Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak szybko ugotować fasolę?

Jak szybko ugotować fasolę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak ugotować fasolkę?
  2. Ile gotować fasolkę szparagową, a ile fasolę jaś?

Fasola (jaś) czy fasolka szparagowa (żółta i zielona) stanowią źródło witamin i są przy tym niezwykle smaczne. Wiele osób decyduje się na ich uprawę bądź kupuje je „na ryneczku”, ponieważ są one świetnym dodatkiem do dań. Lecz jak je przygotować? Jak długo moczyć fasolę? Jak gotować fasolkę szparagową? Odpowiemy na te pytania.

Jak ugotować fasolkę?

Gotowanie fasoli uzależnione jest od jej rodzaju oraz tego, czy mamy do czynienia z młodym, czy już trochę starszym warzywem. Ważne jest również jej odpowiednie namoczenie (fasola typu jaś) oraz obrobienie przed gotowaniem (w przypadku fasolki szparagowej powinniśmy najpierw ją oczyścić).

Zobacz: Dlaczego warto jeść nasiona roślin strączkowych?

Najczęściej w naszej kuchni znajdujemy fasolkę szparagową zieloną i żółtą oraz nasiona fasoli typu jaś.

Pamiętaj o moczeniu fasoli

Dlaczego to takie ważne w przypadku suchych nasion strączkowych? Przede wszystkim przyspiesza to ich gotowanie oraz w ten sposób pozbywamy się substancji, które powodują nieprzyjemne wzdęcia. Dodatkowo dzięki namoczeniu fasolka nie będzie pękała w trakcie gotowania.

Fasolę zalewamy zimną wodą, która ma wystawać nad warzywami na wysokość ok. 3 palców. Musimy mieć zapas wody, gdyż fasolka potrafi nabrać objętości w trakcie moczenia (nawet czterokrotnie). Zalaną fasolę najlepiej zostawić na noc – namaczanie powinno trwać od 8 do 12 godzin. Nie przekraczaj tego czasu, ponieważ po 12 godzinach zaczynają się procesy fermentacyjne.

Jak szybko ugotować fasolę? 2

W przypadku gdy nie dysponujemy taką ilością czasu, możemy przyspieszyć ten proces. Nasiona zalewamy wrzątkiem i moczymy przez godzinę.

Fasolkę gotujemy w świeżej wodzie. Ważne jest, aby nie używać wody po moczeniu, ponieważ zawiera ona szkodliwe substancje i może spowodować, że fasola nabierze goryczki.

Gotowanie fasoli – o tym pamiętaj

Czas gotowania fasoli zależy od tego, czy mamy do czynienia z młodą rośliną, czy starszą. Najlepiej w trakcie gotowania kontrolować jej miękkość. Oczyszczoną i obrobioną fasolkę lub nasiona wrzucamy na zimną wodę i – co ważne – dosalamy pod koniec gotowania, gdyż w posolonej wodzie warzywa gotują się dłużej.

Zobacz także: Płyty gazowe.

Jeżeli nie mamy czasu ciągle stać nad garnkiem i pilnować, aby całość nam nie wykipiała (gotująca się fasolka tworzy dużą pianę), możemy dodać do wody łyżkę oleju. W ten sposób piana nie będzie powstawała, a sam olej dodatkowo „wygładzi” nasze warzywa.

Warto znać również trik, którego użycie spowoduje, że nasza fasolka nie będzie pękała. Wystarczy, że na każdy użyty litr wody dodamy jedną łyżeczkę soku z cytryny. Wtedy możemy być pewni, że nasiona po ugotowaniu będą wyglądały pięknie i gładko.

Często rezygnujemy z jedzenia nasion strączkowych, gdyż powodują one uporczywe wzdęcia oraz gazy. Stosując się do naszego poradnika, nie będziecie musieli odpuszczać jedzenia tych pysznych roślin. Oprócz namoczenia, które pozbawia nasiona części substancji odpowiedzialnych za wzdęcia, warto w momencie pierwszego zagotowania odlać wodę i dolać świeżej (gorącej). Teraz możemy już gotować fasolę do miękkości.

Ile gotować fasolkę szparagową, a ile fasolę jaś?

Żółta fasolka szparagowa potrzebuje ok. 7–10 minut od zagotowania wody. Na 500 g fasolki wystarczy 1 litr wody. Do wody wrzucamy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę soli. Ugotowaną fasolkę odlewamy i przepłukujemy zimną wodą, co zatrzymuje proces gotowania.

Sprawdź przepis na leczo z fasolką szparagową.

Zielona fasolka szparagowa powinna być gotowana dłużej, bo 10–20 minut od momentu, w którym woda zaczyna wrzeć. Tutaj na 500 g warzywa będziemy potrzebować 2 litry wody. Przyprawiamy tak samo jak żółtą fasolkę. Pamiętajmy, aby w trakcie gotowania sprawdzać, czy warzywo jest już wystarczająco miękkie.

Sprawdź przepis na sałatkę z zieloną fasolką szparagową

Jak szybko ugotować fasolę? 3

Fasola typu jaś potrzebuje poświęcenia większej ilości czasu. To właśnie ona wymaga wcześniejszego namoczenia, o którym pisaliśmy wyżej. Nasiona wrzucamy na zimną wodę i gotujemy 10 minut bez użycia pokrywki. Następnie przykrywamy garnek i gotujemy kolejne 60–90 minut. Czas gotowania zależy od odmiany użytej fasoli, stopnia namoczenia oraz tego, czy mamy młode nasiona, czy może starsze.

Ugotowaną fasolę schładzamy w wodzie, w której się gotowała – garnek wstawiamy do zlewu wypełnionego wodą. Nie możemy po prostu odlać ugotowanej fasolki, ponieważ popęka. Nasiona solimy po ugotowaniu – dzięki temu gotują się krócej i skórka pozostaje miękka.

Spróbuj przepis na fasolkę po bretońsku

Odpowiedzieliśmy Wam na pytania, w jakiej wodzie moczyć fasolę i jak ją gotować. Dodatkowo podrzuciliśmy kilka inspiracji kulinarnych. Teraz nic nie stoi Wam na przeszkodzie, aby przygotować pyszne danie z fasoli!