Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.33 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ryba z piekarnika jest nie tylko zdrowa (ryby zawierają cenne kwasy omega-3), ale również mniej kaloryczna niż jej smażona wersja. Przygotowując to danie, nie musisz pilnować, żeby ryba się nie przypaliła, a więc w tym samym czasie jesteś w stanie przygotować dodatki i oszczędzić czas. Delikatna, aromatyczna i lekko ziołowa ryba z piekarnika to zdrowy, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków i świeżej surówki z kapusty albo sezonowych warzyw, smakuje wyśmienicie. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę pysznym, lekkostrawnym i zdrowym obiadem, przyrządź rybę z piekarnika, według prostego i szybkiego przepisu.

Składniki

4 świeże filety rybne (w przepisie znalazł się dorsz ze skórą)
½ cytryny
Pieprz ziołowy
Sól
Świeży koperek
4 gałązki bazylii
Oliwa z oliwek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
127 kcal
Tłuszcz
5.75 g
Węglowodany
0.8 g
Błonnik
17.7 g
Białko
0.3 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Filety rybne dokładnie umyj w zimniej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i skrop sokiem z połowy cytryny.

Rybę ułóż na arkuszach folii aluminiowej (na tyle dużych, aby można było bez problemu zawinąć całe kawałki). Następnie, oprósz po obu stronach pieprzem i solą, a na wierzchu posyp posiekanym koperkiem i delikatnie skrop oliwą z oliwek.

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.

Bosh Logo
Bosh

Zawiń filety w folię formując z niej koperty.

Do nagrzanego do temperatury 190 stopniu piekarnika włóż zawiniętą rybę i piecz około 40 minut. Po upieczeniu, ułóż na każdym z kawałków po gałązce świeżej bazylii.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.33, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
KatarzynaCh
Z ziemniaczkami wyszedł smaczny niedzielny obiad. U mnie akurat rybka to Łosoś.
MiszelPiszel
Ciągle sobie obiecuję,że będę jeść więcej ryb. Dzięki takim świetnym przepisom mi się to udaje.