Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak prawidłowo jeść kraba?

Jak prawidłowo jeść kraba?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Jednak problemem może być prawidłowe obieranie i jedzenie. Na pierwszy rzut oka może to wydawać się to wyzwaniem, jednak wystarczy znać kilka prostych zasad, by móc w pełni cieszyć się jego smakiem.

Narzędzia

Jedzenie kraba wymaga odpowiednich akcesoriów. Przygotuj szczypce do kraba, ostry nóż, szpatułkę lub dwuzębny widelec, talerz na który będziesz odkładać czyste mięso i wodę z cytryną do umycia rąk. Warto także zadbać, by na stole pojawiła się miseczka na skorupę kraba i ręcznik.

Kleszcze

Zacznij od przekrojenia kraba na pół, co znacznie ułatwi Ci jego obieranie. Kolejnym krokiem będzie oderwanie kleszczy. Najłatwiej zrobić to za pomocą szczypiec. W kleszczach zawarte jest najsmaczniejsze mięso. Są dwa sposoby jego wydostania: możesz całe wyjąć widelcem lub część wyssać, a resztę zjeść widelcem lub szpatułką.

Nogi

Oddziel nogi od tułowia. By wydobyć z nich mięso, musisz zmiażdżyć skorupę, najlepiej za pomocą szczypiec. Mięso wyssij lub wydłub widelcem.

Tułów

Ostrym nożem przekrój tułów kraba na pół. Widelcem lub szpatułką wyskrob mięso. Nie zdziw się jeśli mięso będzie zimne, gdyż właśnie takie smakuje najlepiej i w ten sposób jest podawane. Oczyść mięso ze wszystkich chrząstek, blaszek i skrzeli. W końcowej części pancerza mięso powinno mieć brązowy kolor. Oddziel je od białego mięsa i połóż na oddzielnym talerzykach. Po wyciągnięciu całego mięsa, umyj ręce w wodzie z cytryną.

Mięso kraba najlepiej podawaj skropione odrobiną soku z cytryny, na kromce chleba lub w toście. Możesz także udekorować go odrobiną majonezu.