Krem z pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
![Krem z pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim](https://akademiasmaku.pl/storage/7216/conversions/krem-z-pomidorow-z-czosnkiem-niedzwiedzim-4384-single.webp)
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Krem z pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
Krem z pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8248/conversions/eVZWWkTE9Y8se4-thumb.webp)
Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Seler obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8249/conversions/PJVZniAK4VbgTk-thumb.webp)
W szerokim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną dymkę, posiekany czosnek niedźwiedzi i seler – lekko szklimy, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy przez 20 minut. Dodajemy wino, cukier i dusimy jeszcze przez 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym, następnie doprawiamy solą, pieprzem i – w razie potrzeby – cukrem. Gotujemy na płycie grzewczej jeszcze przez 5 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8250/conversions/xC7fgRawxw5FCa-thumb.webp)
Zdejmujemy z ognia na 10 minut i miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy z łezką kwaśnej śmietany i świeżą miętą.
Komentarze