Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić krokiety?

Jak zrobić krokiety?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czym są krokiety? Jak się robi krokiety?
  2. Przyrządzamy krokiety – jak zawijać krokiety?
  3. Z czym podawać krokiety?

Krokiety to bardzo smaczne danie, które możesz podać w trakcie Świąt Bożego Narodzenia albo podczas kolacji w gronie znajomych. Jeśli szukasz informacji, czym można nadziać krokiety i w jaki sposób je zawijać, odpowiedzi znajdziesz w naszym poradniku.

Czym są krokiety? Jak się robi krokiety?

Krokiety to rodzaj pasztecików i zasmażonych naleśników, które później są obtaczane w bułce oraz nadziewane farszem. Wyróżnikiem krokietów jest chrupiąca panierka. To danie będzie idealnym rozwiązaniem na wiele okazji: jako uzupełnienie tygodniowego menu, kolacji w gronie rodziny bądź znajomych, jak i świątecznego obiadu. Co najważniejsze, krokiety podawane są na różne sposoby – z mięsem, pieczarkami lub kapustą i grzybami, co ucieszy wielbicieli kuchennych eksperymentów.

Poznaj przepis na krokiety z kapustą

Codzienne spożywanie krokietów nie jest jednak wskazane. To danie cechuje się dużą kalorycznością, dlatego warto ograniczyć jego występowanie w jadłospisie. Chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy? Przyrządź krokiety z farszem warzywnym czy z drobiu zamiast mięsa wieprzowego lub żółtego sera. Kaloryczność ograniczysz też, kiedy smażenie zastąpisz gotowaniem. Zastanawiasz się, jak zrobić krokiety? Nie zapominaj, że w tradycyjnej wersji wymagają one przygotowania farszu, ciasta, a także panierki. To zatem danie dość czasochłonne.

Przyrządzamy krokiety – jak zawijać krokiety?

Przygotowywanie krokietów składa się z czterech etapów:

  • przygotowania składników na farsz, ciasto i panierkę;
  • gotowania mięsa, warzyw czy grzybów;
  • wykonania ciasta i naleśników;
  • formowania wałków.

Zobaczmy to na przykładzie wigilijnych krokietów z grzybami. Na początek trzeba przygotować farsz: oczyścić i pokroić grzyby na małe kawałki. Następnie zalewa się je wodą i gotuje na niewielkim ogniu przez pół godziny. Po ugotowaniu grzybów odcedza się je, studzi i sieka na drobno. Ostatni etap przygotowania farszu to podsmażenie posiekanej cebuli i grzybów na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu.

Po farszu trzeba przygotować ciasto naleśnikowe z mleka, mąki i jajka, doprawionych solą i cukrem. Wymieszaj je przy użyciu trzepaczki do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni, posmarowanej wcześniej olejem. Jak składać krokiety? Na każdy placek naleśnikowy nałóż farsz, rozsmaruj go równomiernie, a same naleśniki złóż w kopertę, a boki zwiń w rulon, delikatnie ściskając całość.

Odpowiedź na pytanie, jak zawinąć krokiety już za nami. Czas dowiedzieć się, jak panierować krokiety. Rozbij jajka w miseczce, dodaj szczyptę soli i cukru. Zanurz krokiety w jajku, a w następnym kroku obtocz je w bułce tartej. Na zakończenie procesu smaż je na oleju z obu stron na złocisty kolor.

Jak zrobić krokiety?

Tradycyjne krokiety to jednak nie wszystko. Możesz zdecydować się też na przyrządzenie wersji dietetycznej – z mąką gryczaną lub pieczarkami. A może wypróbujesz przepis na krokiety ziemniaczane, które są niezwykle popularne w Niemczech i Austrii? Zobacz, jak się robi krokiety wegańskie.

  • Krokiety z pieczarkami – ciasto, formowanie wałków oraz smażenie pozostają bez zmian. Jedyna różnica tkwi w farszu – obierz, opłucz, osusz i pokrój pieczarki w plastry. Nie zapomnij o drobno siekanej cebuli, którą zeszklisz na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Smaż pieczarki do odparowania wody i do momentu, w którym grzyby lekko się zarumienią. Pamiętaj o soli i pieprzu.
  • Krokiety ziemniaczane – weź kilogram ugotowanych ziemniaków. Przepuść je przez praskę lub zmiel w maszynce. Umieść je w misce, wbij jedno średnie jajko, dodaj 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, ¼ łyżeczki pieprzu i ½ łyżeczki soli. Uformuj ciasto na kształt kilkunastu wydłużonych kulek i obtocz w bułce tartej. Smaż przez 10 minut na stronę.

Z czym podawać krokiety?

Masz już pewną wiedzę na temat tego, czym można nadziać krokiety: mięsem, pieczarkami, serem czy kapustą i grzybami. Pewnie chętnie dowiesz się także, z czym podawać krokiety, by stworzyć pyszne danie. Istnieje kilka sprawdzonych opcji:

  • krokiety z barszczem czerwonym;
  • krokiety ze śmietaną, posypane świeżym koperkiem;
  • krokiety z surówką z młodej kapusty.

Każda z powyższych opcji będzie dobrym wyborem dla fanów naleśnikowych pasztecików i przypadnie do gustu ich podniebieniom. Możliwość skomponowania farszu własnego autorstwa również jest w ich przypadku dużym plusem. Smacznego!