


Biała kiełbasa to niezbędny element wielkanocnego menu. Świetnie sprawdza się jako składnik żurku czy barszczu białego. Tradycyjnie jest podawana w wersji gotowanej wprost z wody, ale ja chcę Was zachęcić do jej upieczenia. Z dodatkiem odpowiednich przypraw i solidnej porcji cebuli możemy z białej kiełbasy wyciągnąć niesamowite smaki i aromaty.
Przyprawy wymieszaj ze sobą i lekko rozetrzyj w moździerzu. Kiełbasę natrzyj dokładnie przyprawami.
Cebulę pokrój w cienkie piórka.
W naczyniu do zapiekania ułóż kiełbasy, obłóż je cebulą i ząbkami czosnku w łupinach. Opcjonalnie przed pieczeniem możesz skropić całość delikatnie oliwą z oliwek.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni z termoobiegiem, do czasu aż kiełbasa pięknie się przyrumieni, a cebula zmięknie i wręcz udusi się w soku wyciekającym z kiełbasy. Danie świetnie smakuje na gorąco i na zimno.