Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gołąbki z kapusty włoskiej

Opis wykonania

Farsz z białego ryżu i mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem podsmażonej cebuli zawinięty w kapustę włoską i upieczony w towarzystwie sosu pomidorowego to sposób na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny. Gołąbki z kapusty włoskiej są miękkie i delikatne.

Gołąbki z kapusty włoskiej - krok 1

Ryż ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.

Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z gotującą się wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.

Gołąbki z kapusty włoskiej - krok 2

Na oleju podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę.

W dużej misce wymieszaj mięso z ryżem i cebulą. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części. Na każdy liść nałóż farsz i formuj gołąbki (tak jak krokiety).

Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenie dna naczynia, w którym będą zapiekane).

Gołąbki z kapusty włoskiej - krok 3

Gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i przykryj.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około godzinę.

Gołąbki z kapusty włoskiej - krok 4

Przygotuj sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj suszone oregano. Wymieszaj i spróbuj (dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu i cukru według uznania).

Gołąbki z kapusty włoskiej - krok 5

Po godzinie wyjmij gołąbki z piekarnika i zalej je sosem pomidorowym. Wstaw z powrotem do piekarnika (bez przykrycia) i zapiej do miękkości.