Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Biała kiełbasa to niezbędny element wielkanocnego menu. Świetnie sprawdza się jako składnik żurku czy barszczu białego. Tradycyjnie jest podawana w wersji gotowanej wprost z wody, ale ja chcę Was zachęcić do jej upieczenia. Z dodatkiem odpowiednich przypraw i solidnej porcji cebuli możemy z białej kiełbasy wyciągnąć niesamowite smaki i aromaty.

Składniki

1 kg surowej kiełbasy
2 cebule
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Przyprawy (majeranek słodka papryka, gorczyca)

Opis wykonania

Przyprawy wymieszaj ze sobą i lekko rozetrzyj w moździerzu. Kiełbasę natrzyj dokładnie przyprawami.

Cebulę pokrój w cienkie piórka.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

W naczyniu do zapiekania ułóż kiełbasy, obłóż je cebulą i ząbkami czosnku w łupinach. Opcjonalnie przed pieczeniem możesz skropić całość delikatnie oliwą z oliwek.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni z termoobiegiem, do czasu aż kiełbasa pięknie się przyrumieni, a cebula zmięknie i wręcz udusi się w soku wyciekającym z kiełbasy. Danie świetnie smakuje na gorąco i na zimno.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Obowiązkowa pozycja na Wielkanocnym stole. Bardzo dobry przepis
Anna U.
Zrobiłam dla mięsożernej części rodziny, smakowało bardzo. Użyłam cienkich białych kiełbasek.
Sylwucha
Zdjęcie nie załączyło się wraz z opinią
Małgorzata
Biała kiełbaska nie tylko na Wielkanoc. To również pyszna kolacja lub obiad, wystarczy wszystko umieścić w piekarniku i zapiec

Powiązane przepisy