Tatar z polędwicy wołowej
3 porcje
15 min
Łatwe
Składniki
400 g polędwicy wołowej
2 średniej wielkości cebule
2 średnie ogórki kiszone
4 grzybki marynowane (nieduże)
6 szt. kaparów konserwowych
4 żółtka
50 ml oliwy z oliwek
3 szt. anchois
opcjonalnie: łyżeczka musztardy dijon
Tatar z polędwicy wołowej
Tatar z polędwicy wołowej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso oczyszczamy z błon i żyłek, mielimy w robocie kuchennym za pomocą przystawki do mielenia lub siekamy bardzo drobno (tak aby nie ciągnęło się pod nożem).
Obraną cebulę, ogórki, grzybki, kapary i anchois kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy polędwicę z dodatkami, zachowując proporcje według swoich upodobań i smaków.
Porada
Uwielbiasz dania mięsne, kiełbasy i pasztety, ale przeraża Cię ich samodzielnie wykonanie? Sprawdź jak nasadka do mielenia mięsa w robocie kuchennym marki Bosch może Ci pomóc.
Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i żółtkami.
Dla wzmocnienia ostrości można dodać posiekaną ostrą papryczkę.
Komentarze