Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak przechowywać miód? Czy może się zepsuć?

Jak przechowywać miód? Czy może się zepsuć?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak powstaje miód?
  2. Jak przechowywać miód?

Jak powstaje miód?

Aby powstał miód, potrzebne są pszczoły i…miododajne rośliny, takie jak np. chaber bławatek, lipa czy rzepak. Owady zbierają z nich nektar i przenoszą do ula, a tam dzieje się wiele procesów biochemicznych. O niektórych z nich już wiemy, a część nadal jest słodką tajemnicą pszczół, dzięki czemu prawdziwego miodu nie da się wytworzyć fabrycznie. Po jakimś czasie pszczelarze wydobywają miód z plastrów i odwirowują w miodarkach. Następnie przelewają przez sita i oczyszczają np. z komórek woskowych. Po 2–3 dniach (czyli obowiązkowym odstaniu) miód jest gotowy do degustacji.

Dowiedziałeś się, jak powstaje miód, czas wziąć pod lupę jego skład i właściwości. Czy wiesz, że w miodzie jest aż 27 aminokwasów? To one odpowiadają za właściwości konserwujące, czyli np. odporność na fermentację.

Przeczytaj: Właściwości miodu i najpopularniejsze rodzaje

Poza tym fakt, że miód ma bardzo niską wilgotność i panuje w nim środowisko kwaśne, zabezpiecza przed namnażaniem się w nim jakichkolwiek bakterii. Dzięki temu na pytanie: czy miód może się zepsuć? możemy odpowiedzieć: z reguły nie. Ale o tym więcej w kolejnych akapitach.

Jak przechowywać miód?

Mimo że miód jest odporny na warunki zewnętrzne, warto wiedzieć, że jego odpowiednie przechowywanie ma duże znaczenie. Dlaczego? Dzięki temu nie straci swoich właściwości prozdrowotnych i zachowa płynną konsystencję na dłużej. Zatem jak przechowywać miód? Oto 5 złotych zasad:

1. Zadbaj o optymalną temperaturę

Idealna temperatura do przechowywania miodu to zakres 8–20°C. Przy wyższych wartościach może dojść do fermentacji i utraty części wartości odżywczych. Przy niższych do krystalizacji – w tym przypadku miód nie straci swoich właściwości, ale może stać się twardy jak kamień.

Jak rozpuścić miód, by ze skrystalizowanego stał się znowu płynny? Umieść słoik w garnku z ciepłą wodą (nieprzekraczającą 40°C) i co jakiś czas mieszaj zawarty w nim nektar drewnianą łyżką. W jakiej temperaturze miód traci właściwości całkowicie? Eksperci twierdzą, że to zakres powyżej 40–50°C.

2. Postaw miód z dala od źródeł ciepła i lodówki

Odkryj: Chłodziarki marki Bosch

3. Unikaj światła

Dla miodu najlepsze jest zacienione miejsce np. zamknięta chłodna szafka. Dzięki temu nie straci cennych witamin i minerałów.

4. Przechowuj w suchym miejscu

Zbyt duża wilgotność może przyczynić się do szybszej krystalizacji lub nawet fermentacji miodu.

Zainspiruj się: Miód z mniszka lekarskiego – przepis i właściwości

5. Wybierz odpowiedni pojemnik

Przechowuj miód tylko w szklanych pojemnikach, bo plastik może prowadzić do jego utleniania. Zadbaj o to, żeby były one zawsze szczelnie zamknięte.

Jak przechowywać miód

Czy miód może się zepsuć?

Czy miód się psuje? Biorąc pod uwagę, że drobnoustroje trzymają nie od niego z daleka, nie jest to naturalne. Czasem jednak może dojść do procesu fermentacji. Jak to rozpoznać? Na powierzchni miodu pojawi się dziwna piana, a Ty poczujesz charakterystyczny zapach przypominający drożdże. Dlaczego miód fermentuje? Przyczyną jest nadmiar wody w miodzie, który prawdopodobnie został zebrany z plastrów zbyt wcześnie. Inny powód to pozostawienie łyżki w miodzie na bardzo długi czas.

Dlaczego miód się nie krystalizuje?

Każdy prawdziwy i pełnowartościowy miód powinien prędzej czy później skrystalizować się, bo jest przesyconym roztworem i to dla niego naturalny proces. Jeśli do tego nie dochodzi, mamy tylko jedno rozwiązanie: zakupiony przez Ciebie nektar jest sztuczny. Dlaczego taki miód się nie krystalizuje? Odpowiedź jest prosta: nie zawiera żadnych naturalnych pyłków lub enzymów, które wpływają na ten proces.

Szybkość krystalizacji zależy od gatunku miodu. Błyskawicznie zmieni konsystencję miód rzepakowy (w ciągu maksymalnie trzech tygodni), a na krystalizację miodu akacjowego możesz poczekać nawet 10 miesięcy.

Słodkie tajemnice miodu odkryte! Pamiętaj o naszych wskazówkach dotyczących przechowywania tego wyjątkowego nektaru, a będziesz cieszyć się jego właściwościami prozdrowotnymi przez długi czas.