Krem z pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Krem z pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
Krem z pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Seler obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce.
W szerokim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną dymkę, posiekany czosnek niedźwiedzi i seler – lekko szklimy, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy przez 20 minut. Dodajemy wino, cukier i dusimy jeszcze przez 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym, następnie doprawiamy solą, pieprzem i – w razie potrzeby – cukrem. Gotujemy na płycie grzewczej jeszcze przez 5 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Zdejmujemy z ognia na 10 minut i miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy z łezką kwaśnej śmietany i świeżą miętą.
Komentarze