Jak ugotować ryż do sushi?

Kraj Kwitnącej Wiśni słynie z wielu dań, które zachwycają smakoszów na całym świecie. Jednym z najbardziej smakowitych, japońskich wynalazków jest sushi. Potrawa złożona z gotowanego ryżu, który jest podstawą. Do tego najróżniejsze dodatki: warzywa, grzyby, owoce morza, ryby, wodorosty nori.
Jeśli chcesz samodzielnie zrobić sushi w domu, musisz wiedzieć jak ugotować ryż, aby był idealny. Potrzebny będzie ryż (krótkoziarnisty, klejący się), ocet ryżowy, cukier (3-4 łyżki) i łyżeczka soli.
Przygotowanie ryżu krok po kroku
-
Ryż umieść na sitku, opłucz pod bieżącą wodą mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta.
-
Ryż wsyp do dużego garnka, wlej wodę, tak aby przykryła ryż. Mieszaj delikatnie dłonią aż płyn stanie się biały od skrobi. Wodę odlej, czynność powtórz 3-4 razy.
-
Ryż zalej czystą wodą ponad jego poziom.
-
Przykryj pokrywką, wstaw na kuchenkę, gdy zacznie się gotować, zmniejsz moc płyty i gotuj jeszcze 12 minut.
-
Wyłącz kuchenkę i zostaw pod pokrywką na 15 minut.
-
W tym czasie przygotuj zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy, cukier, sól mieszaj w małym rondelku, na bardzo małej mocy kuchenki, aż się rozpuszczą (nie gotuj!). Mieszankę dodaj do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszaj. Ryż przełóż do miski i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.