Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Czosnek niedźwiedzi: właściwości, jak spożywać, przepisy

Czosnek niedźwiedzi: właściwości, jak spożywać, przepisy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czosnek niedźwiedzi: co to jest? Skąd wzięła się nazwa?
  2. Czosnek niedźwiedzi: właściwości
  3. Czosnek niedźwiedzi: zastosowanie
  4. Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania czosnku niedźwiedziego?
  5. Suszony czosnek niedźwiedzi jako przyprawa?
  6. Czosnek niedźwiedzi: gdzie kupić? Czy można go uprawiać samemu?
  7. Jak spożywać czosnek niedźwiedzi? Co zrobić z czosnku niedźwiedziego? 

Jak spożywać czosnek niedźwiedzi? Co zrobić z czosnku niedźwiedziego? Czy suszony czosnek niedźwiedzi może być stosowany jako przyprawa? Dowiedz się także jakie są właściwości i zastosowania czosnku niedźwiedziego.

Czosnek niedźwiedzi: co to jest? Skąd wzięła się nazwa?

Czosnek niedźwiedzi to roślina, której właściwości cenione były od wieków. Podobno jest to nazwa wzięta od pierwszych roślin spożywanych przez niedźwiedzie, po wybudzeniu ze snu zimowego. Wierzono, że obudzone niedźwiedzie zjadały jego liście, aby wzmocnić się i usunąć z organizmu toksyny nagromadzone zimą. Naturalnie czosnek występuje w naszym kraju, w cienistych lub półcienistych lasach mieszanych, buczynach i zaroślach, tworząc zielone dywany. Świetnie sprawdza się także w uprawie ogrodowej. 

Czosnek niedźwiedzi: właściwości

  • związki siarki zawarte w czosnku pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, m.in. metali ciężkich

  • jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ zabija bakterie odpowiedzialne za procesy chorobotwórcze,  nie zaburzając przy tym flory bakteryjnej organizmu

  • wzmacnia odporność

  • sprawdza się podczas leczenia zakażeń górnych dróg oddechowych

  • pobudza układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych

  • ma dobroczynny wpływ na układ krążenia, ponieważ obniża poziom cholesteroli

Czosnek niedźwiedzi: zastosowanie

  • ma silne działanie zdrowotne i lecznicze

  • znajduje także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym (związki siarki w nim zawarte mają korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci)

  • ze względu na swoje walory smakowe, jest chętnie wykorzystywany w kuchni jako składnik sałatek, zup czy sosów

Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania czosnku niedźwiedziego?

Nie każdy może spożywać czosnek niedźwiedzi, np. nie powinny spożywać go osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy. Ostrożność powinny również zachować dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące niektóre leki, np. leki przeciwzakrzepowe.

Suszony czosnek niedźwiedzi jako przyprawa?

W sklepach możemy spotkać czosnek niedźwiedzi w formie suszonej. Czosnek niedźwiedzi jako przyprawa jest łagodniejszy dla układu pokarmowego (niż tradycyjny), ma delikatniejszy smak i zapach (nie powoduje nieprzyjemnego zapachu z ust).

Czosnek niedźwiedzi: gdzie kupić? Czy można go uprawiać samemu?

Suszone liście czosnku niedźwiedziego można kupić w sklepach internetowych, zielarskich, sklepach z eko żywnością oraz w aptekach. Warto pamiętać, że jego dzika odmiana objęta jest ochroną, dlatego warto uprawiać go we własnym ogrodzie. Obecnie można bez problemu kupić cebulki i nasiona czosnku. Uprawa nie jest trudna, gdyż roślina dobrze znosi niskie temperatury i nie ma szczególnych wymagań. Preferowane środowisko to: stanowiska półcieniste lub cieniste oraz gleby żyzne, próchnicze i wilgotne, o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie pH.

Jak spożywać czosnek niedźwiedzi? Co zrobić z czosnku niedźwiedziego? 

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • 150 g liści czosnku niedźwiedziego

  • 50 g parmezanu lub innego twardego sera

  • 15 g orzeszków piniowych

  • 100 ml oliwy z oliwek lub innej oliwy

  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wrzuć do dzbanka blendera i miksuj do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.

  2. Pesto powinno mieć postać niemalże papki, a orzechy jedno/dwu-milimetrowych drobinek.

Zupa z czosnku niedźwiedziego

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 litr bulionu (np. drobiowego, wołowego, warzywnego)

  • 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego

  • 700 g ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1 ząbek czosnku

  • 50 g słodkiej śmietany 30- 36%

  • sól, pieprz

  • zielona cebulka lub szczypiorek do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Garnek z grubym dnem umieść na płycie grzewczej. Dodaj masło i rozpuść. Wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu aż się zeszkli. 

  2. Dodaj posiekany czosnek i podmaż.

  3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki staną się bardzo miękkie.

  4. Czosnek niedźwiedzi umyj. Liście grubo posiekaj, następnie przełóż do garnka z zupą. Gotuj ok. 2 min., aż czosnek zwiędnie, następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera. 

  5. Dodaj do zupy śmietanę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

  6. Zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • 2 jajka (lub przepiórcze ) ugotowane na twardo

  • 2 świeże ogórki gruntowe

  • 100 g liści dzikiego czosnku (1 duży pęczek)

  • 1 pęczek rzodkiewek

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka majonezu

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na półtwardo, obierz i pokrój na pół. Rzodkiewki i ogórki umyj. Pokrój na grube plasterki. Czosnek niedźwiedzi umyj. Liście grubo posiekaj.

  2. Przygotuj sos - majonez wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem.

  3. Przygotowane jajka, ogórki, rzodkiewkę i czosnek umieść w misce. Polej sosem majonezowo-jogurtowym.

Kiszony czosnek niedźwiedzi - przepis na zimę

Składniki:

  • czosnek niedźwiedzi

  • woda

  • sól

  • opcjonalnie ostra papryka

  • słoiki

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę z solą (proporcja 1 łyżka soli na 1 l wody), mieszaj aż sól się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.

  2. Czosnek dokładnie opłucz i osusz. Liście czosnku umieść w wyparzonych wcześniej słoikach. Dodaj ostrą papryczkę.

  3. Zalej przestudzoną solanką, przykryj gazą i dociśnij składniki (np. małym talerzykiem), żeby nie pływały po powierzchni.

  4. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce i czekaj, aż czosnek się ukisi (ok. 2 tygodnie).

Warto wprowadzić czosnek niedźwiedzi do swojego menu  ze względu na liczne właściwości zdrowotne, ale także wyjątkowy smak. Wykorzystaj jego walory i stwórz z jego udziałem pyszne dania.