Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z brokułem

Opis wykonania

Wiosenna sałatka z brokułem doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub po prostu na drugie śniadanie. Skomponowana jest z zaledwie kilku składników, a smakuje wyśmienicie.

Sałatka z brokułem - krok 1

Brokuły ugotuj na parze tak, aby były lekko miękkie ale jeszcze chrupiące i o intensywnej zielonej barwie. Po ugotowaniu przełóż do sitka i opłucz sporą ilością zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

Sałatka z brokułem - krok 2

Przygotuj sos. Do pojemnika blendera dodaj 8 łyżek oliwy, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę musztardy. Wszystkie składniki zmiksuj, tak aby powstała gładka i jednorodna emulsja.

Sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Sałatka z brokułem - krok 3

Jajka ugotuj na półtwardo, obierz i pokrój na ćwiartki.

Rzodkiewki umyj i pokrój na grube plasterki.

Sałatka z brokułem - krok 4

W misce ułóż różyczki brokuła, plasterki rzodkiewki i jajka pokrojone na połówki.

Wszystkie składniki polej przygotowanym dressingiem, dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i posyp koperkiem.