Szparagi zapiekane z gremolatą i parmezanem
![Szparagi zapiekane z gremolatą i parmezanem](https://akademiasmaku.pl/storage/7867/conversions/szparagi-zapiekane-z-gremolata-i-parmezanem-5051-single.webp)
2 porcje
30 min
Łatwe
Szparagi same w sobie to produkt idealny, nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Świetnie nadają się do pieczenia, wystarczy dodać kilka składników, a z pewnością będą daniem z efektem wow!
Składniki
0,5 kg szparagów
1 pęczek natki pietruszki
skórka otarta z jednej cytryny
150 g tartego parmezanu
2 łyżki oliwy
sól
Szparagi zapiekane z gremolatą i parmezanem
Szparagi zapiekane z gremolatą i parmezanem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10130/conversions/ldxHwvftDBNyDP-thumb.webp)
Obetnij zdrewniałe końce szparagów (ok. 2 cm) i umyj je.
Szparagi wrzuć do wrzątku na ok. 2 minuty, następnie odlej wodę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10131/conversions/JTX245xVMowVbQ-thumb.webp)
Gremolata: posiekaną natkę pietruszki wymieszaj ze skórką z cytryny, dodaj oliwę i sól do smaku.
W naczyniu żaroodpornym układaj szparagi i posyp je gremolatą z tartym parmezanem.
Piecz w piekarniku funkcją PerfectRoast (lub 180°C przez 12 minut).
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10132/conversions/KWRzJ89XbCeJsa-thumb.webp)
Podawaj ciepłe, z chrupiącą bagietką lub jajkiem sadzonym.
Komentarze