuchni. Jej dodatek występuje w zdecydowanej większości tradycyjnych dań kuchni polskiej. Nic dziwnego – dzięki cebuli nawet proste potrawy zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Mimo to często nie zastanawiamy się nad tym, jaką cebulę wykorzystać do dania. Czy wiesz, jakie są rodzaje cebuli i jakie kryją w sobie właściwości? Jakie zastosowania może mieć cebula?

Rodzaje cebuli – najpopularniejsze odmiany

To nie bez znaczenia, jakiej cebuli użyjemy do gotowania. Występuje jej wiele odmian, które różnią się od siebie smakiem, aromatem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi.

Warto wiedzieć, która odmiana najlepiej sprawdzi się w konkretnym daniu.

Biała cebula

Cebula jest jednym z podstawowych składników wielu różnych kuchni. Nadaje potrawom bardziej wyrazistego smaku i doskonale łączy się z innymi składnikami dania. Sama w sobie ma dość ostry i wyrazisty smak. Jednak po podgrzaniu i połączeniu z innymi produktami nie jest już tak mocno wyczuwalna. Podsmażenie lub podduszenie cebuli to jeden z pierwszych etapów przygotowywania zup, potrawek, gulaszy, sosów czy jajecznicy. Zrumieniona cebula sprawdzi się także do zapiekanek czy jako dodatek do farszu na pierogi ruskie. Surowa cebula wzbogaci smak kanapek i sałatek.

Czerwona cebula

W porównaniu z białą cebulą ma łagodniejszy i delikatnie słodki posmak. Wynika to z jej składu i większej zawartości cukrów prostych. Z tego względu czerwona cebula doskonale nadaje się do łagodnych potraw oraz tych ze słodką nutą jak np. sos słodko-kwaśny czy chutney. Świetnie sprawdzi się też w sałatkach i twarożkach. Można z niej przygotować także pyszną, domową konfiturę.

Cebula dymka

To mała biała cebulka z charakterystycznymi zielonymi pędami. Łagodna w smaku o lekkim aromacie kojarzącym się często z latem. Najlepiej jeść ją na surowo jako dodatek do sałatek, twarożków, past kanapkowych oraz dipów i zimnych sosów. Posiekaną dymką można też posypać gotowe kanapki, jajecznicę, wytrawnego omleta, zupę czy zapiekanki.

Szalotka

Pod względem botanicznym jest czosnkiem, lecz potocznie nazywa się ją cebulą. W porównaniu z białą cebulą szalotka zawiera więcej olejków aromatycznych, co przekłada się na jej charakterystyczny i intensywny zapach. Olejki uwalniaja się podczas działania wysokiej temperatury, dlatego najlepiej wykorzystywać ją w gotowanych lub smażonych potrawach.

Słodka cebula

Inna jej nazwa to cebula cukrowa. Charakteryzuje się delikatnym i przyjemnie słodkim smakiem. Jest łagodniejsza w smaku niż czerwona cebula. Najlepiej sprawdzi się jedzona na surowo jako dodatek do kanapek, sałatek, past i twarożków.

Cebula – rodzaje i zastosowania 1

Cebula – właściwości lecznicze

Cebula od pokoleń ma swoje zastosowanie w domowej medycynie. W głównej mierze wykorzystywana jest jako wsparcie odporności i naturalny sposób na przeziębienie. Oprócz dodawania jej do potraw można ją wąchać – by odkazić nos i drogi oddechowe – lub przygotować z niej syrop.

Cebula nie tylko pomoże w walce z przeziębieniem, ale też korzystnie wpłynie na zdrowie dzięki zawartości witaminy C czy składników mineralnych takich jak magnez oraz cynk.

Regularne spożywanie cebuli wspiera procesy trawienne oraz zmniejsza ryzyko nadciśnienia i tworzenia się zakrzepów. Warto mieć na uwadze, że dzięki działaniu grzybobójczemu cebula jest polecana w trakcie i po zakończeniu przyjmowania antybiotyku. Cebulą możesz też pomóc sobie po ukąszeniu pszczoły, potarcie nią zranionego miejsca zneutralizuje pszczeli jad.

Syrop z cebuli i czosnku      

Jednym z najpopularniejszych domowych sposobów na przeziębienie jest syrop z cebuli. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy obrać i pokroić dowolnie cebulę (może być w plastry, w piórka lub w kostkę). Następnie w słoiku umieszcza się warstwami naprzemiennie cebulę i cukier. Ostatnią, wierzchnią warstwą powinien być cukier. Dzięki warstwom cukier szybciej spełni swoją rolę i wyciągnie z cebuli sok. Aby zwiększyć skuteczność i zakres działania syropu, podczas układania warstw można dodać goździki oraz kawałki obranego imbiru. Gdy uzyskamy odpowiednią ilość syropu, możemy przecedzić go przez gazę. Ułatwi to znacząco późniejsze dawkowanie. W tym momencie do syropu można dodać także rozgnieciony ząbek czosnku.

Gotowy syrop można podawać już od 1. roku życia. Jak dawkować? Wystarczy 1 łyżeczka syropu 3 razy dziennie. Ponieważ syrop działa wykrztuśnie, nie należy podawać go na noc.

Nie każdy akceptuje intensywny smak cebuli, dlatego można złagodzić go, dodając miód do gotowego syropu.

Właściwości odżywcze cebuli

Podczas gotowania i przygotowywania dań cebula jest wykorzystywana głównie jako swego rodzaju dodatek przyprawowy.

Ma nie tylko charakterystyczny smak, zawiera też antyoksydanty, błonnik, kwas foliowy, wapń, żelazo oraz białko. Jest także niskokaloryczna i zawiera zaledwie 40 kcal w 100 g.

Zupa cebulowa  

Na bazie tego warzywa można przygotować pyszną i aromatyczną cebulową zupę krem. Wbrew pozorom nie jest to trudne. W pierwszej kolejności należy pokroić kilka cebul i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia należy utrzymywać średni lub mały płomień. Należy ją cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Gotowa cebula powinna zrobić się miękka i brązowa. Następnie cebulę podlewa się białym winem a po chwili bulionem. Dodatek wina można pominąć. Następnie wywar gotuje się na małym ogniu przez około 20–25 minut. Aby zupa była bardziej treściwa, wraz z bulionem można dodać drobno pokrojone ziemniaki. Zupę można zmiksować blenderem na gładki krem. Na koniec całość doprawia się pieprzem i solą.

Cebula – rodzaje i zastosowania 2

To pospolite warzywo nie bez powodu jest jednym z filarów naszej rodzimej kuchni. Znakomicie smakuje, dobrze komponuje się z innymi produktami, a także wspiera naszą odporność i zdrowie. Z tego względu warto uwzględniać dodatek cebuli podczas przygotowywania codziennych posiłków.