Jak parzyć białą kiełbasę?
- Na co zwrócić uwagę przy wyborze białej kiełbasy?
- Jak i jak długo parzyć białą kiełbasę?
- Potrawy podawane z białą kiełbasą
Na co zwrócić uwagę przy wyborze białej kiełbasy?
Za każdą wyśmienitą potrawą stoją najwyższej jakości produkty. Zatem, żeby biała kiełbasa była aromatyczna i soczysta, zadbaj o dobre mięso:
- 90% mięsa wieprzowego lub wieprzowego z domieszką wołowiny,
- niewielka zawartość wody i soli,
- widoczne przyprawy (szczególnie pasuje do niej majeranek i czosnek),
- odpowiednia data przydatności do spożycia,
- właściwy kolor (stosunkowo ciemny odcień, który po obróbce przyjmuje barwę szarą).
Wysokiej jakości kiełbasę poznasz też po jej konsystencji. Widoczne kawałki mięsa, czyli niezmielone na jednolitą masę świadczą o tym, że jest to produkt dobrej jakości.
Gdzie kupić taką kiełbasę? Najlepiej w sprawdzonych sklepach mięsnych lub ekologicznych delikatesach. Pamiętaj też, że surową białą kiełbasę należy przechowywać w lodówce maksymalnie 48 godzin, a po obróbce kolejne 4 dni.
Jak i jak długo parzyć białą kiełbasę?
Dobra biała kiełbasa wybrana, czas na odpowiednią obróbkę. Co prawda sposobów na jej przygotowanie może być kilka, ale jeśli chcesz zadbać o wielkanocną tradycję, rozwiązanie jest tylko jedno: parzenie. Choć to proces pozornie prosty, wymaga odpowiedniej uwagi i techniki.
Sprawdź też przepis na: Pieczona biała kiełbasa
Zatem jak parzyć białą kiełbasę? Oto trzy proste kroki, dzięki którym przyrządzisz wyjątkowo soczyste i aromatyczne mięso. No to do dzieła!
- Krok 1: Ugotuj wodę z przyprawami
Do dużego garnka zimnej wody dodaj trzy ząbki lekko rozgniecionego czosnku, łyżeczkę soli, trzy liście laurowe, sześć ziaren ziela angielskiego i odrobinę gorczycy. Doprowadź wodę do wrzenia.
- Krok 2: Włóż przygotowaną kiełbasę i wyłącz palnik
Mięso zostaw w wodzie na 20 minut i pamiętaj o przykryciu garnka.
- Krok 3: Wyjmij kiełbasę
Możesz to zrobić za pomocą np. cedzaka. Następnie delikatnie osusz białą kiełbasę.
Jak ocenić, czy parzenie białej kiełbasy zostało wykonane prawidłowo? Jeśli jej skórka ma lekko szary kolor, to znak, że przyrządziłeś wyśmienite mięso.
Sprawdź: Płyty indukcyjne
Parzona biała kiełbasa to przepyszne samodzielne danie pod warunkiem, że dodasz do niej odrobinę sosu chrzanowego, musztardy ziarnistej lub ćwikły. Z tym mięsem doskonale komponuje się również dobrej jakości pieczywo oraz kiszone ogórki. Nie jesteś przekonany do parzonej kiełbasy? Po takiej wstępnej obróbce możesz ją również upiec lub usmażyć z ulubionymi dodatkami.
To też Cię zainteresuje: Jak gotować białą kiełbasę
Potrawy podawane z białą kiełbasą
Choć biała kiełbasa najlepiej komponuje się z aromatycznym wielkanocnym żurkiem, to świetnie sprawdza się również w innych tradycyjnych daniach. Oto trzy propozycje, które warto wypróbować nie tylko od święta:
- biała kiełbasa z kapustą i ziemniakami,
- parzona kiełbasa z barszczem białym,
- biała kiełbasa zapieczona z kiszoną kapustą.
Ugotuj według naszego przepisu: Żurek tradycyjny
Każdy produkt, również tak tradycyjny jak biała kiełbasa, nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Jeśli podczas gotowania lubisz puścić wodze fantazji, wymyśl swoją własną wariację z tym mięsem w roli głównej. Szukasz inspiracji? Na koniec przedstawiamy pięć oryginalnych dań:
- biała kiełbasa w cieście francuskim,
- biała kiełbasa pieczona w sosie żurawinowym,
- indyk nadziewany białą kiełbasą,
- klopsiki z białej kiełbasy w sosie pomidorowym,
- pizza z białą kiełbasą.
To mięso sprawdzi się też jako dodatek do sałatek i jaj np. podawanych po szkocku.
Wiesz już, na co zwrócić uwagę, kupując białą kiełbasę i jak długo możesz przechowywać ją w lodówce. Dzięki naszym wskazówką z łatwością dobierzesz też do niej przyprawy i inne dodatki. Przekonaliśmy Cię też, że parzenie białej kiełbasy wcale nie jest takie trudne. Czas zastosować zdobytą wiedzę w praktyce i zaskoczyć domowników oraz gości.