Zupa krem z brokułów
4 porcje
30 min
Łatwe
Brokuły w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzają się doskonale w sałatkach, przekąskach, ale także daniach głównych. W Akademii Smaku proponuję pyszną zupę krem z zielonymi różyczkami w roli głównej.
Składniki
1,5 l - bulionu warzywnego
2 szt. - brokułów
4 szt. - ziemniaków
1 szt. - cebuli
1 łyżka - masła
1 łyżka - oliwy
- świeża bazylia
0,5 łyżeczki - gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
247.5 kcal
Tłuszcz
11.78 g
Węglowodany
26.4 g
Błonnik
11.85 g
Białko
8.45 g
Sól
1.6 g
Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Brokuły podziel na różyczki, ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę, cebulę drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej masło z oliwą i podsmaż cebulę. Dodaj ziemniaki i zalej bulionem. Gotuj ok. 15 minut.
Do garnka dodaj różyczki brokuła i gotuj jeszcze 10 minut pod przykryciem.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zestaw z płyty grzewczej i zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy. Podawaj ze świeżą bazylią.
Komentarze