Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kurki marynowane w occie

Kurki marynowane w occie
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sprawdzą się jako przystawka na imprezę lub dodatek do obiadu. Zawsze dobrze mieć w domu przetwory, którymi można poczęstować gości.

Składniki

1 kg kurek
1 cebula
1 marchewka
3/4 szklanki octu
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
Szczypta pieprzu ziołowego i chili
Kilka ziarenek gorczycy
1 łyżeczka mieszanki ziół: tymianku, oregano, estragonu i liści laurowych

Opis wykonania

Najpopularniejszy sposób marynowania grzybów polega na dodaniu do nich przede wszystkim gorczycy. W tym przepisie proponujemy trochę inne rozwiązanie – dodatek ziół, który z pewnością mile zaskoczy Wasze podniebienia.

Opis przygotowania:

  1. Kurki dokładnie oczyść i umyj.
  2. Cebulę drobno posiekaj, marchew pokrój w talarki lub kosteczkę.
  3. Grzyby wrzuć do rondla z kilkoma łyżkami wody, dodaj przyprawy i gotuj około 10 minut.
  4. W międzyczasie wymieszaj ocet z dwiema szklankami wody i cukrem.
  5. Kurki z przyprawami odcedź, przełóż do słoiczków i zalej marynatą octową.
  6. Dodaj posiekaną cebulę, marchew i szczelnie zakręć słoiki.
  7. Pasteryzuj około 15 minut i odstaw słoiki do góry dnem do wystygnięcia.

TIP DIETETYCZNY

  • Kurki to tradycyjny produkt polskiej kuchni, natomiast – jak każde grzyby – powinny być spożywane z umiarem. Są niestety ciężkostrawne, a w połączeniu z cebulą i octem ta cecha jeszcze przybiera na sile. Plusem tego aromatycznego produktu jest natomiast fakt, że kurki są bardzo nisko kaloryczne – 100g kurek (około 2 garście) to 32 kcal, czyli mniej więcej tyle, co kostka czekolady.
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Michu
Bardzo fajny przepis. Zioła nadają ciekawego smaku kurkom. Tylko jak dla mnie to trochę za kwaśne. Następnym razem dodam więcej wody i cukru.