


Krem z pomidorów to jeden z najchętniej przyrządzanych kremów. Dodaj do niego czosnek niedźwiedzi i ciesz się perfekcyjnym smakiem!
Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Seler obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce.
W szerokim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną dymkę, posiekany czosnek niedźwiedzi i seler – lekko szklimy, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy przez 20 minut. Dodajemy wino, cukier i dusimy jeszcze przez 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym, następnie doprawiamy solą, pieprzem i – w razie potrzeby – cukrem. Gotujemy na płycie grzewczej jeszcze przez 5 minut.
Zdejmujemy z ognia na 10 minut i miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy z łezką kwaśnej śmietany i świeżą miętą.