Jak gotować szparagi?
- Dlaczego polecane jest gotowanie szparagów zielonych lub białych?
- Jak gotować szparagi zielone, a jak białe?
- Gotowanie szparagów zielonych i białych – o czym jeszcze pamiętać?
Szparagi mają liczne właściwości odżywcze i prozdrowotne. Jest to sezonowy produkt, który w sklepach zaczyna się pojawiać na wiosnę, więc ta pora roku to najlepszy czas, aby włączyć je do swojego codziennego menu. Jednak musicie pamiętać o jednej rzeczy - bardzo ważne jest to, aby przyrządzić je tak, by nie straciły dobrych dla naszego zdrowia mikroskładników, a równocześnie smakowały idealnie i chrupiąco. Jak to zrobić? Z naszego poradnika dowiecie się, jak gotować szparagi i ile czasu powinna zająć nam taka czynność, by zachwyciły Wasze podniebienia! Sprawdźcie!
Dlaczego polecane jest gotowanie szparagów zielonych lub białych?
Kto chociaż raz zjadł szparagi, ten wie, że są one wyjątkowo smaczne. Nie każdy jednak słyszał o tym, że są dodatkowo bardzo zdrowe. Dlaczego?
Są niskokaloryczne, a ich skład to 90% wody, dodatkowo – wbrew pozorom – będą do dla nas sycące. Jest to więc idealne danie dla osób, które są na diecie, bądź muszą kontrolować swoją wagę ze względu na zaburzenia gospodarki węglanowej. Doskonale sprawdzą się też u osób, które trenują, gdyż białko zawarte w szparagach wspomoże budowę i wzrost masy mięśniowej.
Białe i zielone odmiany tego warzywa, to prawdziwe bomby witaminowe. Witaminy A (powstała z beta-karotenu dobrego dla naszych oczu), C, E oraz takie mikroelementy, jak: fosfor czy potas, pozytywnie działają na nasze zdrowie i samopoczucie. Dodatkowo zawierają substancje aktywne, które oczyszczą nasz organizm i wyregulują liczbę wolnych rodników, co – jak wykazują badania – hamuje rozwój komórek nowotworowych.
Ale to nie wszystko! Asparaginy, które zwarte są w szparagach, mają właściwości moczopędne. Dlatego spożywanie ich ma pozytywne oddziaływanie na układ moczowy oraz pracę nerek. Po szparagi warto sięgnąć więc w przypadku infekcji dróg moczowych lub dla po prostu dla profilaktyki.
Zobacz: dlaczego warto jeść szparagi?
Warto również wspomnieć, iż szparagi uznawane są w kuchni za afrodyzjak – uważa się, że zawarty w nich fitoestrogen ma podobne działanie do kobiecego estrogenu.
Same dobrodziejstwa płyną ze spożywania tych pysznych warzyw. Można przygotowywać je na przeróżne sposoby, a potrawy z nich zawsze wychodzą smaczne i zdrowe. Omlet na śniadanie, chłodnik szparagowy na obiad, czy może wariacja na temat sałatki greckiej – oczywiście ze szparagami? Pomysłów jest bez liku – nawet na dania deserowe! Na przykład tarta z rabarbarem, pistacjami oraz oczywiście szparagami – mmm, pycha!
Sprawdź: pieczone szparagi w panierce z parmezanem.
Jak gotować szparagi zielone, a jak białe?
Do dyspozycji mamy trzy rodzaje szparagów – zielone, białe i nieco mniej znane – fioletowe. Czym różni się ich przygotowywanie?
Białe są pokryte twardszą skórką, niż ta, którą spotykamy z ich zielonej odmianie. Dlatego powinniśmy obrać je przed ich ugotowaniem. W skórce zwarte są cenne wartości odżywcze, niestety jedzenie jej nie będzie zbyt miłym doznaniem – zielonych, dzięki temu, że są miękkie, nie obieramy, mają one przez to więcej witamin. Co ciekawe – biały kolor szparagów wynika z tego, iż rosną one pod ziemią, a zielone – ponad nią, dlatego – dzięki wpływowi promieni słonecznych – zabarwiają się.
Fioletowe szparagi wyrastają tylko kilka centymetrów ponad grunt, posiadają grubszą łodygę. Różnice zauważymy również w ich smaku i wartościach odżywczych – zawierają więcej cukrów, ale za to mniej błonnika. Ciekawostka – ciężko się je uprawia, gdyż mogą rosnąć tylko przez chwilę, zanim promienie słoneczne wpłyną na nie tak, że zabarwią się na zielono.
Jak ugotować szparagi, by nie straciły swoich wartości odżywczych?
1. Najpierw musimy dokładnie opłukać je pod zimną wodą.
2. Białe szparagi obieramy dokładnie i grubo (3–4cm poniżej główki aż do końca pędu), a od zielonych lub fioletowych odłamujemy zdrętwiałą końcówkę.
3. Gotujemy w garnku z lekko osoloną wodą i odrobiną masła oraz cukru – warto wybrać wąski, a wysoki, gdyż szparagi wkładamy pionowo – główką do góry – tak, aby wystawała ponad poziom wody. Możecie również zaopatrzyć się w dedykowany sprzęt. Jeśli wasz garnek jest zbyt szeroki, zwiążcie szparagi nitką, bądź wąskim sznureczkiem. W ten sposób utrzymają się w pionowej pozycji.
4. Zielonym szparagom wystarczy 5 minut gotowania, fioletowe i białe będą potrzebowały około 10–15 minut.
5. Stopień ugotowania sprawdzajcie poprzez nakłucie widelcem. Pamiętajcie – im cieńsze łodygi, tym mniejszy czas gotowania.
Gotowanie w wodzie to nie jedyny sposób obróbki tego warzywa, można je również – gotować na parze, smażyć, grillować oraz piec.
Gotowanie szparagów zielonych i białych – o czym jeszcze pamiętać?
Jak widzicie, gotowanie szparagów nie jest takie trudne, jakby mogło się wydawać. Musicie pamiętać, aby na bieżąco sprawdzać ich miękkość. Nie zawsze udaje się zakupić pęczek równych łodyg, które ugotują nam się równolegle, dlatego sprawdzanie widelcem to jedyny sposób na to, aby ich nie rozgotować. Ważne jest też to, aby główka szparagów nie była zanurzona w wodzie – jest ona na tyle delikatna, że samo gotowanie jej na parze ulatującej z garnka, będzie wystarczające.
Gdy chcecie ugotować sobie zielone, czy inne szparagi na później – nie ma problemu. Spokojnie możecie je podgrzać z użyciem każdej formy obróbki (gotowanie w wodzie, na parze, podsmażenie, pieczenie). Pamiętajcie jednak, że nie zachowają one swojej struktury – musicie uważać, aby ich nie przegotować.
Szparagi można z powodzeniem również mrozić – oczywiście surowe. Przed włożeniem ich do zamrażarki należy dobrze je opłukać, osuszyć oraz obrać.
Sprawdź: jak obierać szparagi.
Kulinarne możliwości, które niosą za sobą szparagi stoją przed Wami otworem. Możecie z nich przygotować każdy rodzaj posiłku – będzie on równie smaczny, jak i zdrowy. Największym klasykiem śniadaniowym są jajka po benedyktyńsku ze szparagami w sosie holenderskim. Myślicie, że uda Wam się je przyrządzić?