Jak upiec sernik? 6 prostych kroków, by wyszedł idealny
- Pieczenie sernika – wszystko, co warto wiedzieć
- 6 kroków, o których nie możesz zapomnieć, gdy pieczesz sernik
Uwielbiamy sernik – nieważne, czy z rodzynkami, czy bez, królewski czy może z bezą. Aby zrobić dobry sernik pieczony, trzeba przestrzegać kilku reguł, które tutaj przedstawimy. Odpowiemy na nurtujące pytania – ile i w jakiej temperaturze go piec i co zrobić, żeby nasz sernik nie opadał? Zapraszamy do lektury.
Pieczenie sernika – wszystko, co warto wiedzieć
Współczesne piekarniki oferują nam gamę funkcjonalności, które powinny ułatwiać nam pieczenie – chociaż naszym babciom jakoś zawsze udaje się idealny, nieopadnięty i niepopękany sernik, pieczony w starych kuchenkach gazowych. Sprawdźmy – w jaki sposób piec sernik?
Ile piec sernik? – najważniejsze pytania
Najszybsza odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy – od tego, ilu kilogramów sera użyjemy. Nasz idealny sernik ma być lekko wilgotny i aksamitny, a żeby to osiągnąć, musimy uzbroić się w cierpliwość. Biorąc pod uwagę rodzaj i ilość wybranych przez nas składników, pieczenie powinno trwać godzinę–półtorej.
Możemy przyjąć, że sernik z 1 kg sera pieczemy 60–70 minut. Sernik z 2 kg sera – 70–90 minut.
Jak długo piec sernik na kruchym spodzie?
Tutaj pieczenie musimy podzielić na dwie części. Najpierw pieczemy sam spód (20 minut w 180 stopniach). Potem na zimny spód dodajemy masę serową i pieczemy 80–90 minut w temperaturze nie większej niż 160 stopni, aby nasze kruche ciasto nie przypaliło się. Czas pieczenia z masą jest dłuższy z powodu niższej temperatury.
W jakiej temperaturze piec sernik – drugie najważniejsze pytanie
Idąc za zasadą „spiesz się powoli”, do pieczenia naszego sernika musimy wybrać niższe temperatury. Optymalnie – 150–180 stopni. W przypadku gdy nasza masa serowa ma być użyta do tarty, a co za tym idzie – będzie zdecydowanie niższa (ok. 2 cm wysokości), wybieramy górną granicę z naszych widełek temperatury, skracając czas pieczenia do 20 minut.
Odpowiadając na nasuwające się pytanie – tak, ilość użytego sera wpływa na czas i temperaturę pieczenia. Przy serniku, który powstał z 2 kg sera wybieramy niższą temperaturę, wydłużając przy tym czas pieczenia.
Czy sernik piec z termoobiegiem, czy bez?
Nie powinniśmy używać termoobiegu przy pieczeniu sernika, ponieważ napowietrza on masę serową, co spowoduje powstanie górki, a następnie nasze ciasto szybko opadnie. Do pieczenia sernika najlepsza będzie funkcja pieczenia „góra-dół”, aby ciasto równomiernie i niegwałtownie się wypiekało.
Sprawdź idealny piekarnik do zabudowy
Wypróbuj przepis na sernik wiedeński
6 kroków, o których nie możesz zapomnieć, gdy pieczesz sernik
Poniższe kroki przybliżą Cię do upieczenia idealnego sernika. Skupimy się tutaj na:
- przygotowaniu składników,
- wyborze odpowiedniego twarogu,
- czasie miksowania,
- triku, który należy zastosować w czasie pieczenia,
- sposobie pieczenia,
- prawidłowym studzeniu.
Krok 1. Na godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania masy serowej wyjmij wszystkie niezbędne składniki z lodówki, niech nabiorą temperatury pokojowej. Dzięki temu ograniczysz ryzyko popękania sernika.
Krok 2. Nie tylko temperatura składników ma znaczenie, ale także ich rodzaj. Wybierając twaróg, zdecyduj się na ten półtłusty lub tłusty i przemiel go minimum dwukrotnie. Kto wolałby zamiast dotyku aksamitnej masy na podniebieniu czuć grudki białego sera? Nikt! Jeżeli nie masz maszynki do mielenia lub szkoda Ci czasu, kup twaróg w wiaderku. Nie każdy jednak będzie nadawał się do sernika. Musisz wybrać ten o najbardziej zwartej i gęstej konsystencji. Polecamy twaróg firmy Starco lub Piątnica.
Krok 3. Zapamiętaj to sernikowe prawo raz na całe życie – im bardziej napowietrzysz sernik podczas miksowania, tym wyżej urośnie podczas pieczenia i… opadnie, tworząc nieestetyczny krater. Dlatego też wszystkie składniki na sernik łączymy ze sobą jak najkrócej. Jeśli widzisz, że wszystko tworzy jednolitą konsystencję – natychmiast przestań miksować.
Krok 4. Przed rozpoczęciem pieczenia umieść w piekarniku, na półce pod formą z sernikiem, naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Podczas pieczenia woda będzie nieustannie parować w kierunku ciasta, zapewniając mu elastyczność i sprężystość oraz minimalizując prawdopodobieństwo popękania jego wierzchu.
Krok 5. Piecz sernik przy wykorzystaniu funkcji „góra-dół”. Unikaj termoobiegu – zadziała tak samo jak napowietrzenie masy serowej – ciasto urośnie z górką, a zaraz potem opadnie. Wstawiając ciasto do piekarnika, połóż je na środkowej półce, dzięki temu nie będzie miało zbyt przypieczonego spodu lub zbyt zarumienionego wierzchu. Jeżeli podczas pieczenia zauważysz że wierzch sernika nabrał już złotego koloru i nie chcesz, żeby przypiekł się jeszcze bardziej, przykryj ciasto od góry folią aluminiową.
Krok 6. Z sernikami jak z ludźmi – nie lubią być wyciągane gwałtownie z ciepełka. Po zakończonym pieczeniu uchyl piekarnik i zostaw w nim ciasto aż do całkowitego wystygnięcia. Następnie wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Sprawdź przepis na sernik królewski
Jeżeli zastosujesz powyższe rady, Twój sernik na pewno się uda!