Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak obierać szparagi?

Jak obierać szparagi?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jaki smak mają szparagi? Dlaczego warto je jeść?       
  2. Czy szparagi się obiera?
  3. Szparagi – jak przyrządzać, aby były smaczne?   

Szparagi to must have dla wielbicieli zdrowej oraz smacznej kuchni. Takie warzywa są idealnym dodatkiem do wielu dań, a ze względu na liczne właściwości odżywcze, są one polecane dla osób w różnym wieku. Z naszego artykułu dowiesz się, jak przygotować szparagi – zielone czy białe.       

Jaki smak mają szparagi? Dlaczego warto je jeść?       

Szparagi to byliny, które składają się ze zdrewniałych i rozgałęzionych kłączy. Ich łacińska nazwa „asparagus” oznacza młody pęd. Kłącza mają tendencję do rozrastania się w górę oraz na boki. Na rynku są dostępne szparagi:

  • zielone: miękkie i cienkie; o wyrazistym smaku i żywozielonej barwie; rosnące na nasłonecznionych stanowiskach; można je jeść również na surowo;
  • białe: o subtelniejszym smaku; rosnące pod ziemią w specjalnych kopcach; ich barwa wynika z braku kontaktu ze słońcem, przez co nie wytwarza się chlorofil (zielony barwnik); są grubsze i wymagają gotowania;
  • fioletowe: rzadziej występujące; w zetknięciu z promieniami słonecznymi szybko tracą interesujący kolor (z fioletowego przebarwiają się na zielone).

Jaki smak mają szparagi? Na pewno nie należy on do przesadnie wyrazistych, jest raczej delikatny, przypominający świeżość nowalijek. Bywa gorzkawy, słonawy, a nawet słodkawy – wiele zależy od sposobu przyrządzenia pędów.

Warto wiedzieć, że szparagi są źródłem wielu cennych składników mineralnych (m.in. beta-karotenu i folianów), witamin E, A, C oraz tych z grupy B. Przy tym są niskokaloryczne, więc można je śmiało jeść nawet na diecie. Charakteryzują się też lekkostrawnością. Szparagi, jak większość warzyw i owoców, pojawiają się w określonym czasie w roku. Sezon na zielone pędy przypada na maj i czerwiec. Wraz z późną wiosną oraz wczesnym latem możesz cieszyć się niepowtarzalnym smakiem szparagów, przygotowując różne potrawy.

Sprawdź przepis na Szparagi grillowane w boczku z sosem czosnkowym – wprowadź odrobinę świeżości do swojej kuchni!

Czy szparagi się obiera?

Odpowiedź na pytanie, czy szparagi się obiera, brzmi – to zależy. Nie wszystkie odmiany tego wymagają. Zastanawiasz się, czy zielone szparagi się obiera? Nie, zwykle nie trzeba tego robić. Są cienkie, a jeśli są świeże, ich skórka jest bardzo miękka. To szparagi białe oraz fioletowe muszą zostać obrane – wynika to z faktu, że są bardzo włókniste. Wbrew powszechnej opinii obieranie szparagów jest niezwykle proste.

Jak obierać szparagi?

Jak obierać szparagi? Wykonaj następujące czynności, by być pewnym, że szparagi będą smaczne po ugotowaniu.

1. Odkrój twardą końcówkę – w przypadku białych szparagów wystarczy nacisnąć zdrewniały koniec – szparaga złamie się w odpowiednim miejscu. Zajmując się zieloną odmianą, warto obciąć ją na wysokości ⅓ bądź ¼ konkretnego szparaga.

Wskazówka: Czy je się główki szparagów? Tak! Miękkie końcówki zostawiamy w spokoju, ponieważ są smaczne i zdrowe. 

2. Usuń włókna oraz skórkę – wykorzystaj do tego obieraczkę do warzyw albo delikatny i niewielki nóż. W przeciwnym wypadku możesz usunąć zbyt dużą warstwę miąższu, w której kryje się większość wartości odżywczych.

Szparagi – jak przyrządzać, aby były smaczne?   

Prawidłowe obieranie szparagów ma duże znaczenie. Jednak na smak potraw z pędami w roli głównej wpływają też inne rzeczy. Należą do nich:

  • wybór odpowiednich warzyw – sprawdź, czy kupowane przez Ciebie szparagi mają zielone, jędrne i niepokruszone końcówki; zwróć też uwagę na to, by szparagi w dotyku przypominały gumę;
  • sposób przyrządzania – możesz zjeść je na surowo, ale kiedy zechcesz ugotować szparagi, umieść je w wysokim garnku w taki sposób, by główki wystawały ponad lustro wody – szybciej się ugotują; możesz także ugotować je na parze lub usmażyć na patelni;
  • metoda przechowywania – szparagi przechowuj w lodówce maksymalnie 3 dni, owijając je wcześniej wilgotną ściereczką bądź ręcznikiem papierowym; nie ma przeszkód, by włożyć je także do zamrażarki.

>> Jak gotować szparagi? Dowiedz się więcej!

Jak zrobić dobre szparagi? Właściwie przygotowane szparagi staną się podstawą ciekawych i smacznych dań. Mogą to być m.in. szparagi zapiekane z gremolatą i parmezanem, sałatka ze szparagami i kaszą kuskus, szparagi pieczone w boczku czy zielone szparagi w cieście francuskim. We wszystkich wersjach – z warzywami, serami i solo – zielone pędy będą cieszyć podniebienia. Szparagi polecają się do jedzenia!