Sałatka z fasolki szparagowej z fetą
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Sezon na fasolkę szparagową oznacza pełnię lata. Fasolka ma szerokie zastosowanie w przepisach, jest zdrowa i smaczna. Sałatka z fasolką szparagową to idealne letnie danie, wystarczy kilka dodatków i będzie królową stołu.
Składniki
500 g - zielonej fasoli szparagowej
0,5 szt. - radicchio
1 szt. - czerwonej cebuli
150 g - fety
2 łyżki - prażonych migdałów
opcjonalnie: - mięta lub estragon do posypania
- sok z połowy cytryny
2 łyżki - oliwy z oliwek
- sól do smaku
Sałatka z fasolki szparagowej z fetą
Sałatka z fasolki szparagowej z fetą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasolkę ugotuj al dente, nie powinna stracić koloru.
Odcedzoną fasolkę wrzuć na chwilę do wody z lodem.
Radicchio pokrój w paski, cebulę pokrój w piórka. Prażone migdały rozdrobnij.
W większej misce wymieszaj fasolkę, radicchio, cebulę, migdały z sokiem z cytryny i oliwą, dopraw do smaku.
Gotową sałatkę posyp kawałkami fety oraz posiekanymi świeżymi ziołami.
Fasolka świetnie sprawdzi się w towarzystwie steka z kalafiora.
Komentarze