Pierogi z kaszą gryczaną
Opis wykonania
Genialne połączenie kaszy i białego sera to przykład, że w prostocie składników drzemie niewyobrażalny potencjał.
Mąkę wraz z ciepłą wodą zagnieść na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Kasze ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zezłocić na łyżce masła. Dodać do kaszy. Twaróg rozgnieść widelcem dodać do kaszy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać okrągłe placuszki na środek nakładać porcję farszu, zawijać pierożki. Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gotować od czasu wypłynięcia przez 2 min. Wyjąć, odcedzić i okrasić skwarkami lub złocistą cebulką.