Pierś kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim
2 porcje
35 min
Łatwe
Składniki
Fit kurczak z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jęczmienną
Fit kurczak z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jęczmienną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pierś z kurczaka oczyścić zalać olejem i obsypać ziołami. Wszystko razem dobrze zamieszać i zostawić na kilka godzin w lodówce. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka wyjąć z marynaty i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zarumienić z obu stron, po czym podlać winem i w razie potrzeby wodą. Dusić ok 10-15 min. Na ok 3 min przed końcem duszenia piersi posmarować miodem. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić łyżeczkę masła. Dodać czosnek niedźwiedzi. Mieszając poczekać aż sporo zmniejszy swoją objętość a łodyżki staną się miękkie ale nie rozgotowane. W razie potrzeby delikatnie oprószyć solą himalajską.
Komentarze