Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Leczo z fasolką szparagową

Leczo z fasolką szparagową
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Smaczna i ciekawa propozycja tego popularnego dania kojarzonego z latem i słońcem. Szybkie danie nie tylko na lato - doskonale rozgrzewa zimą.

Składniki

500 g fasolki szparagowej
2 duże laski chudej kiełbasy
2-3 duże pomidory
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebule czerwone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
328 kcal
Tłuszcz
13.5 g
Węglowodany
24.5 g
Błonnik
24.3 g
Białko
8 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Bogactwo różnych barw warzyw sprawia, że leczo jest jednym z najbardziej apetycznie wyglądających dań. Równocześnie różnorodność wykorzystanych składników sprawia, że jest ono pełne witamin i składników mineralnych.

Opis przygotowania:

  1. Fasolkę umyj i obierz. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę i papryki pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę.
  3. Kiełbasę podsmaż na patelni. W osobnym garnku podsmaż cebulę na oleju, aż będzie szklista. Następnie dodaj kiełbasę, pomidory, papryki, fasolkę i koncentrat.
  4. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. Jeśli leczo będzie zbyt gęste, dodaj szklankę wody.
  5. Na koniec dopraw leczo przyprawami według własnych preferencji.
  6. Leczo podawaj na ciepło z dodatkiem świeżego pieczywa.

TIP

  • Do leczo możesz dodać dowolną odmianę fasolki - żółtą, zieloną lub fioletową.
  • Do dania możesz dodać więcej warzyw np. cukinię, bakłażana, pieczarki lub marchew.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Pierwszy raz zrobiłam z fasolką i bez pieczarek i jest smaczne. polecam.