Leczo z fasolką szparagową
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Smaczna i ciekawa propozycja tego popularnego dania kojarzonego z latem i słońcem. Szybkie danie nie tylko na lato - doskonale rozgrzewa zimą.
Składniki
500 g fasolki szparagowej
2 duże laski chudej kiełbasy
2-3 duże pomidory
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebule czerwone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
328 kcal
Tłuszcz
13.5 g
Węglowodany
24.5 g
Błonnik
24.3 g
Białko
8 g
Sól
3 g
Leczo z fasolką szparagową
Leczo z fasolką szparagową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bogactwo różnych barw warzyw sprawia, że leczo jest jednym z najbardziej apetycznie wyglądających dań. Równocześnie różnorodność wykorzystanych składników sprawia, że jest ono pełne witamin i składników mineralnych.
Opis przygotowania:
- Fasolkę umyj i obierz. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę i papryki pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę.
- Kiełbasę podsmaż na patelni. W osobnym garnku podsmaż cebulę na oleju, aż będzie szklista. Następnie dodaj kiełbasę, pomidory, papryki, fasolkę i koncentrat.
- Całość duś na małym ogniu pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. Jeśli leczo będzie zbyt gęste, dodaj szklankę wody.
- Na koniec dopraw leczo przyprawami według własnych preferencji.
- Leczo podawaj na ciepło z dodatkiem świeżego pieczywa.
TIP
- Do leczo możesz dodać dowolną odmianę fasolki - żółtą, zieloną lub fioletową.
- Do dania możesz dodać więcej warzyw np. cukinię, bakłażana, pieczarki lub marchew.
Komentarze