Jak przechowywać miód? Czy może się zepsuć?
Jak powstaje miód?
Aby powstał miód, potrzebne są pszczoły i…miododajne rośliny, takie jak np. chaber bławatek, lipa czy rzepak. Owady zbierają z nich nektar i przenoszą do ula, a tam dzieje się wiele procesów biochemicznych. O niektórych z nich już wiemy, a część nadal jest słodką tajemnicą pszczół, dzięki czemu prawdziwego miodu nie da się wytworzyć fabrycznie. Po jakimś czasie pszczelarze wydobywają miód z plastrów i odwirowują w miodarkach. Następnie przelewają przez sita i oczyszczają np. z komórek woskowych. Po 2–3 dniach (czyli obowiązkowym odstaniu) miód jest gotowy do degustacji.
Dowiedziałeś się, jak powstaje miód, czas wziąć pod lupę jego skład i właściwości. Czy wiesz, że w miodzie jest aż 27 aminokwasów? To one odpowiadają za właściwości konserwujące, czyli np. odporność na fermentację.
Przeczytaj: Właściwości miodu i najpopularniejsze rodzaje
Poza tym fakt, że miód ma bardzo niską wilgotność i panuje w nim środowisko kwaśne, zabezpiecza przed namnażaniem się w nim jakichkolwiek bakterii. Dzięki temu na pytanie: czy miód może się zepsuć? możemy odpowiedzieć: z reguły nie. Ale o tym więcej w kolejnych akapitach.
Jak przechowywać miód?
Mimo że miód jest odporny na warunki zewnętrzne, warto wiedzieć, że jego odpowiednie przechowywanie ma duże znaczenie. Dlaczego? Dzięki temu nie straci swoich właściwości prozdrowotnych i zachowa płynną konsystencję na dłużej. Zatem jak przechowywać miód? Oto 5 złotych zasad:
1. Zadbaj o optymalną temperaturę
Idealna temperatura do przechowywania miodu to zakres 8–20°C. Przy wyższych wartościach może dojść do fermentacji i utraty części wartości odżywczych. Przy niższych do krystalizacji – w tym przypadku miód nie straci swoich właściwości, ale może stać się twardy jak kamień.
Jak rozpuścić miód, by ze skrystalizowanego stał się znowu płynny? Umieść słoik w garnku z ciepłą wodą (nieprzekraczającą 40°C) i co jakiś czas mieszaj zawarty w nim nektar drewnianą łyżką. W jakiej temperaturze miód traci właściwości całkowicie? Eksperci twierdzą, że to zakres powyżej 40–50°C.
2. Postaw miód z dala od źródeł ciepła i lodówki
Odkryj: Chłodziarki marki Bosch
3. Unikaj światła
Dla miodu najlepsze jest zacienione miejsce np. zamknięta chłodna szafka. Dzięki temu nie straci cennych witamin i minerałów.
4. Przechowuj w suchym miejscu
Zbyt duża wilgotność może przyczynić się do szybszej krystalizacji lub nawet fermentacji miodu.
Zainspiruj się: Miód z mniszka lekarskiego – przepis i właściwości
5. Wybierz odpowiedni pojemnik
Przechowuj miód tylko w szklanych pojemnikach, bo plastik może prowadzić do jego utleniania. Zadbaj o to, żeby były one zawsze szczelnie zamknięte.
Czy miód może się zepsuć?
Czy miód się psuje? Biorąc pod uwagę, że drobnoustroje trzymają nie od niego z daleka, nie jest to naturalne. Czasem jednak może dojść do procesu fermentacji. Jak to rozpoznać? Na powierzchni miodu pojawi się dziwna piana, a Ty poczujesz charakterystyczny zapach przypominający drożdże. Dlaczego miód fermentuje? Przyczyną jest nadmiar wody w miodzie, który prawdopodobnie został zebrany z plastrów zbyt wcześnie. Inny powód to pozostawienie łyżki w miodzie na bardzo długi czas.
Dlaczego miód się nie krystalizuje?
Każdy prawdziwy i pełnowartościowy miód powinien prędzej czy później skrystalizować się, bo jest przesyconym roztworem i to dla niego naturalny proces. Jeśli do tego nie dochodzi, mamy tylko jedno rozwiązanie: zakupiony przez Ciebie nektar jest sztuczny. Dlaczego taki miód się nie krystalizuje? Odpowiedź jest prosta: nie zawiera żadnych naturalnych pyłków lub enzymów, które wpływają na ten proces.
Szybkość krystalizacji zależy od gatunku miodu. Błyskawicznie zmieni konsystencję miód rzepakowy (w ciągu maksymalnie trzech tygodni), a na krystalizację miodu akacjowego możesz poczekać nawet 10 miesięcy.
Słodkie tajemnice miodu odkryte! Pamiętaj o naszych wskazówkach dotyczących przechowywania tego wyjątkowego nektaru, a będziesz cieszyć się jego właściwościami prozdrowotnymi przez długi czas.