Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Krem z pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim

Krem z pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Krem z pomidorów to jeden z najchętniej przyrządzanych kremów. Dodaj do niego czosnek niedźwiedzi i ciesz się perfekcyjnym smakiem!

Składniki

2 kg pomidorów bawole serca
2 łyżki masła
1-2 łyżki cukru
250 g cebuli dymki (pokrojonej w kostkę)
100 ml białego wina
1 seler
Pęczek pietruszki
2 l bulionu warzywnego
100 g czosnku niedźwiedziego
10 listków mięty
Sól, pieprz

Opis wykonania

Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Seler obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce.
 

W szerokim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną dymkę, posiekany czosnek niedźwiedzi i seler – lekko szklimy, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy przez 20 minut. Dodajemy wino, cukier i dusimy jeszcze przez 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym, następnie doprawiamy solą, pieprzem i – w razie potrzeby – cukrem. Gotujemy na płycie grzewczej jeszcze przez 5 minut.
 

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Zdejmujemy z ognia na 10 minut i miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy z łezką kwaśnej śmietany i świeżą miętą.
 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Rozgrzewająca, przepyszna kompozycja! Przepis prosty i przyjemny, zrobiłam zupę od razu z podwójnej porcji i bardzo dobrze, bo znika bardzo szybko ;)

Powiązane przepisy