Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Leczo z fasolką szparagową

Opis wykonania

Smaczna i ciekawa propozycja tego popularnego dania kojarzonego z latem i słońcem. Szybkie danie nie tylko na lato - doskonale rozgrzewa zimą.

Bogactwo różnych barw warzyw sprawia, że leczo jest jednym z najbardziej apetycznie wyglądających dań. Równocześnie różnorodność wykorzystanych składników sprawia, że jest ono pełne witamin i składników mineralnych.

Opis przygotowania:

  1. Fasolkę umyj i obierz. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę i papryki pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę.
  3. Kiełbasę podsmaż na patelni. W osobnym garnku podsmaż cebulę na oleju, aż będzie szklista. Następnie dodaj kiełbasę, pomidory, papryki, fasolkę i koncentrat.
  4. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. Jeśli leczo będzie zbyt gęste, dodaj szklankę wody.
  5. Na koniec dopraw leczo przyprawami według własnych preferencji.
  6. Leczo podawaj na ciepło z dodatkiem świeżego pieczywa.

TIP

  • Do leczo możesz dodać dowolną odmianę fasolki - żółtą, zieloną lub fioletową.
  • Do dania możesz dodać więcej warzyw np. cukinię, bakłażana, pieczarki lub marchew.