Sałatka z brokułem
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Sałatka z brokułem
Sałatka z brokułem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Brokuły ugotuj na parze tak, aby były lekko miękkie ale jeszcze chrupiące i o intensywnej zielonej barwie. Po ugotowaniu przełóż do sitka i opłucz sporą ilością zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
Przygotuj sos. Do pojemnika blendera dodaj 8 łyżek oliwy, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę musztardy. Wszystkie składniki zmiksuj, tak aby powstała gładka i jednorodna emulsja.
Sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Jajka ugotuj na półtwardo, obierz i pokrój na ćwiartki.
Rzodkiewki umyj i pokrój na grube plasterki.
W misce ułóż różyczki brokuła, plasterki rzodkiewki i jajka pokrojone na połówki.
Wszystkie składniki polej przygotowanym dressingiem, dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i posyp koperkiem.
Komentarze