Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Podział makaronów ze względu na kształt
  2. Podział makaronów ze względu na skład
  3. Który makaron jest bezglutenowy?

Większość osób kojarzy makaron z kuchnią śródziemnomorską. Pod różnymi postaciami jest znany na całym świecie, a aktualnie wyróżnia się aż 300 odmian makaronów. Do jego niekwestionowanych zalet zaliczają się szybkość przygotowania oraz uniwersalność wykorzystania w wielu różnych daniach. Makaron doskonale sprawdzi się zarówno w daniach na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Wzorem kuchni włoskiej, wystarczy kilka prostych składników, by danie z makaronem smakowało wyśmienicie. Zamiast za każdym razem decydować się na ten sam rodzaj makaronu, spróbuj innych jego kształtów i typów. Poszczególne makarony różnią się między sobą kształtem, kolorem, a także rodzajem wykorzystanej do ich produkcji mąki.

Podział makaronów ze względu na kształt

Penne – to makaron o kształcie niedużych rurek, zakończonych ściętą na ostro końcówką. Często nazywane są również piórkami. Doskonale nadają się do dań z sosami oraz zapiekanek. Dzięki przestrzeni w środku, sos otacza makaron z każdej strony.

Rurki – makaron rurki ma zbliżony kształt do penne. W jego przypadku końce są tępo zakończone. Makaron rurki, podobnie jak penne, również świetnie sprawdza się w daniach z sosami i zapiekankach.

Cannelloni – to makaron przypominający duże rurki, o średnicy zbliżonej do monety pięciozłotowej. Większa przestrzeń umożliwia jego łatwe faszerowanie. Farsze podawane do cannelloni mogą być warzywne, mięsne lub na bazie różnych serów. Makaron cannelloni najczęściej po faszerowaniu jest zapiekany w piekarniku.

Fettuccine – po włosku nazwa oznacza „małe wstążki” i wiernie oddaje kształt makaronu. Makaron fettuccine, podobnie jak ten o kształcie rurek, doskonale pasuje do potrawek i dań z sosami. Wąskie wstążki makaronu można dodawać również do zup oraz kremów.

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie - zdjęcie 1

Makaron lasagne – są to prostokątne płaty makaronu, wykorzystywane do dania o tej samej nazwie. Przyrządzając lasagne, należy zadbać o pokrycie każdego płatu makaronu sosem, by uniknąć jego nadmiernego wyschnięcia. Zbyt mała ilość sosu wokół płata może wiązać się z brakiem odpowiedniego nawilżenia oraz surowym makaronem po zakończeniu pieczenia.

Fusilli – makarony swoim kształtem przypominają spirale lub świderki. Dodawane są najczęściej do potrawek, gulaszy, dań z sosami, a także zup i sałatek.

Orecchiette – kształt makaronów przypomina niewielkie muszelki. Ze względu na swoją formę wykorzystywany jest głównie do sałatek i zup. Sprawdzi się również jako składnik wegetariańskich dań obiadowych z dodatkiem strączków. Zabawna forma oraz niewielkie rozmiary sprawiają, że dzieci chętniej jedzą dania z makaronem orecchiette.

Lumache – włoska nazwa oznacza ślimaki, a kształt makaronu przypomina muszlę ślimaka. W Polsce można się spotkać z nazwą „kolanka”. Podobnie jak makaron orecchiette, najlepiej sprawdzi się do zup i sałatek. Również ten kształt makaronu jest lubiany przez dzieci.

Pappardelle – to szerokie wstążki makaronowe, zawinięte w gniazda. Efektownie wyglądają podane do zup, szczególnie, że po ugotowaniu, zachowują swój wyjątkowy kształt. Pappardelle doskonale komponują się także z dodatkiem owoców morza, szparagów lub grzybów. Szerokie wstążki sprawdzą się również do gęstych i zawiesistych sosów na bazie serów lub śmietany.

Ravioli – mają formę okrągłych pierożków z ciasta makaronowego z nadzieniem. Farsz przyrządza się z ricotty, mięsa lub warzyw. We Włoszech bardzo popularne jest ravioli z ricottą oraz całym żółtkiem, które wypływa po przekrojeniu.

Ruote – przypomina kształtem koło rowerowe lub mechaniczne. Zabawny kształt z pewnością spodoba się dzieciom. Ruote mają niewielki rozmiar, który pasuje do sałatek, zup oraz zapiekanek.

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie - zdjęcie 2

Podział makaronów ze względu na skład

Jak zostało to wspomniane, rodzaje makaronów wyróżnia się także na podstawie wykorzystanej do ich przygotowania mąki. Tradycyjnie do ich produkcji wykorzystuje się mąkę pszenną. Najczęściej jest to mąka z pszenicy durum, która charakteryzuje się wyższą zawartością składników odżywczych oraz glutenu. Dzięki wyższej zawartości glutenu, makaron po ugotowaniu jest delikatny i sprężysty. Makarony pszenne dostępne są w wersji tradycyjnej oraz pełnoziarnistej (razowej). Innym, równie popularnym rodzajem makaronu, jest ten wykonany z mąki żytniej. Charakteryzuje się on krótkim czasem gotowania i bardziej zwartą konsystencją niż makaron pszenny. Na rynku dostępne są również inne warianty, wykonane z oczyszczonej mąki żytniej, które mają charakterystyczny, biały kolor. Na półkach sklepowych można znaleźć także makaron kukurydziany. Wyróżnia się intensywnie żółtym zabarwieniem i delikatnym smakiem. Dostępny jest w większości kształtów, typowych dla makaronów pszennych.

Jednak żaden makaron nie smakuje tak dobrze, jak ten przyrządzony własnoręcznie. Czynność ta, powszechnie kojarzona z długą i monotonną pracą, w rzeczywistości jest niezwykle prosta. Zwłaszcza, jeśli wykorzystasz przystawkę PastaPassion do robota kuchennego OptiMUM, dzięki której perfekcyjny, domowy makaron w różnych kształtach jest na wyciągnięcie ręki.

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie - zdjęcie 3

Coraz większą popularnością w Polsce cieszy się makaron ryżowy, kojarzony głównie z kuchnią azjatycką. Najczęściej spotykany w sklepach jest ten wykonany z białego ryżu. Początkowo był on dostępny wyłącznie w postaci cienkich nitek. Aktualnie można zakupić go w wielu różnych kształtach i wykorzystać do przygotowania większej liczby dań, nie tylko tych inspirowanych wschodnią kuchnią.

Mniej popularne, ale warte uwagi i spróbowania, są makarony z brązowego i czerwonego ryżu. W kuchni azjatyckiej popularny jest również makaron gryczany, znany pod nazwą soba. Wyróżnia go ciemny kolor i bardzo krótki czas gotowania. Dostępny jest najczęściej w formie długich nitek.

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie - zdjęcie 4

Ciekawą alternatywą dla makaronu pszennego, zwłaszcza dla osób na diecie bezglutenowej, są makarony wykonane z nasion roślin strączkowych. Wśród nich dostępne są: makaron sojowy, makaron z soczewicy czy ciecierzycy. W porównaniu do makaronów zbożowych, dostarczają nie tylko więcej węglowodanów, ale również białka. Makaron wykonany z czerwonej soczewicy charakteryzuje się intensywnym, czerwonym lub pomarańczowym kolorem. Z kolei ten wykonany z zielonej soczewicy zachwyca zielenią. Intrygujące kolory nie tylko efektownie wyglądają na talerzu, ale również zachęcają najmłodszych do spróbowania czegoś nowego.

Który makaron jest bezglutenowy?

Osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu jeszcze niedawno musiały samodzielnie przygotowywać makaron lub rezygnować z dań z jego dodatkiem. Obecnie asortyment produktów bezglutenowych jest bardzo szeroki. Produkty bezglutenowe, bezpieczne do spożywania przez osoby z celiakią, posiadają na etykiecie specjalny znak przekreślonego kłosa. W przypadku braku odpowiedniego oznaczenia, należy dokładnie przeczytać etykietę i informacje, znajdujące się na opakowaniu.

Na diecie bezglutenowej najczęściej spożywany jest makaron kukurydziany oraz ryżowy. Jednak osoby, które nie mogą spożywać glutenu, mają więcej możliwości i alternatyw. Są nimi wspomniane wcześniej makarony gryczane oraz makarony z nasion roślin strączkowych – jak makaron sojowy, z ciecierzycy, z soczewicy i z groszku.

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie - zdjęcie 5

Zyskującą popularność alternatywą dla tradycyjnego makaronu pszennego są makarony zrobione z pseudozbóż, np. z amarantusa oraz z komosy ryżowej. Podobnie jak makarony z nasion roślin strączkowych, są również bogatym źródłem węglowodanów i białka.