Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Pierogi z kaszą gryczaną
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
W sercu polskiej kuchni leży skarb, który przetrwał wieki, a jego prostota ukrywa głębię smaków, których nie sposób zapomnieć. Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to danie, które łączy w sobie sielską tradycję z nutą domowego ciepła. Te delikatne, ręcznie lepione kieszonki, wypełnione aromatyczną kaszą gryczaną i białym serem to esencja polskiej gościnności. Odkryjmy razem, jak ten niepozorny składnik może przemienić zwykły posiłek w uczta dla zmysłów serwowaną z miłością od pokoleń.

Składniki

0,5 kg - mąki pszennej
1-1,5 szklanki - ciepłej wody
100 g - kaszy gryczanej
250 g - białego sera (twarogu)
1 szt. - cebuli
- sól
- pieprz czarny
1 łyżka - masła
4 łyżki - cebuli lub skwarków do okraszenia

Opis wykonania

Mąkę pszenną wsyp do dużej miski i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając składniki na elastyczne ciasto. W razie konieczności, dosyp więcej mąki lub dodaj wody, aby ciasto osiągnęło odpowiednią miękkość i elastyczność.

Jak zrobić farsz z kaszy gryczanej? Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu do miękkości, a następnie odcedź. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce masła do uzyskania złotego koloru. Połącz cebulę z ugotowaną kaszą. Twaróg rozdrobnij widelcem i dodaj do mieszanki z kaszą. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Wykrajaj szklanką okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich nakładaj porcję farszu z kaszy gryczanej i twarogu. Brzegi ciasta delikatnie zlej, formując pierogi.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Partiami wrzucaj przygotowane pierogi z kaszą gryczaną do wrzątku. Gotuj je od momentu wypłynięcia na wierzch przez kolejne 2 minuty. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową i delikatnie odcedź.

Te pierogi, dzięki swojemu wyrazistemu smakowi kaszy gryczanej połączonego z delikatnym twarogiem i charakterystycznym akcentem podsmażonej cebuli, są kwintesencją domowego gotowania.

Pieróg lubelski gryczany i pierogi z kaszą gryczaną mogą brzmieć podobnie, ale są to dwa różne dania, które odzwierciedlają regionalne tradycje kulinarne Polski oraz różnorodność w wykorzystaniu podobnych składników.

Pieróg lubelski ma złożony i bogatszy w smaku farsz, który może zawierać kaszę gryczaną połączoną z dodatkami takimi jak biały ser, ziemniaki, twaróg, cebula lub skwarki, zaś pierogi z kaszą mają prostsze nadzienie, prostszy, często składające się głównie z ugotowanej kaszy gryczanej, czasem z dodatkiem cebuli lub innego jednego składnika, jak biały ser czy twaróg.

Podanie

Gotowe pierogi z kaszą gryczaną podawaj na gorąco, okraszone skwarkami lub podsmażoną do złotego koloru cebulką.

 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Wege pierogi, mmm :)
Magda
Polecam podsmażyć na patelni, dla nas najlepsze w takim wydaniu. Pyszotka :)
Radosław
Wyśmienita propozycja:)
Radosław
Polecam podawać z wybraną okrasą
Pafwvcio
Warto dodać trochę kostki rosołowej! Pyszne
Magdalena Koźmińska
Do swoich pierogów dodałam czosnek, ponieważ bardzo go lubimy :) Przepis jest świetny :)
Aleksandra J
Najbardziej lubię podpiekane na patelni ;) pyszne!
Marzenna
Robiłam po raz pierwszy i wyszły pyszne.Są mięciutkie a farsz idealny.
MBrozek
Moje ulubione , a na podium jeszcze z kapustą i grzybami oraz z truskawkami :)
anlovi
Treściwe danie,super na obiad czy kolację.
bsylvia
Bardzo dobre pierogi, miłe zaskoczenie - pierwszy raz przygotowałam z takim farszem. Polecam!
zielone_obloczki
Polecam przepis
Ewusia1222
Nie wiedziałam, że będą takie dobre. Pierwszy raz jadłam :)