Jak przygotować mak mielony?
- Czy mak jest zdrowy?
- Wybór odpowiedniego maku i przechowywanie
- Mielony mak – przygotowanie
- Babka makowa i co dalej? Potrawy z masą makową
Mak mielony to popularny składnik wielu smacznych potraw. Ma bogatą historię i szerokie zastosowanie w kuchni. Jest nie tylko pysznym dodatkiem, ale również cennym źródłem składników odżywczych. W tym artykule dowiesz się, jak właściwie przygotować mak mielony, aby wydobyć pełnię jego smaku i korzyści zdrowotne.
Czy mak jest zdrowy?
Jak najbardziej! Świetnym przykładem właściwości odżywczych maku jest fakt, że czarne ziarenka zaspokajają dzienne zapotrzebowanie dorosłego na wapń. W maku znajdziemy też inne cenne pierwiastki:
- witaminy z grupy B, A, D oraz E;
- magnez, cynk, miedź, żelazo i potas;
- błonnik, który wpływa pozytywnie na trawienie.
Jednak mak nie powinien być spożywany przez osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, ponieważ jest dość ciężkostrawnym składnikiem potraw. Również dzieci poniżej 2 roku życia nie powinny zjadać tego typu przysmaków – m.in. ciast czy drożdżówek – z makiem nie tylko ze względu na dużą ilość cukru, ale również na ryzyko większej senności lub drażliwości po spożyciu ziarenek. Mak mielony nie jest także dobrym rozwiązaniem dla osób dbających o figurę – w 100 g makach znajduje się aż 478 kcal.
Wybór odpowiedniego maku i przechowywanie
Bywa, że mak kupowany w hipermarketach nie jest już pierwszej świeżości. Zdarza się, że niektóre partie produktu mogą być zawilgocone. Pewniejszym sposobem na zdobycie dobrej jakości maku będzie jego zakup na lokalnym targu. Po czym możesz poznać odpowiedni mak?
- Został umieszczony w szczelnie zamkniętym opakowaniu, by nie stracił świeżości, smaku i właściwego zapachu.
- Mak dobrej jakości gotuje się inaczej niż zjełczały – ten drugi będzie brzydko pachnieć, a dodatkowo zdradzi go gorzki smak.
Mak mielony najlepiej przechowuj w szklanym lub ceramicznym pojemniku w suchym oraz chłodnym miejscu. Dostęp do światła słonecznego również nie jest wskazany. Dzięki tym wskazówkom mak pozostanie świeży i aromatyczny.
Mielony mak – przygotowanie
Jak przygotować mielony mak? Zacznij od namoczenia ziarenek. Zostaw je w wodzie na całą noc. Długie, kilkunastogodzinne namaczanie zaowocuje tym, że mak będzie krócej się gotował. Potem postępuj według następujących pięciu kroków:
- Odsącz mak z nadmiaru wody, a następnie go osusz. Użyj kawałka bawełnianej szmatki lub papierowego ręcznika.
- Jak sparzyć mak mielony mlekiem? To metoda znana jeszcze naszym babciom, która pomaga wydobyć jego smak. Szklankę maku sparz dwoma szklankami mleka (ciepłego, nie gorącego).
- Gotuj całość przez 25 minut na niewielkim ogniu.
- Później wsyp namoczony i osuszony mak do młynka.
- Zastanawiasz się, jak zmielić mak? Wykorzystaj w tym celu sprawdzone maszynki do mielenia marki Bosch. Uwaga: zmiel go dwa razy. Nie masz tego urządzania i myślisz o tym, jak zmielić mak blenderem? Możesz to zrobić tą metodą! Włóż mak do blendera w kilku partiach, wybierz średnie obroty oraz miel ziarenka przez 3 minuty.
Jak przygotować mak na makowce?
Mielony mak już gotowy? Teraz możesz przejść do doprawienia masy, by w efekcie powstał pyszny makowiec. Masa makowa z mielonego maku może też stać się podstawą innych ciast: puszystego sernika z makiem czy babki makowej.
Zobacz: Jak zrobić struclę makową?
Do gotowej masy dodaj – w zależności od preferencji – następujące składniki:
- bakalie: orzechy włoskie lub laskowe, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową;
- miód;
- odrobinę alkoholu w postaci nalewki, likieru Amaretto bądź rumu.
Babka makowa i co dalej? Potrawy z masą makową
Mielony mak jest często wykorzystywany podczas wyrobu rozmaitych ciast, m.in. babki makowej. Do tej grupy należy oczywiście sam zawijany makowiec. Innym przysmakiem z udziałem maku jest kutia – słodki deser podawany z okazji Bożego Narodzenia w postaci mieszanki czarnych ziaren, bakalii, miodu i pszenicy. Osoby, którym makowe ciasta przypadły do gustu, szczególnie polecamy sernik makowy – masa makowa może znaleźć pod masą serową lub mogą zostać one wymieszane (po upieczeniu będą widoczne charakterystyczne łaty). Smacznego!