Sprawdzą się jako przystawka na imprezę lub dodatek do obiadu. Zawsze dobrze mieć w domu przetwory, którymi można poczęstować gości.
Najpopularniejszy sposób marynowania grzybów polega na dodaniu do nich przede wszystkim gorczycy. W tym przepisie proponujemy trochę inne rozwiązanie – dodatek ziół, który z pewnością mile zaskoczy Wasze podniebienia.
Opis przygotowania:
- Kurki dokładnie oczyść i umyj.
- Cebulę drobno posiekaj, marchew pokrój w talarki lub kosteczkę.
- Grzyby wrzuć do rondla z kilkoma łyżkami wody, dodaj przyprawy i gotuj około 10 minut.
- W międzyczasie wymieszaj ocet z dwiema szklankami wody i cukrem.
- Kurki z przyprawami odcedź, przełóż do słoiczków i zalej marynatą octową.
- Dodaj posiekaną cebulę, marchew i szczelnie zakręć słoiki.
- Pasteryzuj około 15 minut i odstaw słoiki do góry dnem do wystygnięcia.
TIP DIETETYCZNY
- Kurki to tradycyjny produkt polskiej kuchni, natomiast – jak każde grzyby – powinny być spożywane z umiarem. Są niestety ciężkostrawne, a w połączeniu z cebulą i octem ta cecha jeszcze przybiera na sile. Plusem tego aromatycznego produktu jest natomiast fakt, że kurki są bardzo nisko kaloryczne – 100g kurek (około 2 garście) to 32 kcal, czyli mniej więcej tyle, co kostka czekolady.