Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pieczona biała kiełbasa

Pieczona biała kiełbasa
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym daniem? Pieczona biała kiełbasa to klasyczny przysmak, który zadowoli każde podniebienie. Sprawdź przepis Akademii Smaku i dowiedz się, jak przygotować aromatyczne, soczyste kiełbaski, które staną się gwiazdą Twojego stołu!

Składniki

1 kg - kiełbasy surowej
2 szt. - cebuli
4 ząbki - czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawy (majeranek, słodka papryka, gorczyca)

Opis wykonania

Surowa biała kiełbasa z przyprawami na drewnianej desce

Jeśli szukasz przepisu na soczystą i aromatyczną pieczoną białą kiełbasę, trafiłeś w idealne miejsce! Biała kiełbasa pieczona w piekarniku to klasyczne danie, które świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, ale równie dobrze smakuje o każdej porze roku. Oto przepis na białą kiełbasę z piekarnika, który z pewnością przypadnie Ci do gustu.

W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, majeranek, tymianek i kminek. Następnie lekko rozetrzyj przyprawy w moździerzu, aby uwolnić ich aromat.

Czerwona cebula krojona na drewnianej desce

Kiełbasę dokładnie natrzyj mieszanką przypraw, aby każda sztuka była dobrze pokryta. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach.

W naczyniu do zapiekania ułóż kiełbasy, obłóż je pokrojoną cebulą i ząbkami czosnku. Opcjonalnie możesz skropić całość oliwą z oliwek, co doda dodatkowego aromatu i wilgotności.

Jak upiec białą kiełbasę? Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Piecz do momentu, aż kiełbasa pięknie się przyrumieni, a cebula zmięknie i udusi się w soku wyciekającym z kiełbasy. Zazwyczaj zajmuje to około 40–45 minut. Pieczenie w niższej temperaturze pozwoli kiełbasie równomiernie się rozgrzać i upiec bez pękania.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh

Jeśli chcesz, aby Twoja biała kiełbasa pieczona w piekarniku była jeszcze bardziej soczysta, użyj funkcji PerfectChef w piekarniku marki Bosch, który automatycznie dobierze odpowiednią temperaturę i czas pieczenia.

Jak upiec białą kiełbasę surową? Przed włożeniem do piekarnika należy ją nakłuć i posmarować cienką warstwą oleju lub masła, aby zachować soczystość mięsa. Po wyjęciu trzeba dać kiełbasie chwilę, aby „odpoczęła". To pozwoli na równomierne rozprowadzenie soków wewnątrz mięsa.

Aby biała kiełbasa nie pękała podczas pieczenia w piekarniku, można zastosować kilka prostych trików, które pomogą zachować jej strukturę i soczystość: przed pieczeniem delikatnie nakłuj kiełbasę widelcem lub cienkim nożem. To pozwoli na ucieczkę pary podczas pieczenia i zmniejszy ryzyko pęknięć. Możesz piec białą kiełbasę pod przykryciem, na przykład w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub przykryć kiełbasę folią aluminiową na początku pieczenia. Przykrycie pomoże utrzymać wilgoć wewnątrz kiełbasy i zapobiegnie jej pękaniu.

Zapiekana biała kiełbasa świetnie pasuje do sosu musztardowego, chrzanowego, pieczeniowego, jak i czosnkowego. Osoby poszukujące odrobinę słodyczy powinny sięgnąć po sos jabłkowy lub żurawinowy.

Zapiekana biała kiełbasa podana na talerzu z frytkami i ketchupem

Pieczona biała kiełbasa doskonale smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Podawaj ją z chlebem, musztardą, chrzanem lub ulubionymi dodatkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Obowiązkowa pozycja na Wielkanocnym stole. Bardzo dobry przepis
Anna U.
Zrobiłam dla mięsożernej części rodziny, smakowało bardzo. Użyłam cienkich białych kiełbasek.
Sylwucha
Zdjęcie nie załączyło się wraz z opinią
Małgorzata
Biała kiełbaska nie tylko na Wielkanoc. To również pyszna kolacja lub obiad, wystarczy wszystko umieścić w piekarniku i zapiec
Natalia Kowalska
Biała kiełbasa tylko w żurku lub właśnie w takim wydaniu.
Natalia Kowalska
Lubię szczególnie cebulkę, która wychodzi po takim smażeniu.