Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

przygotowanie bezy

przygotowanie bezy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Przygotowanie bezy jest proste, tak naprawdę jest proste. Przepisy na bezy można znaleźć wszędzie różnice są następujące. Bezy chrupkie i suche robimy z białek i cukru i suszymy w temp. 100-120 C 5 godzin. Bezy Chrupkie i ciągnące robimy tak jak chrupkie tylko pieczemy w 150 C około 1 godziny w zależności od wielkości bezy. Bezy Chrupkie, ciągnące i lekko piankowe robimy z dodatkiem skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej również w temp 150 C.. Bezę Pavlova czyli chrupką z wierzchu a piankową w środku wykonujemy z dodatkiem skrobi jak w poprzedniej bezie i octu który nie pozwala bezie się za mocno wysuszyć i powoduje, że beza w środku nie jest pusta tylko wypełniona jakby delikatną ale upieczoną pianką. Moja bratanica najbardziej lubi te chrupko ciągnące które piekę jej takie jak na zdjęciu.