Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Fasola po bretońsku to danie jednogarnkowe, które doskonale sprawdzi się w chłodne wieczory. Taki posiłek jest sycący, rozgrzewający i – co bardzo ważne – idealny do dzielenia się nim z bliskimi!

Składniki

300 g fasoli
200 g boczku wędzonego parzonego
250 g kiełbasy
2 cebule
2 ząbki czosnku
100 g koncentratu pomidorowego
1 l bulionu
1 łyżka masła

Przyprawy:
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu ziarnistego
4 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki chili
Sól, pieprz mielony

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
497.2 kcal
Tłuszcz
29.2 g
Węglowodany
28.6 g
Błonnik
28.9 g
Białko
9 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

1

Fasolę płuczemy, przebieramy i zostawiamy w letniej wodzie na noc, by się namoczyła.

Odcedzamy fasolę, dolewamy do niej bulion wołowy, dodajemy przyprawy i całość gotujemy ok. godzinę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.

2

Boczek kroimy w kostkę i smażymy ok. 3 min na patelni – następnie dodajemy go do fasoli.

Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i pokrojoną kiełbasę.
 

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Przekładamy cebulę do garnka z fasolą i dusimy przez 30 minut na niskiej mocy płyty grzewczej.

Pod koniec dodajemy przesmażony na łyżce masła koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Standardowo ! Smacznie ! Po Polsku !
Marta
Pyszna zupka, dla mnie idealna na jesień.
Radosław
Jedno z moich ulubionych dań!
Monka
Zimowe danie tzw przegląd lodówki
Dariaa509
Jedno z moich ulubionych dań. Pychota 🙂
Ewusia1222
Jedno z moich ulubionych dań- uwielbiam fasolę :)
fiziowaaa
Proste, smaczne, nic tylko palce lizać
zielone_obloczki
Polecam wykonać to danie. Pycha!
Marzenna
Jest gęsta oraz taka pożywna.Na drugi dzień smakuje jeszcze bardziej.

Potrzebujesz inspiracji?

Zobacz garść porad i przepisów