Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Trudne

Ocena

5 (Ilość ocen: 7)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne sushi z krewetką w tempurze, łososiem i surimi. lub... z dowolnymi składnikami :)

Składniki

0,5 kg ryż do sushi
6 szt. nori
250 g krewetki
100 g łosoś świeży filet
1 szt. ogórek zielony
6 szt. surimi
7 łyżka ocet ryżowy
2 łyżka cukier
1 łyżeczka sól
100 ml sos sojowy
1 łyżka wasabi

Opis wykonania

Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 i 1/3 szklanki wody. Ryż gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do całkowitego wchłonięcia płynu. Przygotowujemy zaprawę do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego, łyżeczka soli, 2 łyżki cukru. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli (można lekko podgrzać w rondelku). Łączymy zaprawę z ryżem i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy składniki do sushi - kroimy łososia, podsmażamy krewetki (ja zrobiłam w tempurze), kroimy ogórek i wszystkie dodatki na jakie mamy ochotę. Na bambusowej macie kładziemy liść nori, wilgotnymi rękami nakładamy równomierną warstwę ryżu, a następnie wybrane przez nas składniki układamy po jednej stronie i zwijamy. (można odwrócić nori ryżem do dołu i ułożyć składniki po stronie nori, wtedy po zawinięciu ryż będzie u góry - można go posypać sezamem lub obtoczyć w pokrojonym szczypiorku) Gotowe rolki kroimy na 6 kawałków. Podajemy z sosem sojowym i chrzanem wasabi.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 7
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Każdy się skusi na takie sushi :)
Sylwucha
Moje ukochane to te z krewetkami
Magda
Pyszne sushi. Najlepiej smakuje w towarzystwie przyjaciół :)
Radosław
Krewetki w tempurze to mój ulubiony składnik! U mnie w sushi koniecznie serek śmietankowy!
Małgorzata
Uwielbiam sushi, moje i syna ulubione to te z surowym łososiem, córka i mąż wolą z pieczonym. Do tego tykwa, rzepa i obowiązkowo kremowy serek. Domowe, świeże sushi jest nie do pobicia:)
Patrycja Lewandowska
Łatwo nie było, ale za to dużo przy tym frajdy :)
Monka
Polecam domowe sushi lepiej smakuje jak komuś nie pasuje surowy łosoś polecam wędzonego lub pieczonego Też się sprawdza
Natalia Kowalska
Niedawno odkryłam sushi. Wcześniej nie doceniałam jego walorów smakowych.
damdlani
W końcu można zjeść dobre sushi w domu. Tutaj łosoś wędzony, awokado, ogórek, papryka i imbir na przegryzienie.
Maria Izabela
Efekt wow najbliższych murowany, pyszności
Toporkiewicz
Nie takie trudne a pycha
Dariaa509
Domowe sushi najlepsze
Iwona Majewska
Uwielniam shushi robie rózne raz daje więcej cukru do zaprawy ryżowej , ale ten przepis zrobiłam godnie z instrukcją i mile się zakończyłam ;)
Ewusia1222
Pyszne sushi z dodatkiem kiełków :)
Lalaxo
na talerz przekąsek w sam raz
Bacardi
Wymaga wprawy w zawijaniu, ale smak niepowtarzalny :)
Aleksandra J
U mnie z łososiem wędzonym 😊
Lalaxo
Pychotka! ;)
fiziowaaa
Sushi jest rewelacyjne!