


Żurek to moja ukochana zupa. Polskie, tradycyjne zupy mają naprawdę wyjątkowy smak. Warto przyrządzać je nie tylko od święta.
Gdybym miał kiedyś wylądować na bezludnej wyspie i do końca życia jeść tylko jedną zupę, to z pewnością byłby to żurek! :) W tym przepisie przedstawiam jego najbardziej klasyczną wersję, którą z powodzeniem podasz na wielkanocnym stole, ale równie dobrze będzie sprawdzać się przez cały rok.
Opis przygotowania:
W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego białe kiełbasy ponakłuwane wcześniej widelcem. Zmniejsz moc płyty grzewczej tak, by wywar dalej lekko się gotował.
Na patelni podsmaż na złoty kolor pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę, a następnie dodaj zawartość patelni do garnka z wywarem. Całość gotuj ok. 25 minut
Do tak przygotowanej bazy wlej dobrze rozmieszany zakwas. W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, tak by uzyskać pożądany smak. Zacznij jednak od wlania połowy porcji i spróbuj wywaru. Następnie dolewaj zakwas po trochu, aż do uzyskania odpowiedniego poziomu kwaśności.
Następnie do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku i chrzan.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Majeranek wysyp na dłoń i rozetrzyj, pocierając obiema dłońmi, wprost do garnka – dzięki temu uwolnisz dodatkowe aromaty zawarte w przyprawie i żurek zyska niepowtarzalny zapach.
Po kolejnych pięciu minutach wyłącz palnik pod garnkiem.
Do kubka ze śmietaną dodaj kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie zamieszaj – dzięki takiemu hartowaniu śmietana nie zważy się po dodaniu do niemal wrzącego żurku.
Żurek podaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą oraz połówkami jajka ugotowanego na twardo.
Jeżeli masz czas i chęci, przygotuj domowy zakwas. Wystarczy, że wsypiesz do słoika ok. 8 łyżek mąki żytniej, dolejesz 500 ml wody, przykryjesz słoik i odstawisz na 4 dni. W tym czasie dwa razy dziennie mieszaj zakwas. Kiedy będzie gotowy powinien mieć przyjemny i wyraźnie kwaśny smak. Gotowy zakwas przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.
Żurek możesz podać na wiele sposobów – tradycyjnie z jajkiem i kiełbasą, ale warto wypróbować różne inne dodatki np. pure ziemniaczane, łyżka kwaśnej śmietany, czy podpieczone kabanosy. Świetnie sprawdzi się również podanie żurku w specjalnie do tego celu wypieczonym chlebku.
W diecie osób niejedzących mięsa żurek nie musi być pozycją zakazaną – wystarczy, że ugotujesz go na wywarze warzywnym, a kiełbasę i boczek zastąpisz podsmażonymi na patelni warzywami korzeniowymi jak marchew czy pietruszka.