Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Krem z pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim według Mateusza Gesslera

Krem z pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Krem z pomidorów to jeden z najchętniej przyrządzanych kremów. Dodaj do niego czosnek niedźwiedzi i ciesz się perfekcyjnym smakiem!

Składniki

2 kg - pomidorów bawole serce
2 łyżki - masła
1–2 łyżki - cukru
250 g - cebuli dymki (pokrojonej w kostkę)
100 ml - białego wina
1 szt. - selera
1 pęczek - pietruszki
2 l - bulionu warzywnego
100 g - czosnku niedźwiedziego
10 listków - mięty
- sól, pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
267 kcal
Tłuszcz
12.8 g
Węglowodany
31.3 g
Błonnik
9.7 g
Białko
10.1 g
Sól
1.9 g

Opis wykonania

1

Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Seler obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce.
 

2

W szerokim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną dymkę, posiekany czosnek niedźwiedzi i seler – lekko szklimy, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy przez 20 minut. Dodajemy wino, cukier i dusimy jeszcze przez 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym, następnie doprawiamy solą, pieprzem i – w razie potrzeby – cukrem. Gotujemy na płycie grzewczej jeszcze przez 5 minut.
 

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Zdejmujemy z ognia na 10 minut i miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy z łezką kwaśnej śmietany i świeżą miętą.
 

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Rozgrzewająca, przepyszna kompozycja! Przepis prosty i przyjemny, zrobiłam zupę od razu z podwójnej porcji i bardzo dobrze, bo znika bardzo szybko ;)
Pafwvcio
Bardzo smaczne, polecam !
Weronika3311
Przepis idealny na jesień, pyszny i rozgrzewający krem.
damdlani
Pomidorów jak najwięcej, pyszota!
bsylvia
Zdecydowanie perfekcyjny smak. Mocno polecam!