Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Brokuły w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzają się doskonale w sałatkach, przekąskach, ale także daniach głównych. W Akademii Smaku proponuję pyszną zupę krem z zielonymi różyczkami w roli głównej.

Składniki

1,5 l - bulionu warzywnego
2 szt. - brokułów
4 szt. - ziemniaków
1 szt. - cebuli
1 łyżka - masła
1 łyżka - oliwy
- świeża bazylia
0,5 łyżeczki - gałki muszkatołowej
- sól, pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
247.5 kcal
Tłuszcz
11.78 g
Węglowodany
26.4 g
Błonnik
11.85 g
Białko
8.45 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Brokuły podziel na różyczki, ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę, cebulę drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej masło z oliwą i podsmaż cebulę. Dodaj ziemniaki i zalej bulionem. Gotuj ok. 15 minut.

Do garnka dodaj różyczki brokuła i gotuj jeszcze 10 minut pod przykryciem.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zestaw z płyty grzewczej i zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy. Podawaj ze świeżą bazylią.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych