Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Karp to klasyka świątecznego stołu.

Składniki

Karp wypatroszony o wadze ok. 1500 g
Sok z jednej cytryny
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
2 jajka
Olej do smażenia lub masło klarowane
1 łyżka masła
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
6978 kcal
Tłuszcz
32.2 g
Węglowodany
26.9 g
Błonnik
75 g
Białko
1.9 g
Sól
3.8 g

Opis wykonania

Smażony karp znajduje się wśród dwunastu tradycyjnych potraw obok kapusty z grzybami, barszczu wigilijnego czy zupy grzybowej. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować karpia w złocistej, chrupiącej skórce i jak pozbyć się jego mulistego smaku.

Świąteczne przepisy: karp smażony - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Karpia dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel go na mniejsze porcje – dzwonka.

  2. Rybę dopraw solą i pieprzem. Następnie skrop obficie sokiem z cytryny i w przykrytym naczyniu odstaw do lodówki na kilka/kilkanaście godzin (najlepiej przygotować karpia dzień wcześniej i włożyć do lodówki na noc).

  3. Porcje ryby panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Postaraj się, by panierka nie była zbyt gruba, ponieważ nasiąknie mocno tłuszczem.

  4. Karpia smaż na dobrze rozgrzanym na płycie grzewczej tłuszczu (najlepiej na maśle klarowanym) około 5 minut z jednej i drugiej strony, tak by kawałki były zrumienione po obu stronach.

Świąteczne przepisy: karp smażony - zdjęcie 2

TIP ŚWIĄTECZNY

  • Jeśli zdecydujesz się na rybę w całości, lepiej wybierz mniejszego karpia – będzie znacznie smaczniejszy. Duże okazy będą tłuste i mogą mieć mocny posmak.

  • Jeśli zdecydujesz się na całego karpia, musisz go oprawić. Zanim rozetniesz karpia, dobrze jest sparzyć go całego wrzącą wodą, co dobrze wpływa na smak ryby. Zabieg ten pozwala także dokładnie pozbyć się śluzu z powierzchni skóry. Następnie rybę musisz oskrobać z łusek, odciąć głowę i płetwy, naciąć brzuch i usunąć wnętrzności. Kolejnym krokiem jest jej dokładne opłukanie (w środku i na zewnątrz) oraz osuszenie.

  • Trikiem, często stosowanym przed smażeniem, jest obfite skrapianie ryby sokiem z cytryny, dzięki czemu nie czuć mulistości karpia, a mięso po usmażeniu staje się bardziej kruche.

  • Innym sposobem na zniwelowanie charakterystycznego posmaku karpia jest moczenie go przez kilka godzin w mleku.

  • Karpia najlepiej smażyć na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym.

  • Dodatkowo po usmażeniu kawałki ryby możesz jeszcze podpiec delikatnie w piekarniku. Przełóż karpia do naczynia żaroodpornego, dodaj na dno i na wierzch po łyżce masła. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i zostaw na około 25 minut. Tak przygotowany karp będzie miał złocistą, chrupiącą skórkę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iwona Majewska
Przepyszne z cytryną i solą nic więcej nie trzeba