Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ryba z chińskimi grzybami suszonymi, faszerowana imbirem, czosnkiem i dymką, podawana na makaronie ryżowym. Sos do ryby w tym przypadku jest zupełnie zbędny :)

Składniki

cebul dymek
chińskich suszonych grzybów (np. shitake lub mu err)
pęczki makaronu ryżowego, gotowanego
1 kg labraksa lub okonia szlachetnego, cała ryba patroszona
cm kłącza imbiru
ząbki czosnku
2 łyżka oleju arachidowego
4 łyżka sosu sojowego lub rybnego
1-2 łyżeczka cukru
4 łyżka wina ryżowego lub wytrawnej sherry

Opis wykonania

Cebulę dymkę umyć i pokroić w cienkie piórka. Połowę cebuli włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania i wstawić do komory gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Blanszować, jak podano poniżej, odstawić. Grzyby włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na 15 minut. Odlać wodę. Grzyby drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Czosnek obrać i rozgnieść za pomocą wyciskacza do czosnku. Gotowany makaron ryżowy włożyć razem z grzybami do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Rybę oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nafaszerować imbirem, czosnkiem i pozostałą dymką i ułożyć ukośnie na makaronie ryżowym. Skórkę posmarować przy użyciu pędzelka olejem arachidowym. Wymieszać sos sojowy, cukier i wino ryżowe i skropić rybę. Rybę gotować na parze, jak podano poniżej. Na rybę wyłozyc blanszowaną cebulę dymkę. Podawać z makaronem ryżowym i grzybami. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, blanszowanie cebuli dymki: 1-2 minuty, ryby: 20-25 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych