Pierogi z kaszą gryczaną
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Genialne połączenie kaszy i białego sera to przykład, że w prostocie składników drzemie niewyobrażalny potencjał.
Składniki
1/2 kg mąka pszenna
1-1,5 szklanka ciepła woda
100 g kasza gryczana
250 g biały ser półtłusty
1 szt. cebula
sól
pieprz
1 łyżka masło
4 łyżka skwarki lub cebula do okraszenia
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę wraz z ciepłą wodą zagnieść na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Kasze ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zezłocić na łyżce masła. Dodać do kaszy. Twaróg rozgnieść widelcem dodać do kaszy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać okrągłe placuszki na środek nakładać porcję farszu, zawijać pierożki. Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gotować od czasu wypłynięcia przez 2 min. Wyjąć, odcedzić i okrasić skwarkami lub złocistą cebulką.
Komentarze