Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ryba z piekarnika

Opis wykonania

Ryba z piekarnika jest nie tylko zdrowa (ryby zawierają cenne kwasy omega-3), ale również mniej kaloryczna niż jej smażona wersja. Przygotowując to danie, nie musisz pilnować, żeby ryba się nie przypaliła, a więc w tym samym czasie jesteś w stanie przygotować dodatki i oszczędzić czas. Delikatna, aromatyczna i lekko ziołowa ryba z piekarnika to zdrowy, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków i świeżej surówki z kapusty albo sezonowych warzyw, smakuje wyśmienicie. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę pysznym, lekkostrawnym i zdrowym obiadem, przyrządź rybę z piekarnika, według prostego i szybkiego przepisu.

  1. Filety rybne dokładnie umyj w zimniej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i skrop sokiem z połowy cytryny.

  2. Rybę ułóż na arkuszach folii aluminiowej (na tyle dużych, aby można było bez problemu zawinąć całe kawałki). Następnie, oprósz po obu stronach pieprzem i solą, a na wierzchu posyp posiekanym koperkiem i delikatnie skrop oliwą z oliwek.

  3. Zawiń filety w folię formując z niej koperty.

  4. Do nagrzanego do temperatury 190 stopniu piekarnika włóż zawiniętą rybę i piecz około 40 minut. Po upieczeniu, ułóż na każdym z kawałków po gałązce świeżej bazylii.