Jak kupować ryby?

Na co zwrócić uwagę?

Świeża i dobrze przyrządzona ryba to niezwykle smaczne i aromatyczne danie. Jednak nawet najlepszy kucharz nie przygotuje dobrej potrawy z rybą w roli głównej, jeśli będzie ona nieświeża. Nie każdy wie na co zwracać uwagę podczas zakupów w sklepie rybnym. W naszym artykule znajdziesz cenne wskazówki, które znacznie ułatwią Ci kolejny zakup ryby.

Jak wygląda świeża ryba?

Ryby leżące w kruszonym lodzie często wyglądają imponująco, szczególnie te duże okazy prezentowane w całości. Jednak przed zakupem lub włożeniem jej do koszyka należy dokładnie się jej przyjrzeć. Jest kilka aspektów, na które należy koniecznie zwrócić uwagę:

  • W pierwszej kolejności są to oczy. U świeżej ryby powinny być przejrzyste i szkliste, bez oznak zmętnienia. Przechowywane dłużej ryby mają nie tylko mętne, ale i szare oczy.
  • Następnie obejrzyj łuski. Powinny mieć one metaliczny połysk bez jakichkolwiek przebarwień. Skóra pod łuskami powinna wyglądać na wilgotną i jędrną. Przebarwienia i plamy na łuskach oraz wysuszona skóra świadczą o długotrwałym przechowywaniu ryby.
  • Podczas kupowania całej ryby należy zwrócić uwagę również na jej skrzela. Jeśli jest świeża powinny one być krwistoczerwone. Ceglasty odcień sugeruje, że ryba nie jest pierwszej świeżości.
  • Bardzo ważny jest również zapach ryby. Powinien on przypominać potok lub morze. W niektórych przypadkach zapach kojarzy się z zielonymi ogórkami. Oczywiście nie powinien on być zbyt intensywny czy drażniący. Taka ryba nawet po smażeniu nie będzie dobra.
  • Jeśli masz taką możliwość dotknij rybę palcem. Mięso powinno być jędrne i po dotknięciu wrócić do stanu początkowego. Jeśli zagłębienie po palcu pozostanie w mięsie to znaczy że ryba jest nieświeża.
  • W przypadku filetów również należy patrzeć na skórę oraz łuski. Dodatkowym kryterium jest wilgoć na powierzchni fileta. Mięso powinno być lekko wilgotne i pokryte przezroczystym śluzem. Jeśli ma on mleczny odcień, to świadczy to o procesach gnilnych. Takiej ryby nigdy nie kupuj.

Jakie ryby kupować?

Wiele osób ma obawy związane z zawartością zanieczyszczeń w mięsie ryb. Zanieczyszczenia kumulują się głównie w niejadalnych częściach ryby, nie w jej mięsie. Jednak, aby ograniczyć ryzyko spożycia ewentualnych zanieczyszczeń warto kupować młode ryby oraz te na dole łańcucha pokarmowego. Takimi rybami są śledź, sardynki oraz mintaj. Rozwiązaniem może być zakup ryb z hodowli ekologicznych. Ryby morskie i drapieżne są bardziej narażone na kumulację zanieczyszczeń, jednak i one powinny pojawiać się w diecie, ponieważ są cennym źródłem zdrowych tłuszczy oraz kwasów omega 3. Ryby morskie warto wybierać na podstawie miejsca połowu oraz certyfikatu zrównoważonego rybołówstwa (MSC). Szczególnie łososia i dorsza atlantyckiego. Informacje te są obecnie obowiązkowo zamieszczane na etykiecie.

Gdzie kupować ryby?

Ryby najlepiej kupować prosto z kutra lub w stawie hodowlanym. W tych miejscach mamy pewność, że będą one świeże. Niestety nie każdy ma taką możliwość. Wtedy najlepiej wybrać się do sklepu rybnego. Supermarkety często zamawiają większe ilości ryb, przez co jest większe ryzyko, że będą dłużej leżały w chłodni.

Wybór świeżej ryby początkowo może być trudny i czasochłonny, ale z czasem dokładne sprawdzenie ryb powinno wejść w nawyk. Czas spędzony na oglądaniu i wybieraniu świeżej ryby z pewnością wynagrodzi smak przygotowanej potrawy.