Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Fasola po bretońsku według Mateusza Gesslera

Fasola po bretońsku według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Fasola po bretońsku to danie jednogarnkowe, które doskonale sprawdzi się w chłodne wieczory. Taki posiłek jest sycący, rozgrzewający i – co bardzo ważne – idealny do dzielenia się nim z bliskimi!

Składniki

300 g - fasoli
200 g - boczku wędzonego, parzonego
250 g - kiełbasy
2 szt. - cebuli
2 ząbki - czosnku
100 g - koncentratu pomidorowego
1 l - bulionu
1 łyżka - masła
Przyprawy:
4 szt. - ziela angielskiego
10 ziarenek - pieprzu ziarnistego
4 szt. - liści laurowych
1 łyżka - majeranku
1 łyżeczka - chili

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
497.2 kcal
Tłuszcz
29.2 g
Węglowodany
28.6 g
Błonnik
28.9 g
Białko
9 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

1

Fasolę płuczemy, przebieramy i zostawiamy w letniej wodzie na noc, by się namoczyła.

Odcedzamy fasolę, dolewamy do niej bulion wołowy, dodajemy przyprawy i całość gotujemy ok. godzinę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.

2

Boczek kroimy w kostkę i smażymy ok. 3 min na patelni – następnie dodajemy go do fasoli.

Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i pokrojoną kiełbasę.
 

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Przekładamy cebulę do garnka z fasolą i dusimy przez 30 minut na niskiej mocy płyty grzewczej.

Pod koniec dodajemy przesmażony na łyżce masła koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. 

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Standardowo ! Smacznie ! Po Polsku !
Marta
Pyszna zupka, dla mnie idealna na jesień.
Radosław
Jedno z moich ulubionych dań!
Monka
Zimowe danie tzw przegląd lodówki
Dariaa509
Jedno z moich ulubionych dań. Pychota 🙂
Ewusia1222
Jedno z moich ulubionych dań- uwielbiam fasolę :)
fiziowaaa
Proste, smaczne, nic tylko palce lizać
zielone_obloczki
Polecam wykonać to danie. Pycha!
Marzenna
Jest gęsta oraz taka pożywna.Na drugi dzień smakuje jeszcze bardziej.
differenttaste
Wyczuwalna nuta chilii. Bardzo fajny przepis
Mila
Ciekawy przepis
HomemadeChef
BArdzo dobra, klasyczny przepis z nutką chilli
Kobagata
Jeju jakie proste a takie dobre. Lekkie. Nie czuć ciężkości po zjedzeniu.