Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Genialne połączenie kaszy i białego sera to przykład, że w prostocie składników drzemie niewyobrażalny potencjał.

Składniki

1/2 kg mąka pszenna
1-1,5 szklanka ciepła woda
100 g kasza gryczana
250 g biały ser półtłusty
1 szt. cebula
sól
pieprz
1 łyżka masło
4 łyżka skwarki lub cebula do okraszenia

Opis wykonania

Mąkę wraz z ciepłą wodą zagnieść na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Kasze ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zezłocić na łyżce masła. Dodać do kaszy. Twaróg rozgnieść widelcem dodać do kaszy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać okrągłe placuszki na środek nakładać porcję farszu, zawijać pierożki. Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gotować od czasu wypłynięcia przez 2 min. Wyjąć, odcedzić i okrasić skwarkami lub złocistą cebulką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Wege pierogi, mmm :)

Powiązane przepisy