


Wiosenna sałatka z brokułem doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub po prostu na drugie śniadanie. Skomponowana jest z zaledwie kilku składników, a smakuje wyśmienicie.
Brokuły ugotuj na parze tak, aby były lekko miękkie ale jeszcze chrupiące i o intensywnej zielonej barwie. Po ugotowaniu przełóż do sitka i opłucz sporą ilością zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
Przygotuj sos. Do pojemnika blendera dodaj 8 łyżek oliwy, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę musztardy. Wszystkie składniki zmiksuj, tak aby powstała gładka i jednorodna emulsja.
Sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Jajka ugotuj na półtwardo, obierz i pokrój na ćwiartki.
Rzodkiewki umyj i pokrój na grube plasterki.
W misce ułóż różyczki brokuła, plasterki rzodkiewki i jajka pokrojone na połówki.
Wszystkie składniki polej przygotowanym dressingiem, dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i posyp koperkiem.