Sushi
4 porcje
120 min
Trudne
5 (Ilość ocen: 7)
Pyszne sushi z krewetką w tempurze, łososiem i surimi.
lub... z dowolnymi składnikami :)
Składniki
0,5 kg ryż do sushi
6 szt. nori
250 g krewetki
100 g łosoś świeży filet
1 szt. ogórek zielony
6 szt. surimi
7 łyżka ocet ryżowy
2 łyżka cukier
1 łyżeczka sól
100 ml sos sojowy
1 łyżka wasabi
Sushi
Sushi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą.
Następnie przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 i 1/3 szklanki wody.
Ryż gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do całkowitego wchłonięcia płynu.
Przygotowujemy zaprawę do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego, łyżeczka soli, 2 łyżki cukru. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli (można lekko podgrzać w rondelku).
Łączymy zaprawę z ryżem i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy składniki do sushi - kroimy łososia, podsmażamy krewetki (ja zrobiłam w tempurze), kroimy ogórek i wszystkie dodatki na jakie mamy ochotę.
Na bambusowej macie kładziemy liść nori, wilgotnymi rękami nakładamy równomierną warstwę ryżu, a następnie wybrane przez nas składniki układamy po jednej stronie i zwijamy.
(można odwrócić nori ryżem do dołu i ułożyć składniki po stronie nori, wtedy po zawinięciu ryż będzie u góry - można go posypać sezamem lub obtoczyć w pokrojonym szczypiorku)
Gotowe rolki kroimy na 6 kawałków.
Podajemy z sosem sojowym i chrzanem wasabi.
Komentarze