Ryż na mleku
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Ryż na mleku
Ryż na mleku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W rondelku z nieprzywierającym dnem dodać odrobinę wody, by pokryła dno. Gdy woda zacznie się gotować, to dodać mleko i słodką śmietankę, a następnie opłukany pod bieżącą wodą ryż oraz cukier wanilinowy.
Gotowanie ryżu na mleku wymaga ciągłej uwagi, bowiem mleko ma tendencję do przypalania, dlatego deser przygotowujemy na małym ogniu i mieszamy co jakiś czas. W międzyczasie przygotowujemy maliny.
Porada
Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.
Jak ugotować ryż na mleku w piekarniku parowym Bosch? Wybieramy opcję parową, następnie program automatyczny „Wypieki i desery”, a następnie „Ryż na mleku”. Program trwa około 45 minut.
Jak zrobić ryż na mleku po dodaniu owoców w opcji gotowania na parze? Uruchamiamy opcję gotowania na parze w 100⁰C i zostawiamy na około 5 minut.
W przypadku deseru tradycyjnie przygotowanego na kuchence wystarczy pod koniec dodać owoce i delikatnie wymieszać, by nie rozpadły się na drobne kawałki.
Wskazówka: zamiast świeżych owoców można użyć gotowych mrożonek.
Podanie
Ryż gotowany na mleku można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szczypta mielonego cynamonu i kardamonu nadaje przyjemnych nut smakowych całości.
Ryż na mleku dla dziecka uczulonego na białka mleka krowiego można opcjonalnie zrobić na bazie napoju kokosowego lub migdałowego.
Komentarze