Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kolejna obowiązkowa potrawa wigilijna.

Składniki

2 szklanka maku
1 szklanka pszenicy
15 szt. orzechów włoskich
15 szt. orzechów laskowych
10 szt. migdałów
2 łyżka wiórków kokosowych
5-6 szt. suszonych moreli
1 garść rodzynek
1 szt. laska wanilii
2-3 łyżka miodu
świeża skórka z pomarańczy

Opis wykonania

Pszenicę namocz i zostaw na noc. Następnie zmień wodę i ugotuj ziarna do miękkości. Mak sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zmiel w maszynce do mielenia na sitku o małych oczkach.

Migdały i orzechy laskowe zalej wrzątkiem i po chwili obierz ze skórki. Wszystkie bakalie drobno pokrój. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i ostrzem małego noża wybierz ziarenka. Pomarańczę również sparz i zetrzyj skórkę. Wszystkie składniki połącz z miodem i dokładnie wymieszaj.

Morele można zastąpić figami lub większą ilością rodzynek, a skórkę z pomarańczy cytrynową.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Moja babcia zawsze robiła kutię na święta, pycha!