Kutia
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Kolejna obowiązkowa potrawa wigilijna.
Składniki
2 szklanka maku
1 szklanka pszenicy
15 szt. orzechów włoskich
15 szt. orzechów laskowych
10 szt. migdałów
2 łyżka wiórków kokosowych
5-6 szt. suszonych moreli
1 garść rodzynek
1 szt. laska wanilii
2-3 łyżka miodu
świeża skórka z pomarańczy
Kutia
Kutia
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pszenicę namocz i zostaw na noc. Następnie zmień wodę i ugotuj ziarna do miękkości. Mak sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zmiel w maszynce do mielenia na sitku o małych oczkach.
Migdały i orzechy laskowe zalej wrzątkiem i po chwili obierz ze skórki. Wszystkie bakalie drobno pokrój. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i ostrzem małego noża wybierz ziarenka. Pomarańczę również sparz i zetrzyj skórkę. Wszystkie składniki połącz z miodem i dokładnie wymieszaj.
Morele można zastąpić figami lub większą ilością rodzynek, a skórkę z pomarańczy cytrynową.
Komentarze