Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak prawidłowo gotować brokuły?

Jak prawidłowo gotować brokuły?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Gotowanie brokułów – jakie wartości odżywcze i walory smakowe mają brokuły?
  2. Jak gotować brokuły na wodzie?
  3. Gotowanie brokułów na parze
  4. Gotowany brokuł – z czym podać?

Brokuły to smaczny i sycący składnik i dodatek do wielu dań. Jednak wymagają odpowiedniego podejścia przy obróbce. Aby wydobyć z nich pyszny i pożądany aromat, należy je dobrze przyrządzić. Dzisiaj szerzej przyjrzymy się kwestii przygotowywania tego warzywa. Z naszego poradnika dowiecie się, jak gotować brokuły.

Gotowanie brokułów – jakie wartości odżywcze i walory smakowe mają brokuły?

Brokuł, to warzywo z odmiany kapusty warzywnej, a więc powstało w wyniku krzyżówki. Jego korzenie sięgają już starożytnej Grecji i Rzymu. Inaczej możemy nazwać go zielonym kalafiorem, gdyż podobnie jak to warzywo, składa się z ciasno przylegających różyczek, które wyrastają z łodygi. Co ciekawe, te odnogi, to tak naprawdę pąki, które nie zdążyły zakwitnąć. Gdybyśmy naszemu brokułowi pozwolili dłużej rosnąć, różyczki zamieniłyby się w kwiaty. Stąd powstało określenie „jadalny kwiat” – w odniesieniu do brokułu oczywiście.

Jak każde warzywo, brokuł również ma wiele wartości odżywczych oraz mikro i makroelementów. Jest nieocenionym źródłem witamin K i A (która opóźnia procesy starzenia się). Substancje odżywcze, które się w nim zawierają, to: kaempferol, działający przeciwzapalnie; błonnik, który reguluje pracę naszych jelit; karotenoidy – pozytywnie wpływające na wzrok; antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Do całej listy również dodajemy potas i wapń.

Spożywanie brokułu niesie więc za sobą właściwości prozdrowotne, gdyż zapobiega on nowotworom, obniża ciśnienie tętnicze czy chroni przed zwyrodnieniami stawów.

Jak gotować brokuły na wodzie?

Warzywo to możemy poddać różnym obróbkom termicznym – zarówno ugotować we wrzącej wodzie, jak i na parze. Dobrze sprawdzi się również pieczenie. Sprawdźmy jednak najpierw, jak powinno się gotować brokuły na wodzie.

Jak gotować brokuły na wodzie?

Zacznijmy od odpowiedniego oprawienia warzywa. Dokładnie umyjmy je pod bieżącą wodą, a następnie podzielmy na pojedyncze różyczki. Łatwo je odłamać ręcznie, ale możecie również wspomóc się nożem. Nie wyrzucajcie łodygi – wrócimy do niej później. W międzyczasie nastawiamy około 2-3 litrów wody – ważne jest, aby po wrzuceniu warzywa były w całości zanurzone.

Gdy woda zaczyna wrzeć, wlewamy łyżkę octu oraz wsypujemy łyżkę cukru i soli. Lekko zamieszajmy, a następnie wrzućmy kawałki brokułu. Gotujemy go na średnim ogniu, przez około 3 minuty. Idealnie ugotowany brokuł powinien być lekko twardy i zachować jędrność. Gdy po nakłuciu widelcem możemy określić go według powyższych przymiotników, to czas, by całość odcedzić. Po ugotowaniu można zlać warzywa zimną wodą.

Zaraz, zaraz, ale co z łodygą? Warto ugotować ją razem z różyczkami (może potrzebować kilku minut we wrzątku więcej). Z niej przygotujemy pyszną zupę krem.

Zobacz: kremowa zupa z brokułu

Gotowanie brokułów na parze

Aby przystąpić do gotowania brokuły na gorącej parze, wcześniej musimy go obrobić. Wykonujemy takie same czynności, jak przy gotowaniu. Dokładnie myjemy warzywo i oddzielamy poszczególne różyczki. W międzyczasie również musimy zagotować wodę, jednakże jej poziom dostosujmy do metalowego koszyczka, który zaczepiamy z góry – nie może on dotykać wody, ani być w niej zanurzony.

Następnie wrzucamy na sitko różyczki i „parujemy” pod przykryciem. Jak długo gotujemy brokuły na parze? Cały proces powinien trwać około 5 minut. Pamiętajmy o tym, by na koniec zahartować brokuły pod zimną wodą. Tak przygotowane są już gotowe do spożycia.

Jeżeli dysponujecie w swojej kuchni specjalnym sprzętem do gotowania na parze, jest to idealny moment, by go wykorzystać! Jeśli nie – wykorzystajcie sposób z metalowym sitkiem. Ten sposób obróbki powoduje, że warzywa nie tracą swoich wartości odżywczych, a dodatkowo zachowują swój naturalny kolor, dzięki temu świetnie i smakowicie prezentują się na talerzu.

Gotowany brokuł – z czym podać?

To warzywo świetnie nadaje się jako osobne danie, ale i dodatek. Jakie potrawy możemy przygotować z brokułem?

Jak gotować brokuły na wodzie 2

Makaron z kurczakiem i brokułami – pożywne, sycące i szybkie. Wystarczy nastawić wodę na makaron, a w tym czasie podsmażyć kurczaka, zalać odrobiną śmietanki, dorzucić wcześniej ugotowane różyczki brokułu i całość doprawić do smaku. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i gotowe!

Ciekawym i nieoczywistym daniem są placki z brokułów. Ugotowane brokuły wystarczy posiekać i wymieszać z mąką, jajkami, tartym parmezanem oraz przyprawami. Do tego przyprawy i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Pycha!

Osobom, które lubią dietetyczne rozwiązania, proponujemy sałatkę z brokułem. To również fajna przekąska na domową imprezę. Opakowanie sera feta, garść prażonych ziaren słonecznika, różyczki brokułu – to wszystko zalane sosem czosnkowym. Tą sałatką na pewno zaimponujecie znajomym.

Zobacz więcej: przepis na sałatkę z brokułem

Gotowanie brokułów to nie jest wielka filozofia. W prosty i szybki sposób możecie przygotować warzywo, które stanowi bardzo dobry dodatek do wielu dań.