


Pyszne sushi z krewetką w tempurze, łososiem i surimi. lub... z dowolnymi składnikami :)
Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 i 1/3 szklanki wody. Ryż gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do całkowitego wchłonięcia płynu. Przygotowujemy zaprawę do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego, łyżeczka soli, 2 łyżki cukru. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli (można lekko podgrzać w rondelku). Łączymy zaprawę z ryżem i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy składniki do sushi - kroimy łososia, podsmażamy krewetki (ja zrobiłam w tempurze), kroimy ogórek i wszystkie dodatki na jakie mamy ochotę. Na bambusowej macie kładziemy liść nori, wilgotnymi rękami nakładamy równomierną warstwę ryżu, a następnie wybrane przez nas składniki układamy po jednej stronie i zwijamy. (można odwrócić nori ryżem do dołu i ułożyć składniki po stronie nori, wtedy po zawinięciu ryż będzie u góry - można go posypać sezamem lub obtoczyć w pokrojonym szczypiorku) Gotowe rolki kroimy na 6 kawałków. Podajemy z sosem sojowym i chrzanem wasabi.