Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak rozmrozić rybę?

Jak rozmrozić rybę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Szybkie metody rozmrażania ryby
  2. Smażenie mrożonej ryby bez rozmrażania
  3. Przygotowanie mrożonej ryby z piekarnika
  4. Przyrządzanie ryby mrożonej na parze
  5. Wybór mrożonych ryb
  6. Jak długo można mrozić rybę?
  7. Czy można mrozić wędzone ryby?
  8. Podsumowanie

Chcesz cieszyć się wyjątkowym smakiem ryby bez utraty unikalnej tekstury? Myślisz o podaniu bliskim ryby na obiad i potrzebujesz szybko ją rozmrozić? Ten artykuł jest dla Ciebie! Dowiesz się z niego, jak błyskawicznie rozmrozić filet, ile czasu może spędzić w zamrażarce oraz w jaki sposób przyrządzić danie z mrożoną rybą w roli głównej.

Szybkie metody rozmrażania ryby

Zastanawiasz się, jak rozmrozić ryby? Przygotowaliśmy dla Ciebie dwa sprawdzone sposoby. Pierwsza metoda polega na włożeniu ryby pod strumień zimnej wody. Trzymaj ją tam do czasu, kiedy będzie całkowicie rozmrożona. Możesz też włożyć rybę do garnka z zimną wodą i kilkakrotnie ją wymienić, by była ciągle chłodna. Uwaga: nie używaj wrzątku ani ciepłej wody, ponieważ zbyt wysoka temperatura może ściąć białko i popsuć smak ryby.

Druga metoda opiera się o użycie mikrofalówki. Umieść rybę w naczyniu żaroodpornym. Jeśli jest to filet, rozmrażaj go przez 7 minut. Jeżeli masz do czynienia z rybą w całości, ustaw rozmrażanie na 12 minut. Nie przekraczaj wskazanego czasu, w przeciwnym wypadku woda w rybie może się częściowo zagotować.

Przeczytaj artykuł: Jaką kuchenkę mikrofalową wybrać?

Smażenie mrożonej ryby bez rozmrażania

jak rozmrozić rybę_1

Czy smażenie ryby mrożonej to dobry pomysł? Tak! Proces ten zajmie Ci zaledwie parę minut. Wystarczy, że na początek usuniesz większe kawałki lodu. Później przepłucz kawałki filetu – najlepiej ze skórką, która trzyma produkt w całości – pod chłodną wodą, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzanej patelni ryba powinna spędzić kilka minut, aż obie strony się zarumienią. Odsącz ją z tłuszczu i podawaj – miękką i chrupiącą!

Wskazówka: Jak smażyć ryby mrożone, jeśli chcesz zjeść je w panierce z jajka, mąki lub bułki? Obtocz zamrożone jeszcze kawałki, a potem ułóż je szybko na patelni w niewielkich odstępach. Co ważne, przyprawy, np. sól, dodaj do samej panierki – inaczej filet może rozpadać się w trakcie smażenia.

Przygotowanie mrożonej ryby z piekarnika

Nie chcesz, aby mrożona ryba straciła swoją soczystość i smak? Mrożona ryba z piekarnika będzie idealnym rozwiązaniem. Do upieczenia w całości najbardziej nadają się następujące gatunki ryb: dorada, pstrąg i dorsz. Pozostałe warto podzielić na mniejsze kawałki. Z mrożoną rybą przyrządzaną w piekarniku świetnie komponują się liczne zioła: lubczyk, koperek, pietruszka, rozmaryn i tymianek.

Dowiedz się więcej: Przyprawy i zioła idealne do ryb

Jak upiec rybę w piekarniku? Postępuj według instrukcji: wypatrosz rybę i pozbądź się łusek. Osusz ją i natrzyj masłem oraz rozmaitymi przyprawami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na blasze do pieczenia. Piecz 8–10 minut na 100g ryby. Podawaj ją np. z chrupiącymi warzywami.

jak rozmrozić rybę_2

Przyrządzanie ryby mrożonej na parze

Mrożona ryba na parze jest lekkostrawna i zdrowa, ponieważ zachowuje większość wartości odżywczych. Skorzystaj z piekarnika z funkcją pary, parowaru lub zestawu garnek i talerz. Pokrój rybę, skrop sokiem z cytryny, zamiast wody użyj bulionu. Pamiętaj o dwóch rzeczach: ryba nie powinna mieć kontaktu z bulionem (zachowaj odstęp 2,5 cm) i musi znajdować się na samym dole.

Zaczerpnij inspiracji! Ryba po azjatycku gotowana na parze

Wybór mrożonych ryb

O zepsuciu ryby mogą świadczyć: nieprzyjemny i intensywny zapach, nieprzejrzysta glazura o różnej grubości, a w przypadku produktu w całości – matowa skóra, zamglone oczy oraz brak jaskrawoczerwonych skrzeli. W sklepach w formie mrożonej znajdziesz m.in. dorsza, morszczuka, mirunę, łososia, pangę czy makrelę.

Jak długo można mrozić rybę?

Jak mrozić ryby? Wszystko zależy od tego, jak dużo tłuszczu zawierają. Ogólna zasada mówi o tym, że ten typ produktu może być przechowywany w zamrażarce przez 4–6 miesięcy. Tłustsze ryby (makrela, tuńczyk, śledź, łosoś), mają krótszy czas mrożenia (maksymalnie 2–3 miesiące). Wyjątkowo chude dorsz, morszczuk czy mintaj mogą być zamrożone do 6–8 miesięcy.

Czy można mrozić wędzone ryby?

Odpowiedź na pytanie, czy można mrozić wędzoną rybę brzmi: tak. Uwędzone na zimno mogą spędzić w zamrażalniku – w szczelnej torebce próżniowej – 2–3 miesiące, jeśli są przechowywane w temperaturze niższej niż –10 stopni. W przypadku ryb wędzonych na ciepło ich przydatność do spożycia jest dużo krótsza (ok. tygodnia w lodówce), a optymalny czas zamrożenia wynosi 45 dni.

Zostań ekspertem! Jak kupować ryby?

Podsumowanie

Odpowiednie rozmrażanie i przygotowywanie ryby mrożonej ma kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o zachowanie jej jakości i smaku. Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi gatunkami ryb i sposobami przyrządzania (w piekarniku, na parze itp.) – wszystko w zgodzie z Twoimi preferencjami kulinarnymi!