Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pierś kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim

Fit kurczak z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jęczmienną
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Super pyszne i zdrowe danie.

Składniki

240 g pierś z kurczaka
250 g czosnek niedźwiedzi świeży
100 g kasza jęczmienna
1 łyżeczka masło
1 łyżka olej
1 łyżeczka miód rzepakowy
2 szczypta sól himalajska
1/2 łyżeczka zioła prowansalskie
1/2 łyżeczka suszona bazylia
1 szczypta suszona wędzona papryka
50 ml białe wino

Opis wykonania

Pierś z kurczaka oczyścić zalać olejem i obsypać ziołami. Wszystko razem dobrze zamieszać i zostawić na kilka godzin w lodówce. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka wyjąć z marynaty i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zarumienić z obu stron, po czym podlać winem i w razie potrzeby wodą. Dusić ok 10-15 min. Na ok 3 min przed końcem duszenia piersi posmarować miodem. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić łyżeczkę masła. Dodać czosnek niedźwiedzi. Mieszając poczekać aż sporo zmniejszy swoją objętość a łodyżki staną się miękkie ale nie rozgotowane. W razie potrzeby delikatnie oprószyć solą himalajską.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych