Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.75 (Ilość ocen: 8)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Farsz z białego ryżu i mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem podsmażonej cebuli zawinięty w kapustę włoską i upieczony w towarzystwie sosu pomidorowego to sposób na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny. Gołąbki z kapusty włoskiej są miękkie i delikatne.

Składniki

Gołąbki:
1 główka kapusty włoskiej średniej wielkości
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
400 g ryżu
1,5 l bulionu/rosołu/wody
2 cebule
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

Sos:
2 puszki pomidorów pokrojonych bez skórki (800 g)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
951.3 kcal
Tłuszcz
28.5 g
Węglowodany
106.6 g
Błonnik
69.7 g
Białko
20.3 g
Sól
3.1 g

Opis wykonania

1

Ryż ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.

Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z gotującą się wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.

2

Na oleju i podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę.

W dużej misce wymieszaj mięso z ryżem i cebulą. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części. Na każdy liść nałóż farsz i formuj gołąbki (tak jak krokiety).

Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenia dna naczynia, w którym będą zapiekane).

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.



Bosh Logo
Bosh
3

Gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i przykryj.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około godzinę.

4

Przygotuj sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli, dodaj do rondla pomidory. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj suszone oregano. Wymieszaj i spróbuj (dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu i cukru według uznania).

5

Po godzinie wyjmij gołąbki z piekarnika i zalej je sosem pomidorowym. Wstaw z powrotem do piekarnika (bez przykrycia) i zapiecz do miękkości.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.75, Ilość ocen: 8
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Przepyszne! Ja użyłem mięsa wołowego. Trochę wysiłku ale warto
Marta
Gołąbki, dla mnie klasyczny, tradycyjny, rodzinny obiad.
Pafwvcio
Jest to jedne z moich ulubionych Dań !
Monka
Pysznie wygląda
ineczka
Gołąbki zawsze wzbudzają entuzjazm i wszyscy je uwielbiamy, przepis jest doskonały tylko, że ja używam zwykłej kapusty a nie włoskiej i też świetnie smakuje.
fiziowaaa
Uwielbiam gołąbki, mogłabym jeść cały czas!