Świąteczne przepisy: karp smażony
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Świąteczne przepisy: karp smażony
Świąteczne przepisy: karp smażony
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Smażony karp znajduje się wśród dwunastu tradycyjnych potraw obok kapusty z grzybami, barszczu wigilijnego czy zupy grzybowej. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować karpia w złocistej, chrupiącej skórce i jak pozbyć się jego mulistego smaku.
Opis przygotowania:
-
Karpia dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel go na mniejsze porcje – dzwonka.
-
Rybę dopraw solą i pieprzem. Następnie skrop obficie sokiem z cytryny i w przykrytym naczyniu odstaw do lodówki na kilka/kilkanaście godzin (najlepiej przygotować karpia dzień wcześniej i włożyć do lodówki na noc).
-
Porcje ryby panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Postaraj się, by panierka nie była zbyt gruba, ponieważ nasiąknie mocno tłuszczem.
-
Karpia smaż na dobrze rozgrzanym na płycie grzewczej tłuszczu (najlepiej na maśle klarowanym) około 5 minut z jednej i drugiej strony, tak by kawałki były zrumienione po obu stronach.
TIP ŚWIĄTECZNY
-
Jeśli zdecydujesz się na rybę w całości, lepiej wybierz mniejszego karpia – będzie znacznie smaczniejszy. Duże okazy będą tłuste i mogą mieć mocny posmak.
-
Jeśli zdecydujesz się na całego karpia, musisz go oprawić. Zanim rozetniesz karpia, dobrze jest sparzyć go całego wrzącą wodą, co dobrze wpływa na smak ryby. Zabieg ten pozwala także dokładnie pozbyć się śluzu z powierzchni skóry. Następnie rybę musisz oskrobać z łusek, odciąć głowę i płetwy, naciąć brzuch i usunąć wnętrzności. Kolejnym krokiem jest jej dokładne opłukanie (w środku i na zewnątrz) oraz osuszenie.
-
Trikiem, często stosowanym przed smażeniem, jest obfite skrapianie ryby sokiem z cytryny, dzięki czemu nie czuć mulistości karpia, a mięso po usmażeniu staje się bardziej kruche.
-
Innym sposobem na zniwelowanie charakterystycznego posmaku karpia jest moczenie go przez kilka godzin w mleku.
-
Karpia najlepiej smażyć na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym.
-
Dodatkowo po usmażeniu kawałki ryby możesz jeszcze podpiec delikatnie w piekarniku. Przełóż karpia do naczynia żaroodpornego, dodaj na dno i na wierzch po łyżce masła. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i zostaw na około 25 minut. Tak przygotowany karp będzie miał złocistą, chrupiącą skórkę.
Komentarze