Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mocno pomidorowa, pachnąca curry pasta, idealna na kanapki. Sprytne przepisy można wykorzystać na wiele sposobów - tą pastą możesz także faszerować jajka!

Składniki

4 ugotowane żółtka
2 szalotki
3 pomidory
1/2 pęczka natki kolendry
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka prażonej czarnuszki
Szczypta kuminu
Szczypta chilli
Szczypta trawy cytrynowej
Sól, pieprz

Opis wykonania

Przygotowana na bazie pomidorów i żółtek z dodatkiem orientalnych przypraw pasta doskonale rozgrzeje w chłodny poranek i doda energii.

Opis przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni razem z curry i kuminem.
  2. Pomidory drobno pokrój i dodaj do cebuli, gdy będzie szklista.  Podsmażaj do momentu, aż woda z pomidorów odparuje.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj pozostałe składniki. Pastę dokładnie wymieszaj.

TIP DIETETYCZNY

  • Chilli możesz wymienić na wędzoną paprykę, a natkę kolendry na ziarna.
  • Pastą można faszerować jajka. Przykładowo możesz wykorzystać białka pozostałe po gotowaniu żółtek do pasty.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
bsylvia
Dobra pasta kanapkowa - polecam!