Jak ugotować ryż do sushi?

Jak ugotować ryż do sushi?

Kraj Kwitnącej Wiśni słynie z wielu dań, które zachwycają smakoszów na całym świecie. Jednym z najbardziej smakowitych, japońskich wynalazków jest sushi. Potrawa złożona z gotowanego ryżu, który jest podstawą. Do tego najróżniejsze dodatki: warzywa, grzyby, owoce morza, ryby, wodorosty nori.  

Jeśli chcesz samodzielnie zrobić sushi w domu, musisz wiedzieć  jak ugotować ryż, aby był idealny. Potrzebny będzie ryż (krótkoziarnisty, klejący się), ocet ryżowy, cukier (3-4 łyżki) i łyżeczka soli.

Przygotowanie ryżu krok po kroku 

  • Ryż umieść na sitku, opłucz pod bieżącą wodą mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta.

  • Ryż wsyp do dużego garnka, wlej wodę, tak aby przykryła ryż. Mieszaj delikatnie dłonią aż płyn stanie się biały od skrobi. Wodę odlej, czynność powtórz 3-4 razy.

  • Ryż zalej czystą wodą ponad jego poziom.

  • Przykryj pokrywką, wstaw na kuchenkę, gdy zacznie się gotować, zmniejsz moc płyty i gotuj jeszcze 12 minut. 

  • Wyłącz kuchenkę i zostaw pod pokrywką na 15 minut.

  • W tym czasie przygotuj zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy, cukier, sól mieszaj w małym rondelku, na bardzo małej mocy kuchenki, aż się rozpuszczą (nie gotuj!). Mieszankę dodaj do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszaj. Ryż przełóż do miski i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.