Gołąbki z kapusty włoskiej
4 porcje
120 min
Łatwe
4.44 (Ilość ocen: 9)
Składniki
Wartości odżywcze
Gołąbki z kapusty włoskiej
Gołąbki z kapusty włoskiej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.
Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z gotującą się wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.
Na oleju i podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę.
W dużej misce wymieszaj mięso z ryżem i cebulą. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części. Na każdy liść nałóż farsz i formuj gołąbki (tak jak krokiety).
Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenia dna naczynia, w którym będą zapiekane).
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.
Gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i przykryj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około godzinę.
Przygotuj sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli, dodaj do rondla pomidory. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj suszone oregano. Wymieszaj i spróbuj (dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu i cukru według uznania).
Po godzinie wyjmij gołąbki z piekarnika i zalej je sosem pomidorowym. Wstaw z powrotem do piekarnika (bez przykrycia) i zapiecz do miękkości.
Komentarze