Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kurki marynowane w occie

Opis wykonania

Sprawdzą się jako przystawka na imprezę lub dodatek do obiadu. Zawsze dobrze mieć w domu przetwory, którymi można poczęstować gości.

Najpopularniejszy sposób marynowania grzybów polega na dodaniu do nich przede wszystkim gorczycy. W tym przepisie proponujemy trochę inne rozwiązanie – dodatek ziół, który z pewnością mile zaskoczy Wasze podniebienia.

Opis przygotowania:

  1. Kurki dokładnie oczyść i umyj.
  2. Cebulę drobno posiekaj, marchew pokrój w talarki lub kosteczkę.
  3. Grzyby wrzuć do rondla z kilkoma łyżkami wody, dodaj przyprawy i gotuj około 10 minut.
  4. W międzyczasie wymieszaj ocet z dwiema szklankami wody i cukrem.
  5. Kurki z przyprawami odcedź, przełóż do słoiczków i zalej marynatą octową.
  6. Dodaj posiekaną cebulę, marchew i szczelnie zakręć słoiki.
  7. Pasteryzuj około 15 minut i odstaw słoiki do góry dnem do wystygnięcia.

TIP DIETETYCZNY

  • Kurki to tradycyjny produkt polskiej kuchni, natomiast – jak każde grzyby – powinny być spożywane z umiarem. Są niestety ciężkostrawne, a w połączeniu z cebulą i octem ta cecha jeszcze przybiera na sile. Plusem tego aromatycznego produktu jest natomiast fakt, że kurki są bardzo nisko kaloryczne – 100g kurek (około 2 garście) to 32 kcal, czyli mniej więcej tyle, co kostka czekolady.