Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić rybę w galarecie?

Jak zrobić rybę w galarecie?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jaka ryba w galarecie? – jaką rybę wybrać
  2. Jak zrobić rybę w galarecie krok po kroku
  3. Klarowanie galarety rybnej – co to znaczy
  4. Ryba w galarecie dekoracje – czyli jak przystroić potrawę

Ryba w galarecie to jedna z najpopularniejszych świątecznych potraw, serwowana na zimno na wigilijnym stole. Jeżeli należysz do wielbicieli tego dania, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją również w innym terminie, zwłaszcza że pyszne, polskie świeże ryby dostępne są tak naprawdę przez cały rok. Ryba w galarecie z warzywami lub bez to doskonały pomysł nie tylko na sycący, a zarazem lekkostrawny posiłek na co dzień, ale również jako propozycja na różnego rodzaju przyjęcia czy spotkania z bliskimi. Podpowiadamy, jak zrobić rybę w galarecie i na co zwrócić szczególną uwagę, by zachwycała nie tylko smakiem, ale również wyglądem.

Sprawdź koniecznie inne pomysły na dania z ryb: Ryby

Jaka ryba w galarecie? – jaką rybę wybrać

W Polsce mamy dostęp do licznych gatunków ryb słodko i słonowodnych, zarówno w formie świeżej, jak i mrożonej. Znajdziemy wśród nich gatunki drapieżne i roślinożerne, z których każdy charakteryzuje się nieco innym smakiem. Ryba w galarecie to tradycyjna potrawa świąteczna, najczęściej więc kojarzy nam się jako karp w galarecie, nie znaczy to jednak, że powinien to być nasz jedyny wybór. Doskonale sprawdzą się w tej formie również szczupak, leszcz, sandacz czy okoń z naszych rodzimych gatunków. Jeżeli nie mamy do nich dostępu, możemy sięgnąć także po łososia, suma, dorsza, solę, makrelę czy halibuta.

Oczywiście bez względu na sposób podania najlepsza jest ryba świeża, jednak jako ryba w galarecie sprawdzą się również mrożone porcje. W zależności od naszych upodobań smakowych, wybraną rybę możemy albo ugotować, albo usmażyć i w takiej formie umieścić w aromatycznej galarecie.

Jak zrobić rybę w galarecie krok po kroku

Jeżeli chodzi o przepis na rybę w galarecie, wbrew pozorom nie jest on skomplikowany ani nadmiernie czasochłonny. Do przygotowania karpia lub innej ryby w galarecie potrzebne nam będą:

•       wybrana ryba w formie kawałków lub filetów,

•       włoszczyzna (marchewki, seler, korzeń pietruszki, por),

•       ziele angielskie,

•       liść laurowy,

•       pieprz czarny ziarnisty,

•       natka pietruszki,

•       sól,

•       żelatyna,

•       woda.

Jak zrobić rybę w galarecie z warzywami w wersji gotowanej? Oto najważniejsze punkty, których nie możesz pominąć:

1.     Przygotuj bulion – włoszczyznę obierz i pokrój, dodaj ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz natkę pietruszki i gotuj wszystko, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą do smaku.

2.     Przygotuj rybę – surową, oczyszczoną rybę umieść w gotującym się bulionie warzywnym na około 10-15 minut, pilnując by poszczególne kawałki (zwłaszcza jeśli przygotowujesz filety) nie rozpadły się. Wyjmij je delikatnie, ostudź i ułóż na półmisku lub w misce, w których będzie przygotowywana potrawa.

3.     Pora na galaretę – bulion przecedź i sklaruj.

4.     Tężenie galarety – do przecedzonego, gorącego bulionu dodaj odpowiednią ilość żelatyny i rozpuść ją dokładnie, tak by nie utworzyły się grudki. Pozostaw do wstępnego ostygnięcia.

5.     Składanie galarety – Pozostałe z gotowania bulionu pietruszkę i marchewkę pokrój w plasterki i umieść wokół przygotowanej wcześniej ryby. Całość zalej lekko przestudzonym wywarem z żelatyną. Możesz do środka dodać także pokrojone plasterki cytryny i natkę pietruszki. Całość włóż do lodówki i pozostaw to stężenia.

Najpopularniejsze przepisy na rybę w galarecie

Ryba w galarecie występuje na naszych stołach w najróżniejszych odsłonach. Wśród najpopularniejszych przepisów na to pyszne danie znajdują się:

•       karp w galarecie – sprawdź ten przepis na karpia w galarecie: Karp w galarecie

•       łosoś w galarecie,

•       sandacz w galarecie,

•       dorsz w galarecie,

•       szczupak w galarecie – sprawdzony przepis znajdziesz tutaj: Szczupak w galarecie

•       pstrąg w galarecie,

•       sola w galarecie z warzywami.

Doskonale smakuje solo, ale możemy ją podawać również z rozmaitymi dodatkami, takimi jak ocet, majonez czy tarty chrzan. Co ważne, przygotowana w ten sposób ryba w galarecie zachowuje świeżość i cenne własności odżywcze o wiele dłużej niż w gotowanej lub smażonej formie.

Klarowanie galarety rybnej – co to znaczy

By ryba w galarecie nie tylko doskonale smakowała, ale również atrakcyjnie się prezentowała, warto zadbać o to by galareta była klarowna. Jak wygląda klarowanie galarety? W tym celu dodaj do przygotowanego na bazie warzyw i ryby bulionu białko jaja kurzego i odrobinę octu i ubijaj podgrzewając, aż do momentu wrzenia. Gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, a następnie przecedź płyn za pomocą sita lub gazy. Nie martw się, że na powierzchni bulionu w trakcie mieszania powstaje sporo piany – to dobry znak na to, że galareta skutecznie się klaruje.

Ryba w galarecie dekoracje – czyli jak przystroić potrawę

Odpowiednio przygotowana ryba w galarecie już sama w sobie prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. By osiągnąć oszałamiający efekt, należy znaczącą uwagę przyłożyć do tego, by poszczególne kawałki ryby były estetycznie ułożone jeszcze przed zalaniem jej galaretą. Na tym etapie też możemy ułożyć wokół niej pokrojone warzywa, ugotowane na twardo jajko, groszek czy rodzynki, które po zalaniu klarownym bulionem będą doskonale widoczne. To, jak będzie wyglądała końcowa kompozycja zależy tak naprawdę tylko od naszej wyobraźni. Już stężałą galaretę z kolei możemy przystroić gałązkami natki pietruszki, szczypiorku czy koperku, które ułożymy wokół półmiska. Niektórzy też decydują się na umieszczenie na niej kawałków pomidora i rozetki z majonezu