Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Składniki potrzebne do wykonania domowego cukru waniliowego
  2. Przewodnik krok po kroku jak zrobić domowy cukier waniliowy
  3. Zastosowanie dla domowego cukru waniliowego
  4. Korzyści wynikające z robienia cukru waniliowego samodzielnie

Cukier waniliowy to wszechstronny i pyszny składnik, który dodaje słodyczy i smaku do wielu przepisów. Można go używać do wypieków, kawy, herbaty i nie tylko. Domowy cukier waniliowy jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale ma również wiele korzyści dla zdrowia. Robiąc go w domu, możesz uniknąć rafinowanych cukrów, które można znaleźć w produktach kupionych w sklepie, a jednocześnie uzyskać smak prawdziwej wanilii. Wystarczy kilka prostych składników i minimalny wysiłek, aby cieszyć się kuszącym smakiem domowego cukru waniliowego!

Składniki potrzebne do wykonania domowego cukru waniliowego

Lista składników jest krótka i dostępna w każdym sklepie. Jak łatwo się domyślić, wystarczy nam odpowiedni rodzaj cukru – najlepiej kryształ – oraz laski wanilii. Ilość zależy od tego, ile tak naprawdę potrzebujemy zrobić tego przysmaku. Ustalmy, że potrzebujemy tyle cukru, aby zapełnić słoik po dżemie. Do takiej ilości wystarczą nam 2 laski wanilii.

Zobacz też: rodzaje wanilii do deserów.

Jak zrobić domowy cukier waniliowy? 2

Przewodnik krok po kroku jak zrobić domowy cukier waniliowy

Cukier najlepiej przesypać do miski. Laski wanilii rozetnijcie wzdłuż na pół i ściągnijcie miąższ łyżeczką – wrzućcie do cukru, dokładniej wymieszajcie. Pozostałe kawałki laski wanilii również należy dodać do cukru. Przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy, aby całość przeszła aromatem wanilii. Najlepiej odczekać ok. dwóch tygodni, aby aromaty dokładnie się rozprowadziły. Warto co jakiś czas mocno potrząsnąć słoikiem, aby dokładnie wymieszać składniki.

Zastosowanie dla domowego cukru waniliowego

Cukier wanilinowy świetnie sprawdzi się w kuchni jako słodki, aromatyczny i smaczny dodatek. Do czego więc warto go użyć?

Możemy wykorzystać go jako słodką posypkę do naszych wypieków, np. bułeczek cynamonowych, bądź babki piaskowej. Świetnie sprawdzi się jako baza do sosu waniliowego.

Jak zrobić domowy cukier waniliowy? 3

Cukier wanilinowy może odegrać rolę zamiennika dla zwykłego cukru, np. gdy robimy kruche ciasto i kruszonkę. Odrobina waniliowego smaku na pewno nie zaszkodzi naszym deserowym wypiekom.

Zwykły cukier może też pójść w odstawkę przy przygotowywaniu kawy lub herbaty. Cukier waniliowy bardzo dobrze sprawdzi się zwłaszcza zimą, gdy korzenne smaki uzupełniają nasze gorące, rozgrzewające napoje.

Zobacz: przepis na ryż na mleku.

Korzyści wynikające z robienia cukru waniliowego samodzielnie

Wanilia, poza tym, że pełni bardzo dobre funkcje smakowe, ma również dobroczynny wpływ na nasz organizm, m.in. wspomaga pracę żołądka, wspomaga leczenie bóli reumatycznych oraz ma właściwości kojące.

Robiąc cukier wanilinowy w domu, korzystamy z naturalnych składników, których skład nie jest zaburzony chemią. Dodatkowo możemy wybrać cukier lepszej jakości, nie rafinowany. Dlatego warto pochylić się nad tym prostym przepisem i samodzielnie przyrządzić cukier wanilinowy.

Sprawdź też: najlepsze i najzdrowsze zamienniki cukru