Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Trudne

Ocena

5 (Ilość ocen: 5)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne sushi z krewetką w tempurze, łososiem i surimi. lub... z dowolnymi składnikami :)

Składniki

0,5 kg ryż do sushi
6 szt. nori
250 g krewetki
100 g łosoś świeży filet
1 szt. ogórek zielony
6 szt. surimi
7 łyżka ocet ryżowy
2 łyżka cukier
1 łyżeczka sól
100 ml sos sojowy
1 łyżka wasabi

Opis wykonania

Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 i 1/3 szklanki wody. Ryż gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do całkowitego wchłonięcia płynu. Przygotowujemy zaprawę do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego, łyżeczka soli, 2 łyżki cukru. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli (można lekko podgrzać w rondelku). Łączymy zaprawę z ryżem i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy składniki do sushi - kroimy łososia, podsmażamy krewetki (ja zrobiłam w tempurze), kroimy ogórek i wszystkie dodatki na jakie mamy ochotę. Na bambusowej macie kładziemy liść nori, wilgotnymi rękami nakładamy równomierną warstwę ryżu, a następnie wybrane przez nas składniki układamy po jednej stronie i zwijamy. (można odwrócić nori ryżem do dołu i ułożyć składniki po stronie nori, wtedy po zawinięciu ryż będzie u góry - można go posypać sezamem lub obtoczyć w pokrojonym szczypiorku) Gotowe rolki kroimy na 6 kawałków. Podajemy z sosem sojowym i chrzanem wasabi.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Każdy się skusi na takie sushi :)
Sylwucha
Moje ukochane to te z krewetkami
Magda
Pyszne sushi. Najlepiej smakuje w towarzystwie przyjaciół :)
Radosław
Krewetki w tempurze to mój ulubiony składnik! U mnie w sushi koniecznie serek śmietankowy!
Małgorzata
Uwielbiam sushi, moje i syna ulubione to te z surowym łososiem, córka i mąż wolą z pieczonym. Do tego tykwa, rzepa i obowiązkowo kremowy serek. Domowe, świeże sushi jest nie do pobicia:)
Patrycja Lewandowska
Łatwo nie było, ale za to dużo przy tym frajdy :)