Jak bez wysiłku obrać jajko?
Obieranie ugotowanych jajek wcale nie jest tak prostą sztuką, jak by się mogło wydawać. Idealnie obrane jajko nie tylko ładnie prezentuje się na stole, ale również bardziej zachęca do jego zjedzenia. Nierzadko jednak napotykamy opór ze strony skorupki, która nie chce łatwo odejść od białka. Jak ugotować jajka, aby ładnie się obierały? Przedstawimy Wam niezawodny sposób.
Od czego zależy trudność z obieraniem jajka?
Powód, za którym stoi trudność w obieraniu jajek, ukryty jest w kwasowości jajka. Neutralne pH oznaczane jest na poziomie 7 – wszystko poniżej tej liczby jest bardziej kwasowe, powyżej – zasadowe.
Jajka świeżo zebrane, mające do 3 dni, mają niższe pH – są bardziej kwasowe. Im starsze jajko, tym wyższa jest jego zasadowość. Wzrost zasadowości może wynikać z uszkodzeń skorupki, które z czasem mogą powstawać. Ulatnia się wtedy dwutlenek węgla, co wpływa na wzrost pH.
Jajko pod skorupką ma błonkę, która zawiera duże ilości keratyny – kwaśne środowisko wzmacnia ową błonę. W świeżym jajku w tracie gotowania keratyna wiąże się z białkiem, przez co ciężko je później od siebie oddzielić.
Sklepowe jajka mają około 7–9 dni, w nich zasadowość jest większa, dlatego wiązania keratyny są słabsze i ugotowane białko łatwiej oddziela się od błony.
Wnioski? Im starsze jajka, tym łatwiej się obierają. Przy obieraniu świeżych będziemy musieli nieco więcej się napracować. Oczywiście nie oznacza to, że musimy gotować tylko starsze jajka. Pokażemy Wam sposób, aby każde obierało się bez problemu.
Jak obierać jajka? Krok po kroku
Bogatsi o wiedzę z zakresu chemii, możemy przystąpić do gotowania i obierania jajek. Zastosujcie się do opisanych przez nas kroków, a żadna skorupka nie będzie stawiała Wam oporu.
1. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli trzymacie je w lodówce, dajcie im jedną godzinę, aby zdążyły się ogrzać. Gdy nie dysponujecie takim czasem, ogrzejcie jajka w ciepłej wodzie – sprawdzi się zarówno polewanie, jak i włożenie ich na chwilę do naczynia. To ważne, bo zimne jajko może popękać we wrzątku.
2. Następnie wkładamy jajka do odpowiedniego garnka, zalewamy zimną wodą i wsypujemy czubatą łyżkę soli. Pamiętaj, aby każde jajko dotykało dna i było pod poziomem wody. Gotujemy.
Zobacz, jak gotować jajka na twardo i na miękko >>
3. Od ugotowanych jajek odlewamy część wrzątku, uzupełniając zimną wodą. Czynność powtarzamy aż do momentu, gdy woda będzie całkowicie zimna. W ten sposób hartujemy jajka. Następnie potrząsamy całym garnkiem (z odlaną wodą) lub pojedynczymi jajkami tak, aby popękała skorupka. Zalewamy zimną wodą i odczekujemy chwilę.
Teraz możecie swobodnie obrać jajko – zapewniamy, że skorupka na pewno ładnie odejdzie od białka.
Co zamiast soli podczas gotowania jajek?
Dodanie soli do gotowania jajek ułatwia ich obranie. Dodatkowo sól zmienia gęstość wody, dzięki czemu przy ewentualnym pęknięciu skorupki zawartość jajka nie wypłynie poza nią.
Możemy użyć innych składników o podobnych właściwościach. Dobrze sprawdzi się również soda oczyszczona lub 1 łyżka octu spirytusowego. W przypadku gdy nie mamy pod ręką soli, produkty te będą stanowiły dobrą alternatywę.
Pozostałe czynności związane z gotowaniem i obieraniem jajek wykonujecie według powyższej instrukcji.
Obtłucz jajka łyżeczką
To nie tylko efektowny sposób, ale i skuteczny. Bierzemy łyżeczkę do herbaty i ostukujemy nią jajko (w przypadku większych jajek wybieramy dużą łyżkę stołową, ważne, aby była dość płaska). Następnie wkładamy łyżeczkę między białko a skorupkę i wyciągamy całe jajko.
Wykorzystaj słoik z zimną wodą
Do obierania jajek możemy również wykorzystać słoik lub szklankę z zimną wodą. Wystarczy, że wrzucimy ugotowane jajka do takiego właśnie naczynia i zaczniemy intensywnie nim potrząsać. Pamiętaj, że jaja muszą być już ostudzone, a na dnie naczynia musi znajdować się zimna woda.
Potrząsanie spowoduje pęknięcie skorupy, a woda wpłynie do części z białkiem, któremu nada dodatkowy poślizg, dzięki czemu całość łatwo się obierze.
Ten sposób obierania może stanowić atrakcję dla dzieci – warto w ten sposób zaangażować je w przygotowywanie śniadania. Na pewno wtedy chętniej je zjedzą!
Teraz już żadna skorupka nie stanie Wam na przeszkodzie w takim obraniu ugotowanych jajek, by pięknie prezentowały się na stole.