Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fasola po bretońsku

Opis wykonania

Fasola po bretońsku to danie jednogarnkowe, które doskonale sprawdzi się w chłodne wieczory. Taki posiłek jest sycący, rozgrzewający i - co bardzo ważne - idealny do dzielenia się nim z bliskimi!

Fasola po bretońsku - krok 1

Fasolę płuczemy, przebieramy i zostawiamy w letniej wodzie na noc, by się namoczyła.

Odcedzamy fasolę, dolewamy do niej bulion wołowy, dodajemy przyprawy i całość gotujemy ok. godzinę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.

Fasola po bretońsku - krok 2

Boczek kroimy w kostkę i smażymy ok. 3 min na patelni – następnie dodajemy go do fasoli.

Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i pokrojoną kiełbasę.
 

Fasola po bretońsku - krok 3

Przekładamy cebulę do garnka z fasolą i dusimy przez 30 minut na wolnym ogniu.

Pod koniec dodajemy przesmażony na łyżce masła koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.