Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Żurek tradycyjny

Opis wykonania

Żurek to moja ukochana zupa. Polskie, tradycyjne zupy mają naprawdę wyjątkowy smak. Warto przyrządzać je nie tylko od święta.

Gdybym miał kiedyś wylądować na bezludnej wyspie i do końca życia jeść tylko jedną zupę, to z pewnością byłby to żurek! :) W tym przepisie przedstawiam jego najbardziej klasyczną wersję, którą z powodzeniem podasz na wielkanocnym stole, ale równie dobrze będzie sprawdzać się przez cały rok.

Żurek tradycyjny - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego białe kiełbasy ponakłuwane wcześniej widelcem. Zmniejsz moc płyty grzewczej tak, by wywar dalej lekko się gotował.

  2. Na patelni podsmaż na złoty kolor pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę, a następnie dodaj zawartość patelni do garnka z wywarem. Całość gotuj ok. 25 minut

  3. Do tak przygotowanej bazy wlej dobrze rozmieszany zakwas. W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, tak by uzyskać pożądany smak. Zacznij jednak od wlania połowy porcji i spróbuj wywaru. Następnie dolewaj zakwas po trochu, aż do uzyskania odpowiedniego poziomu kwaśności.

  4. Następnie do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku i chrzan.

  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  6. Majeranek wysyp na dłoń i rozetrzyj, pocierając obiema dłońmi, wprost do garnka – dzięki temu uwolnisz dodatkowe aromaty zawarte w przyprawie i żurek zyska niepowtarzalny zapach.

  7. Po kolejnych pięciu minutach wyłącz palnik pod garnkiem.

  8. Do kubka ze śmietaną dodaj kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie zamieszaj – dzięki takiemu hartowaniu śmietana nie zważy się po dodaniu do niemal wrzącego żurku.

  9. Żurek podaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą oraz połówkami jajka ugotowanego na twardo.

TIP:

  • Jeżeli masz czas i chęci, przygotuj domowy zakwas. Wystarczy, że wsypiesz do słoika ok. 8 łyżek mąki żytniej, dolejesz 500 ml wody, przykryjesz słoik i odstawisz na 4 dni. W tym czasie dwa razy dziennie mieszaj zakwas. Kiedy będzie gotowy powinien mieć przyjemny i wyraźnie kwaśny smak. Gotowy zakwas przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

  • Żurek możesz podać na wiele sposobów – tradycyjnie z jajkiem i kiełbasą, ale warto wypróbować różne inne dodatki np. pure ziemniaczane, łyżka kwaśnej śmietany, czy podpieczone kabanosy. Świetnie sprawdzi się również podanie żurku w specjalnie do tego celu wypieczonym chlebku.

  • W diecie osób niejedzących mięsa żurek nie musi być pozycją zakazaną – wystarczy, że ugotujesz go na wywarze warzywnym, a kiełbasę i boczek zastąpisz podsmażonymi na patelni warzywami korzeniowymi jak marchew czy pietruszka.

Żurek tradycyjny - zdjęcie 2

Bosch do kuchni