Jak zrobić ciasto na makaron?
Polacy lubują się w kuchni włoskiej. Jest ona prosta, a zarazem bardzo smaczna. Dlatego też bardzo często w naszych domach na stołach króluje makaron. Zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zup, czy sałatek. A czy zastanawialiście się kiedyś jak samemu zrobić ciasto na ulubiony makaron? Jeśli tak, to dzisiaj znajdziecie odpowiedź.
Rodzaje makaronu
Na początku skupmy się na tym, jakie wyróżniamy rodzaje makaronu. Różnią się one kształtem i wielkością. Dlaczego rodzaj jest taki ważny? Prawdziwy Włoch do konkretnego dania używa odpowiedniego rodzaju makaronu. Konkretnym przykładem jest tutaj lasagna, do której makaron nosi nazwę... lasagna.
Skupmy się na najpopularniejszych rodzajach tego włoskiego przysmaku:
- Spaghetti – długi makaron w formie nitek. Używany jest do gęstych sosów, takich jak: carbonara, sos boloński, neapolitański czy pesto.
- Tagliatelle – płaskie wstążki, zawinięte w gniazdka. Można używać go zamiennie ze spaghetti.
- Fusilli – świderki. Można powiedzieć, że jest najbardziej uniwersalny. My za to najlepiej znamy go w połączeniu ze skwarkami i białym serem oraz z zupy pomidorowej.
- Penne – ścięte po skosie rurki. Odpowiedni do gęstych sosów na bazie śmietany lub pomidorów. Doskonale sprawdza się w zapiekankach.
- Makaron jajeczny do rosołu – krótkie nitki, bez których żaden rosół nie smakuje tak samo.
Zobacz więcej: rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Ciasto na makaron – jak zrobić?
Aby zrobić idealne ciasto na makaron, będziemy potrzebowali:
- Szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka średnich jajek
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Wysypujemy mąkę na czysty blat, robimy w niej dołek i dodajemy jajka. Dodaj sól i oliwę. Połącz wszystkie składniki i dokładnie ugniataj, aż do wyrobienia jednolitej masy.
Przetestuj też roboty kuchenne Bosch.
Formujemy kulkę z ugniecionego ciasta, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i za pomocą wałka lub maszynki do wałkowania, staramy się zrobić jak najcieńszy placek. Zawijamy go w rulonik i kroimy kluski – grubość zależy od naszych upodobań. Tak samo z pozostałymi częściami ciasta.
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy go 2–3 minuty.
Jaka mąka na makaron?
Bazą każdego makaronu jest mąka. Jaki typ mąki wybrać, aby nasze ciasto na makaron było idealne? Potrzebujemy mąkę pszenną, drobno zmieloną o dużej zawartości glutenu. Odpowiednie będą: mąka pszenna tortowa typ 450 lub do włoskiej pizzy – typ 00.
Sprawdź: przepis na domowy makaron.
Jak zrobić spaghetti?
Jak wcześniej wspominaliśmy – spaghetti pasuje do gęstych sosów. Dzięki temu jego długie nitki w całości pokryte są pysznym, aromatycznym sosem.
Jeżeli chcemy sami przygotować ciasto na spaghetti, będziemy potrzebowali to tego maszynkę do makronu (przepis już znamy!).
Naszym ulubionym sosem do tego rodzaju makaronu jest carbonara. Sos bazuje na utartych żółtkach oraz wcześniej podsmażonym boczku. Do całości dodajemy starty parmezan i kilka łyżeczek wody po gotowaniu makaronu. Nasz sos (żółtka oczywiście są surowe) dodajemy do gorącego makaronu i dokładnie mieszamy. Gotowe!
Sprawdź: makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym.
Jakie ciasto na makaron tagliatelle?
Podany przez nas przepis świetnie nadaje się do przygotowania tego makaronu. Wystarczy, że nieco grubiej pokroimy rulonik. W takim wypadku, z czym je zjeść?
Sezon grzybowy trwa w najlepsze, dlatego polecamy doskonały przepis na tagliatelle z polędwiczką wieprzową w sosie borowikowym. Te połączenia na pewno nas nie zawiodą!
Makaron penne – jakie ciasto?
Ciasto na makaron penne możecie przygotować z naszego wcześniej podanego przepisu, ale tutaj również będziecie potrzebowali maszynkę do makaronu. Skupmy się więc na sosie.
Nasze ulubione danie z penne, to zapiekanka w sosie pomidorowym i mięsem mielonym. Proste i szybkie danie, którego przygotowanie zajmie nam niewiele czasu.