Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ile gotować jajko na miękko i na twardo?

Ile gotować jajko na miękko i na twardo?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak ugotować jajka na miękko?
  2. Jak ugotować jajka na twardo?
  3. Podsumowanie

Jajka są jednym z najbardziej wszechstronnych i popularnych składników w kuchni. Mogą być przygotowywane na wiele sposobów. Gotowanie na miękko lub na twardo jest jedną z najczęściej wybieranych metod ich przyrządzania. Każdy z nas ma swoje własne preferencje, jeśli chodzi o stopień ścięcia jajek, ale kluczem jest poznanie czasu gotowania, aby uzyskać pożądany efekt. W tym artykule przedstawimy praktyczny przewodnik, który odpowie na pytania, ile gotować jajka na miękko oraz jak ugotować jajka na twardo.

Jak ugotować jajka na miękko?

Jajka na miękko charakteryzują się żółtkiem w formie płynnej lub delikatnie kremowej, a białko jest w pełni ugotowane. Są one idealne na diecie lekkostrawnej. Możemy jeść je bezpośrednio z do połowy obranej skorupki. Doskonale komponują się z kanapką oraz warzywami.

Jajka na miękko to popularne źródło białka. Dodatkowo są bogate w witaminy: B12, D, A, E, K, B6, a także minerały, zawierają znaczące ilości:

  • selenu,
  • fosforu,
  • żelaza,
  • cynku.

Jakie są zalety spożywania jajek na miękko? Dzięki zawartości wysokiej jakości białka odbudowujemy nasze tkanki w organizmie. Dodatkowo zawierają tłuszcze nienasycone korzystne dla zdrowia serca. Dzięki temu, że są łatwiej przyswajalne, mogą pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Jajka pozostawiają uczucie sytości na dłużej, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu.

jajko na miękko i twardo_1

Instrukcja gotowania jajek na miękko:

  1. Wybieramy garnek o odpowiednich rozmiarach, aby jajka mogły być ułożone obok siebie na dnie. Napełniamy go wodą i doprowadzamy ją do wrzenia. Przykrywamy garnek, aby przyspieszyć proces gotowania.
  2. Umyte i wcześniej przygotowane jajka delikatnie wkładamy do wrzącej wody, korzystając z łyżki. W przypadku pęknięcia skorupki jajka mogły być uszkodzone lub nieświeże. Dostosowujemy czas gotowania w zależności od rozmiaru jajek.
  3. W miarę możliwości, po wrzuceniu jajek do wody, powinna ona wrzeć dalej. Jeśli jednak przestaje, zwiększamy moc palnika. Zwracamy uwagę, aby nie doprowadzić wody do gwałtownego wrzenia, aby uniknąć skoków i pęknięć jajek. Po upływie wyznaczonego czasu gotowania przenosimy garnek z jajkami nad zlew. Odlewamy części wody. Następnie zalewamy jajka zimną wodą z kranu, co spowoduje zatrzymanie procesu gotowania.

Ile gotować jajka na miękko?

Czas gotowania jajek w zależności od ich wielkości:

  • małe - 3,5 minuty,
  • średnie - 4,5 minuty,
  • duże - 5,5 minuty.

Jak ugotować jajka na twardo?

Jajka na twardo są w pełni ugotowane - zarówno żółtko, jak i białko. Idealnie komponują się w sałatkach, kanapkach, ale też możemy przygotować z nich jajka faszerowane lub niewielką przekąskę.

Sprawdź: jajka faszerowane pieczarkami.

Jajko na miękko i twardo

Jajka na twardo również są źródłem białka oraz wielu innych składników odżywczych, podobnie jak ich odpowiedniki na miękko. Jednakże mogą one być ciężkostrawne, dlatego osoby, które mają problemy trawienne, powinny unikać spożywania jajek w takiej formie. Dodatkowo dłuższy proces gotowania może wpłynąć na cenne składniki odżywcze, które się w nich zawierają.

Instrukcja gotowania jajek na twardo: 

  1. Wybieramy garnek, który jest wystarczająco pojemny, aby pomieścić jajka ułożone obok siebie na dnie. Napełniamy go wodą i dodajemy sól. Delikatnie umieszczamy jajka w garnku, korzystając z łyżki. Ustawiamy palnik na średnią moc.
  2. Po osiągnięciu wrzenia gotujemy tyle, ile jajka potrzebują, w zależności od ich rozmiaru. Nie gotujemy dłużej niż 10 minut. Upewniamy się, że płomień pod garnkiem jest odpowiednio ustawiony, aby woda delikatnie wrzała. Od nadmiernego wrzenia jajka mogą popękać.
  3. Po upływie określonego czasu gotowania przenosimy garnek z jajkami nad zlew. Odlewamy części wody. Następnie polewamy jajka zimną wodą z kranu, aby przerwać proces gotowania.
  4. Po chwili wylewamy całą wodę i ponownie napełniamy garnek zimną wodą z kranu. Pozostawiamy jajka w garnku na kilka minut, aby wystygły.

Zobacz: jak bez wysiłku obrać jajko.

Ile gotować jajka na twardo?

Czas gotowania jajek na twardo również uzależniony jest od ich wielkości:

  • małe - do 8 minut,
  • średnie - do 9 minut
  • duże - do 10 minut.

Zobacz też: płyty grzewcze Bosch.

Podsumowanie

Teraz sztuka gotowania jajek nie ma przed nami tajemnic. Warto jednak pamiętać, że ich świeżość może wpłynąć na czas gotowania. Bardzo świeże jajka potrzebują krótszego czasu, aby uzyskać pożądany stopień ugotowania, podczas gdy starsze mogą wymagać dłuższej kąpieli we wrzątku. Warto dostosować czas gotowania do swoich własnych gustów, aby cieszyć się idealnie ugotowanymi jajkami na miękko lub na twardo, które będą doskonałym uzupełnieniem różnych potraw i przekąsek.